Життя дорожчає, або За що українцям вже наступного року доведеться платити більше?

Життя дорожчає, або За що українцям вже наступного року доведеться платити більше?
0
Життя дорожчає, або За що українцям вже наступного року доведеться платити більше?

Напередодні Нового року кожен із нас вірить у диво, незважаючи на жодні життєві обставини. Вітаючи зі святами та бажаючи один одному добробуту та достатку, ми сподіваємося, що нехай не одразу після бою курантів, нехай не кардинально, але принаймні цього року життя обов’язково зміниться на краще. Чи варто на це розраховувати і взагалі, чого слід очікувати українцям наступного року?

Чергове «покращення життя» уряд обіцяє українцям вже із січня 2018 року. Саме тоді мінімальна зарплата має зрости із 3200 до 3723 гривень. Здавалося б, новина чудова, однак усі ми бачимо, чим обернулося попереднє підвищення «мінімалки» – грошей у гаманцях стало не на багато більше, а ціни скочили в рази. Експерти кажуть, що так буде й цього разу, адже темпи інфляції у країні шалені. Тож що і на скільки подорожчає наступного року?

Комунальні послуги

Майже кожне підвищення мінімальної зарплати «з’їдають» тарифи на комунальні послуги. У 2018 році тарифи на газ можуть зрости на 19%, а на тепло, гарячу воду і електроенергію – на 20%. Такий прогноз на своєму сайті опублікувало Міністерство економічного розвитку.

Експерти кажуть, що наступного року ціна тисячі кубометрів газу подорожчає на 50 доларів. А від вартості імпортного газу, звичайно, залежать і тарифи для звичайних українців.

Причому газ подорожчає вже з 1 січня. Нові пропозиції «Нафтогаз» опублікував вчора, 21 листопада. У порівнянні з цінами станом на грудень цього року в січні вони зростуть на 8,4% (на 753,6 гривні). Мінімальна ціна за тисячу кубометрів газу, що відпускається на умовах передоплати, відтепер складатиме 9772,8 грн. Вона актуальна для теплопостачальних підприємств, які закуповують газ за передоплатою в обсязі понад 50 тис. куб. м на місяць. Для інших покупців ціна в наступному місяці зросте на 8,2% (на 814,8 гривні) - до 10 тис. 732,8 гривень за тисячу кубічних метрів.

Щодо електроенергії для населення, то з нового року тим, хто використовує до 100 кВт світла, треба буде сплатити 108 коп. за один кіловат, до 600 кВт – 201,6 коп., а перевищення цієї межі не змінить ціну. Слід зазначити, що тарифи однакові для всієї країни.

Алкоголь та тютюнові вироби

Витратитися доведеться і затятим курцям. Відповідно до вимог Євросоюзу Мінфін і народні депутати підготували ініціативи, що передбачають подальше збільшення податкового навантаження на тютюнові компанії. У разі її затвердження, ціна за пачку сигарет може зрости на 3-5 гривень.

Також у 2018 році на 11,% зростуть і ціни на алкоголь. Пляшка найдешевшої горілки коштуватиме 91 гривню. Причина такого здорожчання, за словами експертів, у тому, що вітчизняні акцизи потрібно довести до середніх європейських норм. Хоча директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що в такому разі 90% ринку опиниться в «тіні».

Хліб

Без алкоголю та горілки звичайно можна обійтись. Але не без хліба, а він наступного року теж подорожчає на 26%. Причина - подорожчання борошна. Щоправда виробники обіцяють, що відбуватиметься це поступово, з щомісячним збільшенням вартості на 1,5-2,1 відсотка. Про це повідомляє Асоціація фермерів та приватних землевласників.

Хоча в уряді очікують інфляцію на рівні 7%, але реально слід готуватися до подорожчання майже всіх продуктів щонайменше на 10%, кажуть економісти.

Інтернет

Планують наступного року підняти свої тарифи і Інтернет-провайдери. В середньому тарифи на широкосмуговий Інтернет можуть зрости на 50% і більше. Про це в інтерв’ю UBR.ua заявив глава Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко. За його словами, перед Новим роком більшість компаній влаштовують для своїх абонентів різні акції, тому ціни поки не зміняться. А от із січня варто чекати «сюрпризів». Мовляв, порівняно з Євросоюзом, в Україні Інтернет дуже дешевий, тому щоб вижити і розвиватися, оператори будуть змушені піднімати ціни на свої послуги.

Поштові послуги

З 1 січня 2018 року «Укрпошта» теж оновлює низку тарифів на свої послуги із відправлення внутрішньої кореспонденції. Кажуть, зросла собівартість цих послуг. У середньому тарифи підвищаться на 16%.

Детальніше з новими тарифами «Укрпошти» можна ознайомитися у таблицях:

 

Отож, як бачимо, у новому році доведеться витрачатися більше на найнеобхідніше. Попри те, що в бюджеті на 2018 рік уряд заклав зростання долара до 30,1 гривні, економісти вважають, що він може «перевалити» далеко за 30-ть. Відповідно до прогнозу, який підготувало Мінекономрозвитку на основі оцінок своїх експертів та банкірів, не виключено, що наступного року курс сягне позначки 34 гривні за долар.

Коментар віце-президента Українського союзу промисловців і підприємців Дениса Краснікова:

- Вся економіка України зараз в очікуванні значних інфляційних процесів. Причому зачіпатимуть вони не лише суб`єктів господарювання, а й споживачів. Підприємствам необхідно піднімати ціни на продукцію, яку вони виробляють. Фактично сьогоднішня ситуація характеризується тим, що виплати заробітної плати, ціни на сировину та комплектуючі зросли, а ціни на вироблену продукцію вони не збільшували. Так довго тривати не може. Відповідно така ситуація призведе до суттєвого зростання цін у першому-другому кварталі 2018 року.

Крім того, з огляду на економічну ситуацію в країні не слід очікувати на приток прямих інвестицій за-за кордону. Швидше за все це буде переважно спекулятивний іноземний капітал. Як результат - неминуче продовження девальвації гривні.

Яким буде конкретно курс долара зараз прогнозувати не берусь, оскільки його величина залежатиме від реакції НБУ на ці виклики та результати перемовин з МВФ. Але без системної роботи уряду та Нацбанку по відновленню промислового виробництва продукції для потреб українських споживачів та на експортні ринки, створення нових робочих місць, а не тільки підняття мінімальної зарплати і пенсій, ми весь час будемо знаходитись під такою загрозою збільшення рівня інфляції, а отже здешевлення національної валюти.

0
Найцікавіші матеріали
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі