Саміт «Кримської платформи» проведуть 23 серпня, – Джапарова

Саміт «Кримської платформи» проведуть 23 серпня, – Джапарова
0
Саміт «Кримської платформи» проведуть 23 серпня, – Джапарова

Кримську платформу в Україні запустить саміт, який планують на 23 серпня. На ньому ухвалять документ політичного характеру – Кримську хартію, яка зафіксує політику засудження злочинів Росії у Криму.

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова під час телемарафону з нагоди Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя 26 лютого на телеканалі «Дім».

«Ключовим заходом, який запустить Кримську платформу, буде саміт 23 серпня. [...] Буде прийматися великий документ політичного характеру – Кримська хартія, яка фактично зафіксує політику тиску, засудження злочинів Російської Федерації. Це буде кодифікацією політики невизнання дій Росії», – пояснила Джапарова.

За її словами, в Україні протягом семи років тривали дискусії й лунали заяви про деокупацію Криму, які мали спорадичний характер.

«Для України принциповим було систематизувати й надати вектор розвитку всім існуючим ініціативам щодо Криму і додати нових. Ми декларуємо, що кінцева мета – деокупація Криму», – зазначила перша заступниця міністра закордонних справ.

Вона додала, що «до точки деокупації Криму неможливо буде дійти, якщо не будемо утримувати цю тему у внутрішньоукраїнському порядку денному й порядку денному міжнародної спільноти». У самій структурі Кримської платформи передбачено широке представництво і участь парламенту, громадських асоціацій і експертів.

Постійний представник президента в АР Крим Антон Кориневич вважає, що однією з найважливіших цілей Кримської платформи є розмова з міжнародними партнерами в широкому контексті.

«Не секрет, що на міжнародних майданчиках ми говоримо про Крим в основному про порушення прав людини. Ми розуміємо всю важливість цього питання, але Кримська платформа повинна охоплювати й інші питання: екологію, культуру, безпеку, санкційні питання, Чорноморський басейн і політику невизнання. Ми сподіваємося, що весь цей широкий спектр питань стане доступним для нас на Кримській платформі», – сказав він.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною для підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення тиску на Росію, попередження порушень прав людини і захисту жертв окупаційного режиму. Головною метою платформи є деокупація Криму.

Планують, що платформа діятиме на декількох рівнях: глав держав і урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентської співпраці, у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи буде розпочато на інавгураційному саміті, проведення якого заплановано на 2021 рік у Києві.

Нагадаємо, Росія анексувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Читайте також: Сьома річниця окупації: як Росія захоплювала Крим

За матеріалами: Gordon

0
Політика
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі