У Рівному розповіли яка ціна "феміди" для місцевої громади

У Рівному розповіли яка ціна
0
У Рівному розповіли яка ціна "феміди" для місцевої громади

Активісти «Антикорупційний моніторинг» досліджували прозорість статків та доброчесність правоохоронців та суддів на Рівненщині. Під час реалізації проекту «Ціна правосуддя: моніторинг реального способу життя і декларацій правоохоронців та суддів Рівненщини» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» аналітики організації проаналізували декларації всіх суддів в області, керівників поліції та прокуратури. Яких результатів досягла ГО «АКМ» у процесі дослідження декларацій, активісти розповіли на прес-конференції у  інформаційно-освітньому просторі «InfoHub».

- У рамках першого етапу нашого проекту «Ціна правосуддя: моніторинг реального способу життя і декларацій правоохоронців та суддів Рівненщини», ми проаналізували декларації 149 суддів, 33 топ-керівників прокуратури Рівненської області, 24 керівників Національної поліції в Рівненській області та їх структурних підрозділів за 2016 рік, - розповів керівник ГО «Антикорупційний моніторинг» Юрій Дюг. – Із загальної кількості виділили 35 декларацій, які потребують детальної перевірки. Серед цих декларантів - власники елітних авто, великої кількості будинків та земельних ділянок, величезних сум готівки в українській та іноземній валюті.  Для повної перевірки цих декларацій ми зібрали інформацію про трудовий стаж декларантів, їхні родинні зв’язки, декларації за останніх 10 років ( в тому числі й паперові), інформацію з усіх офіційних реєстрів. Зробити це було непросто, адже частина декларантів за цей час неодноразово змінювала місце роботи і отримати доступ до їх декларацій було проблематично.

 За словами Юрія Дюга, за час реалізації проекту лише троє суддів самотужки погодились пояснити свою декларацію. Вони поспілкувались з активістами, відповіли на всі питання, показали документи, чим засвідчили високий рівень публічності та доброчесності, можуть вважатися прикладом для інших судів. Це судді Рівненського міського суду Сергій Наумов, Тетяна Бучко, суддя Апеляційного суду Рівненської області Володимир Іващук. Тим часом глибока перевірка декларацій решти суддів та правоохоронців не завжди розвіювала сумніви активісті. Однак наявних публічних ресурсів та доступу до даних громадськості виявилось замало, - повну перевірку можуть провести лише правоохоронні органи. Саме тому по 15 деклараціях активісти попросили провести перевірку НАЗК, щоб встановити остаточно були порушення чи ні.

- На жаль, до теперішнього складу НАЗК є багато питань, але туди необхідно звертатися, - зауважила під час прес-конференції представник громадської організації «Ейдос: центр політичних студій та аналітики» Гюнель Бабакішієва. – Повну перевірку декларації вони проводять тільки у декількох випадках: відповідно до черговості та за заявами. Хоча в НАЗК є окремий відділ, який займається моніторингом способу життя чиновників, зазвичай такий моніторинг зводиться до тієї ж таки повної перевірки декларації. Тим не менше у них більше інструментів для цього, вони на відміну від активістів можуть подавати офіційна запити до податкової, юстиції та інших органів для повнішого збору інформації.

Моніторинг декларацій представників Феміди громадська організація «Антикорупційний моніторинг» проводила із листопада 2017 року в рамках проекту «Ціна правосуддя: моніторинг реального способу життя і декларацій правоохоронців та суддів Рівненщини», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

0
Наука і технології # Декларації
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі