Рівненська область відноситься до тих регіонів України, де природна концентрація заліза у воді підземних водоносних горизонтах часто перевищує існуючі норми – 0,2 мг/дм³ (Державні санітарні норми та правила "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10). Чим глибший водоносний горизонт, тим вищий вміст заліза. Незважаючи на високі концентрації заліза у питній воді Рівненщини токсичних рівнів (300 мг/дм³ ) у природних водах немає.
Високі концентрації іонів заліза виявлені лабораторіями Центру в артезіанських свердловинах, які використовуються для централізованого водопостачання населених пунктів Сарненського, Дубровицького, Рокитнівського, Костопільського, Володимирецького, Корецького, Гощанського та Здолбунівського районів. Поодинокі випадки у Дубенському та Березнівському районах.
Найвищі концентрації заліза в питній воді господарсько – питних водопроводів Рівненської області, які були виявлені під час моніторингових досліджень в 2018 році вказані на інтерактивній карті області https://www.google.com/maps/d/edit?hl=ru&mid=1u1VwtJouF6Fd2hWCVezNDF9C6XX0ya9L&ll=50.61979753123877%2C26.2485158229249&z=12. На деяких об’єктах водопостачання виявлено концентрації іонів заліза, які перевищували норму більше ніж у 50 разів (м.Сарни, м.Дубровиця, с.Федорівка та смт Клесів Сарненського району).
Існують різні методи очищення води від заліза: відстоювання, аерація, озонування, знезалізнення шляхом введення хімічних реагентів та каталізаторів – всі вони основані на перехід розчиненого двохвалентного заліза у його нерозчинну тривалентну форму, яка випадає в осад. Очищення іонним обміном – метод в якому використовуються іонні смоли. Застосовується також зворотний осмос - це мембранний метод, який є сучасним та найефективнішим методом очищення питної води від заліза.
Залізо – це один з самих поширених елементів в природі. Попри позитивну роль в життєдіяльності людського організму, надмірні концентрації його можуть привести до розвитку патологічних змін. Добова потреба даного хімічного елементу для людини від 10 до 20 мг, в залежності від функціонального стану організму. Поповнення заліза в людському організмі відбувається при вживані харчових продуктів та питної води, а також при застосуванні медичних препаратів. Залізо є, насамперед, органолептичним показником, його надмірні рівні впливають на смакові властивості та кольоровість, що ускладнює використання води для питних та господарських цілей.