Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології

Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології

Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології.

 

Мікропротез метелик є буквально незамінним помічником як тимчасовий протез для заповнення прогалин у зубному ряду. Він фіксується до сусідніх зубів за допомогою кламерів. Ті схожі на крильця - саме так протез і отримав свою назву. Ключовий принцип роботи у нього такий самий, як і у моста. Найчастіше метелика встановлюють лише на кілька місяців, щоб перечекати час до імплантації. На зубний протез метелик ціна залежить від матеріалу і деяких інших нюансів.

 

Які проблеми допомагає вирішити метелик?

 

Зубний протез метелик - оптимальний вибір для заміщення відсутнього зуба. Він має цілком натуральний вигляд і дає змогу вирішити відразу кілька проблем:

 

Жування. Часто відсутність жувальних зубів створює клопоти, пов'язані не тільки з дискомфортом під час трапез. Це робить навантаження на щелепу нерівномірним, а неякісне пережовування їжі може спричинити ще й проблеми з травленням.
 
Порушення прикусу. Проміжки в зубному ряду з часом заповнюються самостійно за рахунок зміщення ряду. Протезування допоможе не тільки зберегти прикус цілим, а й попередити атрофію кісткової тканини.
 
Погана дикція. Тривала втрата зуба загрожує зробити мову невиразною.
 
Естетика. Особливо це важливо, якщо зуб відсутній у зоні посмішки, протез допоможе зберегти її природність і красу.
 

Зазвичай ставиться метелик на один зуб, але його можна ставити й на два зуби, що відсутні поспіль. В інших клінічних випадках протез буде ненадійний.

 

Особливості встановлення

Зазвичай мікропротез встановлюють тимчасово, щоб закрити прогалину на період приживлення імпланта. Набагато рідше його встановлюють на довший термін. Здебільшого це відбувається, якщо інші варіанти протезування пацієнту не підходять.

 

Стандартно зубний протез метелик встановлюється в проміжок між двома зубами - саме таке положення забезпечує надійну фіксацію. Якщо необхідно закріпити його на краю щелепи, ситуація ускладнюється. Зафіксувати конструкцію тільки з одного боку можливо, однак для цього доведеться використати не пластмасові кламери, а вже металеві. Крайні зуби в ряду обточують під установку керамічних коронок, на яких потім і закріплять метелика. Процес ускладнюється і коштуватиме дорожче.

 

Види метелика

Вартість метелика на зуби насамперед залежить від матеріалу, взятого для виготовлення.

 

Найбільш популярний варіант - це акрил (пластик). Серед переваг цієї моделі відносно невисока ціна і міцна фіксація. Його можна використовувати як для передніх, так і для жувальних зубів. З мінусів можна виділити зовнішній вигляд. Зазвичай це не впадає в очі, але якщо придивитися, то стане помітно, що цей варіант відрізняється від натуральних ясен і справжньої зубної коронки. Також установка протипоказана за наявності алергії на пластик.

Дорожчий варіант - нейлоновий. Такий матеріал більш м'який і еластичний. Також готовий протез зовні має більш натуральний і привабливий вигляд. У зубному ряду він практично непомітний, але й у нього є мінуси. Так, дентальний силікон не підходить для заміщення жувальних зубів - його зазвичай встановлюють у зону посмішки.

 

Етапи створення протеза метелика

Для належної ефективності знімний зубний протез метелик мають створювати тільки професіонали. Для кожного пацієнта конструкція створюється в індивідуальному порядку, з дотриманням усіх встановлених вимог. Виготовлення відбувається в кілька етапів:


1.
Діагностика та консультація. Перш ніж отримати метелика, пацієнт повинен пройти ретельну діагностику у свого стоматолога. Насамперед потрібно оцінити можливість використання цього виду протезування. Спеціаліст повинен зробити знімок щелепи для визначення будови зубощелепного апарату та індивідуальних потреб пацієнта.
 
2. Створення зліпків. Далі лікар робить зліпок потрібної ділянки ротової порожнини. Саме на його основі будуть створені спеціальні контрольні моделі, і вже за ними - сконструйований протез.
 
3. Перевірка оклюзії. Оклюзія - це правильність співвідношення зубів у верхній і нижній щелепах під час їхнього змикання. Хороший стоматолог ретельно перевірить і скоригує оклюзію, щоб забезпечити повноцінну працездатність протеза.
 
4. Виготовлення конструкції. Протез робиться в зуботехнічній лабораторії із застосуванням сучасних технологій і обраних матеріалів.
 
5. Закріплення. Якісно створений мікропротез гарантує пацієнтові правильне прилягання, привабливий зовнішній вигляд і комфортне використання. У разі необхідності може бути виконана додаткова корекція.

Чи можна користуватися метеликом довго?

Цей мікропротез зазвичай встановлюють на певний час - до кількох місяців. У випадках із тривалим лікуванням, його допускається носити до року. У вкрай рідкісних ситуаціях його встановлюють на кілька років. Він просто не призначається для тривалого носіння. Це підтверджується і численними відгуками користувачів. Вони відзначають, що в довгостроковій перспективі метелик не зрівняється за своєю ефективністю і комфортністю, наприклад, з коронкою або іншим видом протеза.

 

0
i-серфінг
Найцікавіші матеріали
Житель Рівненського району за образу співмешканки помстився ударом ножа у живіт
0
Читати далі
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі