Україна має почати виробляти власну вакцину проти COVID-19, – Степанов

Україна має почати виробляти власну вакцину проти COVID-19, – Степанов
1
Україна має почати виробляти власну вакцину проти COVID-19, – Степанов

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що під час боротьби між країнами за вакцини проти COVID-19, Україна має почати виробляти свою. Про створення українського препарату ще минулого року розповідав президент. Однак пізніше головний санлікар заявив, що Україна на власну вакцину не розраховує.

Зокрема, у дописі у Facebook Степанов зазначив, що наразі у світі «триває справжня війна за вакцини».

«... коли уряди країн накладають заборони на експорт законтрактованих і проплачених нами партій вакцин, вихід один ㅡ почати виробляти свою», ㅡ пише Максим Степанов.

Він зазначив, що для цього потрібно внести зміни до законодавства й надати пріоритет українським виробникам під час держзакупівель, оскільки вони не зможуть конкурувати з великими фармкомпаніями в ціні.

«Так, наша вакцина може бути дорожчою, але я вважаю, що ми маємо на це піти. Бо це ㅡ питання національної безпеки», ㅡ сказав Степанов.

Водночас його заступник, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв'ю hromadske казав, що на власну вакцину Україна не розраховує.

«МОЗ на це (потенційну вітчизняну вакцину — ред.) не розраховує, ми більше розраховуємо на вакцини, які вже пройшли третю стадію клінічних досліджень і кваліфіковані ВООЗ», — сказав Ляшко.

Він розповів, що українські науковці на доклінічних дослідженнях розробили концепт рекомбінантної вакцини проти COVID-19, але проводити наступні дослідження державні установи не можуть, адже не мають підприємств із виробництва вакцин.

Водночас недержавні фармацевтичні компанії вимагають «деяких речей, які мають бути зроблені, щоби випустити продукт». Зокрема, йдеться про публікацію в науковому журналі.

Що за українська вакцина?

Про «оригінальну» й «унікальну» українську вакцину Зеленський заявив наприкінці жовтня, а в Офісі президента навіть відбулася зустріч керівництва держави з групою винахідників. Тоді ж очільник МОЗ Степанов заявляв, що українська розробка пройшла етап випробування на живих клітинах і чекає ще на три етапи клінічних випробувань.

Одним із розробників вакцини став міжнародний експерт у галузі охорони здоров’я та епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов. Як виявилось, Фаворов пов'язаний із комерційною компанією DiaPrep Systems Inc, яка володіє Dia Poph Med, що й розробляє українську вакцину. У цьому побачили конфлікт інтересів.

До того ж українські лабораторії не мають відповідного рівня біозахисту, який потрібен для створення й тестування вакцини. Це саме підтвердив Максим Степанов ㅡ за його словами, доклінічні випробування вакцини проводились у лабораторіях Туреччини та США.

Глава МОЗ запевняв, що вже до жовтня 2021 року Україна може мати власну вакцину, й обіцяв усіляко сприяти цьому, проте з минулого року про нові досягнення в розробці препарату не повідомляли.

За матеріалами: Громадське

1
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі