Вчені виявили новий тип екзопланет, придатних для життя

Вчені виявили новий тип екзопланет, придатних для життя
0
Вчені виявили новий тип екзопланет, придатних для життя

У пошуках життя на інших планетах своєрідною матрицею для астрономів була наша Земля. Вони орієнтувались на її розміри, положення відносно зірки, масу та температуру поверхні. Однак нещодавнє відкриття астрономів із кембридзького університету підважує наші уявлення про вигляд екзопланет.

Дослідники визначили новий тип планет, які теоретично підходять для зародження і підтримання життя. Вони отримали назву «Гайшини» (Hycean=Hydrogen+Ocean). Важливість води ніхто не заперечує – поверхня Гайшинів покрита океанами. Однак їхня атмосфера багата не киснем чи азотом, а воднем. Подібних планет куди більше, ніж планет земного типу, що дозволяє підкоригувати рівняння Дрейка.

«Гайшини відкривають нові горизонти для пошуку життя на інших планетах», – Нікку Мадхусухан, доктор астрономії з Кембридзького університету.

Більшість планет типу «Гайшин» тепліші за Землю. Саме тому вчені сумніваються, що життя на них відрізняється від того, що можна знайти навколо земних вулканів чи гідротермальних джерел. Крім цього, через те, що вони тепліші, подібні планети можуть бути куди далі від зірок, як порівняти з планетами земного типу.

Трохи ретроспективи

Першу екзопланету відкрили лише 1995 року. Відтоді людство виявило десятки тисяч планет у всьому Всесвіті. Більшість з них трохи менші за Нептун і трохи більші за Землю, за що їх часто називають «суперземлями» або ж «мінінептунами». Вони вкрай різні – скелясті та рідкі, розпечені й замерзлі, з великою кількістю водню та без нього. Більшість попередніх досліджень показували, що такі великі планети не годяться для життя і треба шукати щось більш землеподібне.

Нещодавнє дослідження доктора Мадхусухана підважило попередні уявлення. Гайшини можуть бути до 2.5 разів більшими за Землю і мати температуру атмосфери до двохсот градусів за Цельсієм. Однак, залежно від відстані до найближчої зірки та активності ядра, океани можуть бути схожими на рідних нам чорних курців, які виступають з морського дна.

Планет подібних розмірів та комплектації найбільше серед відомих нам екзопланет.

Все ж таки статус екзопланети отримати порівняно легко. Куди важче стати планетою з підтвердженим життям на ній. Для цього потрібно, щоб в її атмосфері знайшли біомаркери. Наприклад, кисень чи метан. Вони є продуктам життєдіяльності практично всього живого. Принаймні того, про яке нам сьогодні відомо.

За матеріалами: Tokar.ua

0
Наука і технології
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі