Літо — пора щедра на соковиті й ароматні ягоди. Але, на жаль, недовга... А так хочеться зберегти смак запашної суниці, солодкої вишні, кисленької смородини! На щастя, літо можна «заморозити», і тоді вітамінний запас буде на столі цілий рік.
Відбирайте плоди тільки найвищої якості — в міру стиглі, непошкоджені. Переберіть ягоди, видаліть плодоніжки. Потім промийте їх у проточній воді, відкиньте на друшляк, викладіть на паперовий рушник і дайте просохнути. Виняток — особливо ніжні ягоди, наприклад, малина, чорниці і суниці. Їх не миють (інакше вони «потечуть»), а заморожують розсипаними на аркуші.
Зсипте ягоди в контейнер і помістіть у морозильну камеру на 1,5-2 години. Потім вийміть і якнайшвидше загорніть у харчову плівку, чим щільніше, тим менше вологи випарується і тим краще збережуться плоди. Упаковані брикети покладіть у морозильник.
Обов’язково перевірте, в якому режимі працює морозильна камера. Для заморожування на тривалий термін оптимальною температурою вважається мінус 18. Якщо вона вища, то запаси можна зберігати в ній не більше трьох тижнів.
Ягоди й фрукти із цукром краще зберігаються і практично відразу готові до вживання. На 1 кілограм плодів візьміть 200-300 грамів цукру й 4-5 грамів лимонної кислоти. Перемішайте всі інгредієнти, помістіть у контейнер, упакуйте.
Щоб узимку було легко знайти потрібний пакет або контейнер, напишіть на кожному назву вмісту.
Заморозка в сиропі — ще один спосіб заготівлі. Залийте фрукти (прямо в упакуванні) цукровим сиропом, охолодіть до кімнатної температури й поставте в морозилку.
Раціонально заморожувати великі плоди (сливи або абрикоси) без кісточок. Ну, а щодо вишень або черешень, то все залежить від того, для чого ягоди призначені: якщо для пирогів або вареників — тоді без кісточок. Якщо ж для компотів або киселів — видаляти їх не обов’язково, тому що саме вони при варінні дають ту неповторну нотку вишневого аромату — терпку і з приємною гірчинкою.
З ягід із дрібними кісточками (смородина, порічки, агрус) можна приготувати пюре або фруктовий лід. Вийде чудовий десерт.
Один кілограм стиглих ягід проваріть у невеликій кількості води до розм’якшення і протріть через густе сито. Потім скропіть пюре лимонним соком і всипте 5 столових ложок цукру, поставте на вогонь і помішуйте доти, поки він не розчиниться. Зніміть з вогню, охолодіть, розкладіть у спеціальний порційний посуд і заморозьте.
Тепер підготуйте тару — вона повинна бути чистою і сухою. Для цього ідеально підійдуть спеціальні пластикові контейнери, найкраще — прямокутні. Ще один варіант — пластикові пляшки (в них найзручніше заморожувати й зберігати вишні).