Житло на Марсі: яким воно буде (ФОТО)

Житло на Марсі: яким воно буде (ФОТО)
0
Житло на Марсі: яким воно буде (ФОТО)

Марс зачаровував нашу уяву впродовж багатьох років через неймовірну його схожість до Землі та велику ймовірність того, що Червона планета зможе стати другою людською домівкою. За період з 1970-го року і до сьогодні Марс бралися досліджувати 56 місій, і кожна відкривала все нові факти про нього. І що більше інформації ми отримуємо, то впевненіші стаємо у тому, що Марс не такий схожий на Землю, як люди вважали раніше.


Комп’ютерна візуалізація майбутніх будинків на Марсі

Позаяк щільність атмосфери Марса – газової оболонки, що його оточує, – становить лише 1% від земної, планета не може утримувати тепло вночі так само, як не здатна і захистити свою поверхню від шкідливої радіації. Щоб вижити на Марсі, людям потрібні будинки, які витримають екстремально суворі умови.

Оскільки доставлення будівельних матеріалів на Марс надзвичайно дороге, людям, найімовірніше, доведеться створювати конструкцію свого майбутнього житла вже там, на місці. І невелика американська архітектурна фірма може нам дещо запропонувати.


Комп’ютерна візуалізація інтер’єру MARSHA

Заснована 2017 року, нью-йоркська архітектурна компанія AI Space Factory створила проект MARSHA (MARS HAbitat), що являє собою надруковану 3D-принтером конструкцію з декількома поверхами, кімнатами та навіть світловим люком.

У січні 2018 року AI Space Factory приєдналася до третього етапу конкурсу NASA 3D-Printed Habitat Challenge, де учасники мали представити сконструйований марсіанський будинок. AI Space Factory виявилася найкращою та отримала обіцяний приз у 500 тисяч доларів США.


1/3 розміру конструкції MARSHA від AI Space Factory

Основний матеріал будинку – базальт, який легко можна дістати на Марсі; там є його залишки від вулканічних вивержень. Базальт – високоефективний захист від шкідливого випромінювання та суворих умов. Після поєднання базальту з біополімерами, які доведеться виготовляти вже на місці, все, що нам знадобиться, – це час, робот для 3D-друку конструкції та вікна, які доведеться доставляти із Землі.

Яйцеподібну форму конструкції обрали з огляду на зручність 3D-друку та ефективність в утримуванні необхідної кількості внутрішнього тиску для підтримки життя людини.

На першому поверсі MARSHA буде розміщена експериментальна лабораторія разом з механічним, електричним та сантехнічним обладнанням будинку. Другий поверх матиме спільну для всіх кухню, обідню зону та головну лабораторію. На третьому розташуються приватні зони – капсули для сну та санвузол. Під великим світловим люком, на останньому поверсі, екіпаж зможе відпочивати, займатися спортом та разом проводити час. Всі поверхи будуть з’єднані сходами, що обтікають зовнішні краї кімнат.


Схема поверхів на MARSHA (справа наліво)

В AI SpaceFactory сподіваються вдосконалити дизайн марсіанського житла завдяки програмі Tera, призначеної для побудови чогось, схожого на MARSHA, поблизу Нью-Йорка. Прототип будинку AI SpaceFactory зробила повністю функціональним. Екологічні будівельні матеріали легко поставляються, що робить MARSHA чудовою альтернативою звичайним будинкам. Можливо, революція житлових споруд на Землі дасть ще більший поштовх побудові надійних поселень на Червоній планеті.

За матеріалами: Тоkar.ua

Читайте також: «Наполегливість» NASA вирушила на Марс шукати життя

Читайте також: Марс в 4k: в мережі з’явилось відео Червоної планети в найкращій якості

Читайте також: ОАЕ відправили космічну місію на Марс

0
i-серфінг
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі