Заборонені речі, прострочені ліки, порушення трудового законодавства: як живеться у Рівненських місцях позбавлення волі

Заборонені речі, прострочені ліки, порушення трудового законодавства: як живеться у Рівненських місцях позбавлення волі
0
Заборонені речі, прострочені ліки, порушення трудового законодавства: як живеться у Рівненських місцях позбавлення волі

Прокурори Рівненщини перевіряють, в яких умовах живуть в'язні. Особлива увага при цьому приділяється стану дотримання прав в’язнів відповідно до вимог європейських стандартів, захисту їх конституційних прав, запобіганню жорстокому поводженню. 

Разом з тим, перевірки показали, що матеріально-побутове та медико-санітарне забезпечення ув'язнених та засуджених потребує суттєвого покращання. Адміністраціями установ виконання покарань не налагоджено належної індивідуально-виховної роботи із засудженими та здійснення контролю за їх поведінкою. Також виявлено ряд порушень у сфері додержання законів про працю, пожежну  безпеку, санітарного, екологічного та іншого законодавства. 

Зокрема прокуратурою встановлено, що адміністрація державної установи «Катеринівська виправна колонія (№ 46)» недостатньо вживає заходів, спрямованих на перекриття каналів надходження до засуджених заборонених предметів. Також в установі не дотримуються вимоги законодавства під час застосування до засуджених дисциплінарних стягнень. Грубо порушуються права цих осіб на працю: строкові трудові договори із ними не укладаються, не створено належних умов для праці засуджених, які утримуються в секторі максимального рівня безпеки.

Перевіркою у діяльності державної установи «Городищенська виправна колонія (№ 96)» виявлені численні порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства, зокрема, у сфері охорони здоров’я, в частині режимних обмежень засуджених, забезпечення їх необхідною жилою площею.

Так у ході обстеження однієї із секцій колонії, де утримуються 22 засуджених, площа на одного із них складає лише 2,96 кв м, тоді як законодавством передбачено норму не менше 4 кв м.

Цех їдальні, де здійснюється приготування їжі для засуджених, потребує ремонту, а медична частина – укомплектування відповідними медичними фахівцями.

Також адміністрацією установи не забезпечено 121 працездатного засудженого, які утримуються в приміщеннях камерного типу та секторі довічного позбавлення волі оплачуваною роботою, у зв’язку з чим порушено право останніх на працю. 

Прокурори встановили, що працюючим засудженим, які утримуються у державній установі «Полицька виправна колонія (№76)» виплачувалася заробітна плата один раз на місяць, тоді як законодавством про працю передбачено двічі на місяць. 

Медична частина не забезпечена всіма необхідними медикаментами для надання невідкладної допомоги. В ході перевірки виявлено лікарські засоби, термін придатності яких минув. 

Той факт, що з початку 2018 року троє засуджених з метою ухилення від відбування покарання самовільно залишили межі державної установи «Городоцький виправний центр (№ 131)»  свідчить про відсутність належного  контролю за їх поведінкою з боку працівників центру, а також формальне проведення із засудженими профілактичних заходів.

Ігноруючи вимоги законодавства та заборону працевлаштування засуджених, які відбувають в установі покарання менше 3 місяців, на контрагентські об’єкти було працевлаштовано 9 таких осіб.    

Крім того, адміністрацією установи не забезпечено проведення технічного обслуговування наявних у виправному центрі вогнегасників, що є порушенням Правил пожежної безпеки в Україні. Також встановлені численні недоліки в організації роботи щодо охорони праці засуджених.  

Під час перевірки в Рівненському слідчому ізоляторі з’ясовано, що допускається утримання засуджених в камерах разом із особами,  взятими під варту, що є порушенням передбачених Законом України «Про попереднє ув'язнення» вимог ізоляції. Потребує покращання в установі стан санітарії та гігієни. Крім того, виявлено факти відсутності контролю за якістю лікарських засобів в медичній частині СІЗО.

За результатами проведених перевірок у сфері додержання прав в’язнів та при застосуванні до осіб заходів примусового характеру всього внесено прокурорами цьогоріч 117 документів реагування, які задоволено. За результатами їх розгляду до відповідальності вже притягнуто 105 винних посадових осіб.  Також за реагування прокуратури звільнено з дисциплінарного ізолятора 3 засуджених. Скасовано 5 незаконних актів установ виконання покарань, в т.ч. про накладення на засуджених дисциплінарних стягнень та щодо затвердження складу лікарсько-консультативної комісії. 

Вжиті органами прокуратури Рівненської області заходи спрямовані на неухильне забезпечення конституційних прав громадян, які утримуються у місцях несвободи. 

Робота на даному напрямі продовжується. 

0
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі