Із Рівного до Радивилова перевозять 200-річний будинок (ФОТО)

Із Рівного до Радивилова перевозять 200-річний будинок (ФОТО)
0
Із Рівного до Радивилова перевозять 200-річний будинок (ФОТО)

 

До етнорезиденції на Рівненщині перевезуть вже другу 200-літню хату з вулиці Шевченка в обласному центрі. Там її мають реставрувати. Що буде у будинку, який служив житлом дяків, розповів голова ГО «Центр дослідження і відродження Волині» Володимир Дзьобак.

На вулиці Шевченка у Рівному зараз демонтують 200-літню хату, яка свого часу була житлом священнослужителів. У ній також недовгий час жив священник і цілитель Михайло Носаль, – розповідає Володимир Дзьобак.

«До нас звернулися люди – пан Богдан, сказав, що він придбав цю хату, але хотів би, щоб вона збереглась, а не пропала. Знаючи наш попередній досвід, ми сказали, що відновимо, так само як на Шевченка, 85. Й зараз ми почали демонтажні роботи. Це не чистий демонтаж, а аналіз, розбір того, що є», – каже пан Володимир.

Роблять це на запрошення керівника центру дослідження Волині фахівці з Івано-Франківщини. Аналізують стан колод, артефактів, дверей, вікон. Після того хату перевезуть у місто Радивилів в етнорезиденцію Ладомирія. Ті елементи, які вже не підлягають відновленню, замінять.

«Здійснимо пошук необхідних елементів, поїдемо до всіх науковців. По попередній хаті, по вікнах і дверях ми їздили тричі у Пирогово. Ця практично нічим не відрізняється від попередньої, може трішки більша. Приблизно тих самих років, приблизно така сама конструкція. Тепер саме головне почнеться, це півтора місяця, до двох ми будемо займатися науковим її дослідженням, як її потрібно правильно реконструювати, пошуком елементів. І потім будемо її ставити», – продовжує він.

Таких будинків залишилось небагато, каже Володимир Дзьобак. Відтак, найголовніше зараз завдання – забрати й зберегти. Оскільки в планах цієї хати не було, то ідеї, що у ній розмістити після відновлення, лише напрацьовують.

«Нам саме цінно, що вона з Рівного. Ідей декілька. Одна із них – це будинок священнослужителя зробити, друга – це міщанина. Бо першу ми хочемо зробити або селянську, або селянина і рибака. Й хочемо зробити ще і міщанську хату. Бо Україна – це не тільки селянська. Будемо питати науковців різноманітного профілю і тоді на базі цієї інформації прийматимемо рішення», – пояснює Володимир Дзьобак.

У скільки обійдеться відновлення об'єкту – поки Володимир Дзьобак не каже. Все залежить від вартості елементів, які мають замінити. І акцентує – це історія й культура, а не бізнес.

За матеріалами: Суспільне

0
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі