Боротьба за вплив на призначення суддів: Чому звільненого рівненського адвоката Луцюка хочуть повернути

Боротьба за вплив на призначення суддів: Чому звільненого рівненського адвоката Луцюка хочуть повернути
0
Боротьба за вплив на призначення суддів: Чому звільненого рівненського адвоката Луцюка хочуть повернути

15 лютого відбувся Всеукраїнський З`їзд адвокатів України. Під час нього вирішувались різного роду організаційні питання та призначення, що стосуються їх діяльності. 178 делегатів, зокрема, вирішували долю представника адвокатури у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України. Варто зазначити, донедавна одним із них був Рівненський адвокат Павло Луцюк. Втім, сайт "ВСЕ" розбирались чому він не поспішає покинути впливове "крісло", а рішення адвокатів його звільнити може бути проігнорованим.

Вища кваліфікаційна комісія - простою мовою, це комісія, що оцінює майбутніх суддів та проводить конкурси в усі суди – від районного до Верховного і Антикорупційного. Саме вона визначає хто працюватиме в суді, чи працюватиме суддя надалі, або ж чи заслуговує він підвищення. В комісію мають входити повністю незаангажовані та незацікавлені у рішеннях особи, що досвідом та вміннями довели свою сумлінність. До Кваліфікаційної комісії входять досвідченні судді у відставці, науковці, а також два адвокати. Один з них рівнянин - Павло Луцюк, який працював там з липня 2015 року. До 2017 року він був також Головою Ради адвокатів Рівненської області. Втім, згодом через конфлікти з ним, було обрано нового голову Сергія Удовиченка та сформовано новий склад Ради адвокатів Рівненщини.

Під час всеукраїнського З`їзду адвокатів слово надали суддям, які говорили про упередженість щодо них Павлом Луцюком під час кваліфікаційного оцінювання. Це була Леся Ярова, суддя Голованівського райсуду та Юрій Гломб, суддя Рівненського окружного адміністративного суду. Вони надали велику кількість матеріалів щодо недоброчесності члена кваліфікаційної комісії Павла Луцюка з величезною доказовою базою для ознайомлення адвокатам та розповіли чому вважають рішення стосовно себе упередженими:

 

 
Відео "Дзеркало суддів"

Леся Ярова стверджує, що Петро Луцюк отримав підробне звернення депутатів згідно якого була побудована її співбесіда. Жодні пояснення стосовно цього звернення не були прийняті до уваги. Також він оприлюднив дані про начебто в неї довіреність на керування автомобілем аби показати, що вона недоброчесна. Хоча це не відповідає дійсності. Однак саме після цього її було рекомендовано звільнити.

Також, слово на з`їзді було надано судді Рівненського окружного адміністративного суду Юрію Гломбу. Він вважає, що Павло Люцюк взагалі не мав права його оцінювати:

 

 

"Наш конфлікт з Павлом Луцюком триває з 2014 року. Колись я відмовився слухати його порад яке рішення мені слід приймати і вважаю, що він не зміг змиритись, що у рідному місті хтось дозволив собі йому відмовити. Антикорупційне законодавство прямо забороняло Луцюку приймати участь в моєму оцінюванні, через конфлікт інтересів він був зобов’язаний взяти самовідвід, але саме в такий спосіб вирішив надіслати всім суддям меседж чого слід очікувати тим, хто має власну думку. Пишаюся адвокатами, які прийняли рішення про його звільнення," - коментує суддя Рівненського окружного адміністративного суду Юрій Гломб, що не пройшов оцінювання.

Прийнявши до уваги звернення усіх причетних, щодо Павла Луцюка, та після аналізу великої доказової бази щодо його порушень адвокати прийняли рішення його звільнити.

Абсолютною більшістю, 94 адвокати зі всієї України проголосували щодо такого рішення та призначили нового Члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів Олександра Дроздова.


Фото advokat.org.ua

Однак, Павло Луцюк не змирився з рішенням Зборів адвокатів та подав у Рівному до суду:

До Рівненського окружного адміністративного суду надійшов позов ОСОБА_1 (далі іменується - позивач, заявник) до З'їзду адвокатів України в особі головуючого Місяця Андрія Петровича та секретаря Якуби Галини Миколаївни (далі іменується - відповідач), в якому позивач просить суд визнати протиправним та скасувати рішення З'їзду адвокатів України від 15.02.2019 про звільнення ОСОБА_1 з посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та рішення З'їзду адвокатів України від 15.02.2019 про обрання ОСОБА_2 на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Суддя Катерина Недашківська вирішила заяву задовільнити і рішення З`їзду зупинити. Навіть враховуючи той факт, що 19 лютого 2019 року до суду надійшла заява від головуючого на З'їзді адвокатів України про те, що йому стало відомо про перебування у провадженні Рівненського окружного адміністративного суду заяви про забезпечення адміністративного позову. Головуючий з`їзду вказує, що питання звільнення з посади члена ВККС України відноситься до виключної компетенції З'їзду адвокатів України. У зв'язку з наявним правовим обґрунтуванням прийняття оскаржуваних рішень заявник просив суд розгляд заяви про забезпечення позову здійснити у відкритому судовому засіданні з викликом усіх учасників справи. Таку заяву пані Катерина лишила без задоволення. 

Однак, заяву про забезпечення позову Павла Луцюка було повністю задоволено, рішення адвокатів його звільнити було "заморожено" що демонструє бажання "втерти носа" адвокатам, що його звільнили.

Наразі отримати коментар пана Павла не вдалося тому, що він скидає телефонні дзвінки. Однак сайт, "ВСЕ" готові опублікувати його пояснення стосовно непорозумінь з колегами і намаганнями повернути собі впливову посаду рішенням Рівненського адмінсуду. Де, до слова, ще одинадцять суддів чекають своєї черги бути оціненими і також можуть побоюватись тиску на них.

Варто зазначити, справу щодо скасування рішення З`їзду призначено до розгляду по суті на 14 березня у Рівненському адмінсуді.

 

0
Політика # суд # Павло Луцюк # Юрій Гломб
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі