В Норвегії створили велетенський багатотурбінний вітряк заввишки з Ейфелеву вежу

В Норвегії створили велетенський багатотурбінний вітряк заввишки з Ейфелеву вежу
0
В Норвегії створили велетенський багатотурбінний вітряк заввишки з Ейфелеву вежу

Норвезька компанія Wind Catching Systems, яка займається інженерінгом вітряків, створила гігантську багатотурбінну морську систему, здатну щороку генерувати вп’ятеро більше енергії, ніж найбільший створений до цього вітряк.

На відміну від традиційних вітряних турбін, що мають опору, гвинт та три масивні лопаті, система Wind Catching нагадує квадратні ґрати. Заввишки понад 300 метрів, всередині неї вмонтовано десятки маленьких лопатей, а сама будова кріпиться до плавучої платформи, зв’язаної з морським дном. Повнорозмірний робочий прототип такої станції заплановано увести в експлуатацію 2022 року. Якщо норвежцям вдасться – це буде прорив у вітроенергетиці.

Морські вітряки набувають популярності по всьому світі, зокрема в Китаї та Британії. З іншого боку, вони мають конструкційний недолік: оскільки їх вкопують у морське дно, максимальна глибина монтажу становить 20 метрів. Це – берегова лінія, вітри якої незрівнянно слабші від океанських просторів. Транзитним рішенням були плавучі вітрогенератори типу Hywind, які з платформою, баластом та шістьма турбінами запускали на 40 кілометрів від узбережжя.
На фото: Схематична діаграма та мапа роботи Hywind Scotland

В один рік з Hywind заснували і компанію Wind Catching Systems, яка нещодавно опублікувала характеристики свого прототипу. Заявлена потужність – в районі 400 гігават-годин енергії, що в 5 разів більше за найпотужніший в світі вітряк.

Візуалізація роботи Wind Catching System

Секрет ефективності Wind Catching System полягає у високій решітці, заввишки з Ейфелеву вежу. Таким чином лопаті – що в рази менші за класичні аналоги – потрапляють у зону дії сильніших вітрових потоків. В результаті лопаті обертаються швидше і роблять більше обертів, збільшуючи обсяг виробленої енергії.

Окрім того, конструкція складається з компактних елементів. Себто виробництво, збірка, експлуатація та обслуговування стають простішими та дешевшими. Заявлений термін служби Wind Catching становить 50 років – удвічі більше за традиційні вітряні турбіни, наявні на ринку. Після завершення гарантованого експлуатаційного періоду, більша частина плавучої системи може бути перероблена.

Найімовірніше, перший прототип запустять у Північному морі. Він живитиме Великобританію чи Норвегію, після чого перейде до Сполучених Штатів та Японії на подальші допрацювання та інвестиції.

За матеріалами: Tokar.ua

0
Наука і технології
Найцікавіші матеріали
Житель Рівненського району за образу співмешканки помстився ударом ножа у живіт
0
Читати далі
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі