СБУ викрила на Рівненщині чергову злочинну схему розкрадання майна державного підприємства

СБУ викрила на Рівненщині чергову злочинну схему розкрадання майна державного підприємства
0
СБУ викрила на Рівненщині чергову злочинну схему розкрадання майна державного підприємства

Служба безпеки України викрила на Рівненщині чергову злочинну схему розкрадання майна державного підприємства, яке підпорядковується Національній академії аграрних наук України.

Керівництво держпідприємства налагодило схему, за якої наближені комерційні структури отримали можливість фактично безконтрольного та безоплатного використання майже 1 600 га земель, призначених для вирощування селекційних зразків.

За матеріалами слідства, у 2020-2021 роках керівництво ДП «Дослідне господарство «Білокриницьке» НААНУ підписало з низкою комерційних компаній угоди начебто про співпрацю.

Натомість посадовці держпідприємства самоусунулися від контролю за діяльністю «комерсантів». Підконтрольні зловмисникам фірми отримали можливість не сплачуючи орендної плати, використовувати 1600 га особливо цінних земель НААНУ на власний розсуд. Більше того, земельні ділянки вони отримали у користування разом із вирощеною на них сільгосппродукцією, яку реалізовували за ринковими цінами.

Через протиправні дії посадовців тільки за один рік такої «діяльності» державі завдано збитків понад 5,5 млн. грн.

У результаті, комерсанти отримали мільйонні прибутки, а стосовно ДП «Дослідне господарство «Білокриницьке» НААНУ, як неліквідного підприємства, розпочата процедура банкрутства.

У межах кримінального провадження відкритого за ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України накладено арешт на врожай сільськогосподарських культур 2021 року, вирощений на земельних ділянках держпідприємства.

Наразі перевіряється інформація щодо причетності до протиправної схеми працівників правоохоронних органів, які фактично самоусунулися від розслідування, вжиття заходів із збереження речових доказів та захисту інтересів державного підприємства.

Зокрема, всупереч накладеному судом арешту на майно і наявності дозволу на збір врожаю тільки для державного підприємства, представниками «комерційних» структур безперешкодно приступили до збору врожаю.

У зв’язку з цим, співробітники СБУ, на виконання доручення прокурора, припинили цю протиправну діяльність, провели огляд місця події та вилучили 2 зерновози із врожаєм (понад 45 тонн сої). Таким чином попереджено крадіжку державного  майна на суму понад 700 тис.грн.

Наразі вирішується питання щодо відкриття кримінального провадження стосовно співробітників правоохоронних органів за ст.367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.

0
Кримінал
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі