Чи порушує перевірка ковід-сертифікатів медичну таємницю: відповідь МОЗ

Чи порушує перевірка ковід-сертифікатів медичну таємницю: відповідь МОЗ
0
Чи порушує перевірка ковід-сертифікатів медичну таємницю: відповідь МОЗ

Перевірка наявності документа про вакцинацію від COVID-19 є законною, це не є розголошенням медичної таємниці. Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Як пояснюють у МОЗ, згідно зі статтею 39-1 закону про основи законодавства України про охорону здоров'я, пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, отримані під час його медичного обстеження.

«Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а в документах про вакцинацію цих відомостей немає», – зазначили у міністерстві.

У МОЗ стверджують, що правоохоронці під час перевірок дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред'явити COVID-сертифікат, не порушуючи при цьому закону.

У міністерстві нагадали, що норма про наявність документа про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епіднебезпеки. У цих закладах ніхто не може перевіряти у відвідувачів наявність документа про щеплення.

У МОЗ наголосили, що на червоному рівні епіднебезпеки працювати можуть лише ті громадські установи, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19 – отже, у них можна вимагати документи про вакцинацію.

«У разі якщо відвідувачі таких закладів відмовляються їх надати, то підприємство має повне право відмовити у своїх послугах», – резюмували у МОЗ.

Нагадаємо, з 8 листопада обов'язковій вакцинації від коронавірусу підлягають освітяни, працівники центральних органів виконавчої влади, міністерств та їх структурних підрозділів на місцях, а також працівники місцевих державних адміністрацій. У разі відмови від щеплення їх відсторонятимуть від роботи без збереження зарплати.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі