У Данії художник замість замовлених робіт передав музею пусті полотна

У Данії художник замість замовлених робіт передав музею пусті полотна
0
У Данії художник замість замовлених робіт передав музею пусті полотна
У Данії музей замовив у художника репліки його робіт для показу на виставці. Митець узяв гроші, але віддав натомість пусті полотна. Цю роботу він назвав «Бери гроші та тікай». Утім, суд зобов'язав його гроші повернути.
 

Про це йдеться у рішенні суду в Данії.

 

Музей сучасного мистецтва, що в Ольборзі, замовив у художника Єнса Хаанінга копії двох його робіт «Середній австрійський річний дохід»» (2007) і «Середній данський річний дохід» (2010).У цих роботах Хаанінг на білому полотні за склом прикріпив купюри в еквіваленті середнього річного доходу данця та австрійця, щоб показати значну різницю між ними в оплаті праці.

 

 

У 2021 році музей попросив художника відтворити його роботи. Заклад заплатив йому гонорар в розмірі 25 000 крон, а також виділив близько 534 000 крон банкнотами як матеріал для роботи. Купюри мали повернути після виставки. Однак натомість Хаанінг поставив два порожніх полотна, а ці роботи назвав «Бери гроші та тікай».

 

Музей не оцінив такого жесту. Директор закладу Лассе Андерссон скаржився, що їхній музей небагатий, а гроші виділили зі скромних резервів, призначених на утримання будівлі.


Хаанінг же заявив, що не має наміру виконувати умови контракту. «Робота полягає в тому, що я забрав їхні гроші. Це не крадіжка. Це порушення контракту, а порушення контракту є частиною роботи», — казав він.

 

Художник заявив, що його робота «є репрезентативною для його поточної робочої ситуації»: «Я закликаю інших, хто має такі ж жалюгідні умови праці, як і я, робити те саме».

 

Музей подав позов проти Хаанінга, звинувачуючи його в порушенні угоди. Хаанінг подав зустрічний позов, звинувативши музей у порушенні закону про авторські права.

 

Суд Данії виніс рішення на користь музею, заявивши, що Хаанінг не мав права змінювати умови угоди про те, як будуть використовуватися банкноти, і відхилив його позов щодо авторських прав.

 

Суд зобов’язав Хаанінга повернути більшу частину грошей, а також покрити судові витрати. Утім з повної суми вирахували приблизно 5700 доларів (в еквіваленті) — за гонорар художнику Хаанінга та за перегляд роботи «Бери гроші та тікай», оскільки музей, попри все, таки виставив у себе порожні полотна Хаанінга.

 

 

0
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі