На Рівненщині вдруге будують той самий садочок

На Рівненщині вдруге будують той самий садочок
3
На Рівненщині вдруге будують той самий садочок

Приблизно 10 хвилин автівкою з центру Рівного – і ви в селі Обарів. На будівництво дитячого садка тут посадовці вже вдруге розігрують тендер. І вдруге його виграє одна і та ж фірма. А забудовник – фірма, пов`язана із заступником голови Рівненської ОДА – не гребує переплатами на сотні тисяч гривень. 

А починається історія у 2013 році, коли фірма «Укрбудреммонтаж інжиніринг» виграє тендер Обарівської сільради на будівництво дитячого садка вартістю 7 мільйонів 880 тисяч 320 гривень.

Отримати перемогу їй вдається завдяки найнижчій ціновій пропозиції та коротким термінам виконання робіт. Адже за умовами тендеру будівництво ДНЗ мало б бути завершене до кінця 2016 року. Однак «Укрбудреммонтаж інжиніринг» суттєво скорочує як терміни будівництва, так і вартість робіт. Здати заклад в експлуатацію переможець обіцяє за 580 днів, тобто до літа 2015 року.

Фірма освоює більше семи мільйонів (понад 93 відсотки від обумовленої тендером суми – авт.), тож до кінця 2016 року заклад вже мав би працювати. Проте поки що тут стоїть лише «коробка» будівлі з дверима та вікнами, а також частково зробленими внутрішніми роботами. 

В кінці грудня минулого року знову оголошують конкурс на будівництво цього дошкільного закладу. Замовником робіт вже стає Депатрамент будівництва та архітектури Рівненської ОДА. Тендер знову виграє «Укрбудреммонтаж інжиніринг». Дешевші пропозиції інших учасників відхиляють через «невідповідність вимогам тендерної документації». А переможець знову зобов’язується добудувати ДНЗ, але вже за додаткові 9 мільйонів 547 тисяч 900 гривень.

У сільській раді про будівництво садка говорять неохоче. Сільський голова Віктор Виговський пояснює, що не працював у той час, коли починали будівництво і, мовляв, не знає деталей. Єдине, про що погоджується говорити посадовець – що на добудову закладу потрібно ще орієнтовно 10 мільйонів гривень – так оцінила будівництво проектна організація.

Начальник департаменту будівництва та архітектури Рівненської ОДА Ярослав Мазярчук теж небагатослівний. Каже, що сільська рада некомпетентна у будівництві, тому передала добудову садка саме департаменту.

Piccy.info - Free Image Hosting

Начальник департаменту будівництва та архітектури Рівненської  ОДА Ярослав Мазярчук вважає, що забудовник будував садок за адекватними цінами, хоч і не зміг вкластитися в заплавнований бюджет. Фото "4 влада".

– Ця ж фірма вже будувала цей садок. В чому там проблема, що він не добудований? – журналістка.

– Питання в тому, щоб ви собі розуміли, замовником була сільська рада, – пояснює пан Мазярчук. – Дитячий садочок – це досить таки великий об’єкт. І вони дуже бояться, бо звідки їм знати чи вони правильно беруть ціну цегли, чи правильно беруть ціну фундаментного блоку, чи правильно роблять сам об’єкт. Над цим повинні працювати фахівці. Через то вони дуже тяжко до цього відносились, через це вони бояться. Тому вирішили що треба передати все на департамент. І передали всі зобов’язання на нас і працюємо ми над ними.

– У договорі [забудовника із сільрадою] вказано що роботи закінчаться до літа 2015 року і сума передбачена понад 7 мільйонів.

– Ви щоб собі розуміли, що якщо укладається договір, то треба давати всі кошти. Тому що це кошти на той час на ті матеріали, які коштували в тому році, на той рік, коли було заключено. Якщо його розтягувати на роки, то ви ж бачите, що вартість матеріалів весь час виростає.

З актів виконаних робіт, отриманих у сільраді, видно, що будівництво закладу розпочалося у 2014 році. Тоді почали робити земляні роботи та фундамент, підвал, перекриття та перегородки. А вже із літа 2015 року розпочали мурування стін і звели коробку. У цьому ж році коробку закінчили, накрили, вставили вікна та вхідні двері.

Голова тендерного комітету сільської ради у 2013 році Ольга Бояр каже, що це всі роботи, які зробили за тендером 2013 року. За ці роботи сільрада перерахувала підряднику 7 359 001, 56 гривень. За умовами тендеру передбачалсь сума 7 880 320 гривень.

А те, що за цю суму залишились невиконаними ще багато робіт, передбачених документацією, пані Бояр пояснює цінами та кошторисом.

У технічній документації тендеру 2013 року у 7 мільйонів вкладалося все будівництво. І забудовнику перераховано 7 359 001, 56 гривень, а садок залишається недобудованим. Питаємо в чому проблема?

– Я вас розумію, – каже пані Ольга, – але ціни. Кошторис був виготовлений у цінах 2011 року. Тобто кошторис ще почав розроблятись, можливо, в 2009 році. І за оці роки він розроблявся. І був у цінах 2011 року, а будівництво розпочалося в 2014 році. 

Однак координатор громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук вважає, що цінові коливання не мали б настільки вплинути на будівництво цього ДНЗ.

– Цей тендер проводився наприкінці 2013 року і фірма подавала свої пропозиції за цінами на цю дату, – пояснює Святослав Клічук. – А найбільший стрибок долара стався у 2015 році, коли минуло дві третини терміну будівництва і більшість робіт вже мали бути виконані. Підрядник у тендерній пропозиції значно скоротив терміни виконання робіт, а потім не вклався,  і вийшло так, що 20-30 відсотків робіт, які лишились, тепер зроблять за суму, які більша ніж 100 % від початкової вартості. Це та ситуація, коли тендер виграється будь-якою ціною, а потім «своє» добирають додатковими закупівлями, в цьому випадку новим тендером, на якому інші фірми, схоже, просто не мали шансів. Останнім часом спостерігаємо багато тендерів, де учасники дають нереально низькі ціни.

Дружня «конкуренція»

У першому тендері, який проводила сільрада Обарова, окрім ТзОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг», ще брало участь ТзОВ «Стиль-декор». Однак тоді «Укрбудреммонтаж інжиніринг» запропонувало нижчу суму, тож виграло без проблем.

У тендері ж 2017-го року, вже під егідою Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА, конкуренція була більшою, принаймні, на перший погляд. Змагалися чотири фірми:

Piccy.info - Free Image Hosting

Найдешевшу пропозицію «Регіон-інвестпрому» конкурсна комісія відразу відкидує, обгрунтовуючи тим, що фірма не підтвердила досвід виконання аналогічних робіт. Цікавим є те, що у фірми взагалі відсутні необхідні КВЕДи (види діяльності). Як йдеться в інформаційно-аналітичній платформі Youcontrol, основний вид діяльності фірми «Регіон-Інвестпром» є оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Інші види діяльності – лісопильне та стругальне виробництво, інша допоміжна діяльність у сфері транспорту та оптова торгівля. Також нам не вдалося знайти інформацію про наявність у цієї фірми відповідних ліцензій. 

Зате є зв`язок у цієї фірми з іншим учасником тендеру – «Стиль-Декором», пропозицію якого навіть не встигли розглянути, бо вона була найвищою. Зв`язок помітний через спільну адресу, номер телефону та відомі родини бізнесменів.

А «Стиль-Декор» через договори субпідряду пов`язана з переможцем тендеру «Укрбудреммонтаж інжинірингом». Також власниця фірми «Стиль-Декор» Віра Рожчук разом з фірмою «Вогнезахисні системи» батька Юрія Фалка – Володимира надає в оренду партії «Народний Фронт» офіс №305 який розміщений за адресою м.Рівне, вул. Гетьмана Мазепи 4а/6а.:

Piccy.info - Free Image Hosting

Три фірми з чотирьох, які брали участь в тендері, пов’язані між собою. Четвертий учасник тендеру ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» видимих зв`язків з іншими учасиками тендеру не має. Попри те, що у цієї фірми була дешевша, ніж в «Укрбудреммонтаж інжинірингу» пропозиція, її відкинули.

На думку конкурсної комісії, тендерна пропозиція фірми «не відповідає вимогам тендерної документації», адже в двох пунктах пропозиції учасника є відмінності у порівнянні із техзавданням. «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» намагається оскаржити дискваліфікацію, вказуючи на те, що такі зауваження «відносяться до технічних помилок, які не впливають на ціну тендерної пропозиції». Однак тендерний комітет невблаганний і своє рішення, після розгляду скарги, не змінює.

Тож освоювати бюджетні понад 9 з половиною мільйонів на завершенні будівництва садка довіряють добре знаному «Укрбудреммонтаж інжинірингу». І схоже, не просто так. Але про все по порядку.

Сьогодні приміщення закладу стоїть недобудоване і потребує ще цілого комплексу робіт. За словами керівника Департаменту будівництва та архітектури Рівненської ОДА Ярослава Мазярчука тут ще багато роботи: провести опалення, виконати внутрішні та зовнішні роботи, провести благоустрій території, встановити обладнання та виконати ще низку інших робіт.

Piccy.info - Free Image Hosting

На садок в Обарові вже витратили понад сім мільйонів, за рахунок коштів тендеру, проведеного Обарівською сільрадою. Хочуть ще більше дев`яти мільйонів, тепер від Департаменту РОДА, щоб завершити будівництво

Технічне завдання тендеру 2017-го року від департаменту ОДА, в якому мали би бути включені лише ті роботи щодо будівництва садка, які ще не зроблені і тільки плануються до роботи, налічує 40 сторінок табличок і вордівського тексту дрібним шрифтом.

Переможець тендеру надсилає свою пропозицію на понад 400-т сторінках у форматі ПДФ. Щоб звіритися з тим, які ж роботи уже зроблені і чи не планується їх повторна оплата з кишень платників податків, звертаємося ще в Обарівську сільраду, де отримуємо акти виконаних робіт за першим тендером. 

Нам вдається знайти кілька дивних співпадінь. Департамент ОДА запланував цьогоріч оплачувати часткове встановлення вікон у закладі, хоч судячи з вигляду закладу, ці роботи вже зроблені.

Чомусь в новому техзавданні, порівняно з першим тендером, з`явилася необхідність облицювати металопрофілем 40 кв.м. покрівлі (цього завдання не було заплановано в першому тендері, а покрівля наразі виглядає ззовні готовою – авт.). 

Про ймовірність додаткової оплати робіт свідчать і акти виконаних робіт, оплачені сільрадою. Скажімо, зазначено, що у 2015-му році ТзОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг», за кошти Обарівської сільради зробило «підшивання стелі дошками обшивки» (код виду роботи - ЕН10-14-1, площа, яку необхідно зробити – 88,5 кв.м. – авт.). Судячи з техзавданням 2013-го року, поданого сільрадою, з цією роботою виконавець справився на 100 відсотків. Однак у новому техзавданні щодо покрівлі і, відповідно, в технічній пропозиції учасників тендеру, з`являється дуже схоже нове завдання «Пiдшивання карнизів дошками обшивки» (код виду роботи - ЕН10-14-1, площа, яку необхідно зробити – 88,5 кв.м. – авт.). До того ж, як видно на фото, карнизи вже підшиті.

Пояснити це попросили у голови тендерного комітету Департаменту будівництва та архітектури РОДА Вадима Бобрікова. Чиновник каже, що деякі роботи були виконані, але не оплачені, тому, можливо, їх і внесли в нове техзавдання. 

– Прийшов до нас підрядник в 2016 році і сказав, що у нього є підписані акти виконаних робіт, але в 2015 році їм сільська рада не заплатила за них. І, можливо, в 2016-му році, коли проводили коригування, ці роботи попали у кошторис. Ті роботи, які виконані, але не оплачені, і їх треба буде заново оплатить.

Однак у сільській раді заперечують такі пояснення. Кажуть, що оплачували всі роботи, які зазначені в актах.

– Ті роботи, які виконувались, давався акт, перевірявся технічний нагляд, авторський нагляд, після їхньої перевірки ми здійснювали оплату. Якщо акт був підписаний авторським наглядом, технаглядом і сільським головою – тоді я проводила проплату, – пояснює голова тендерного комітету сільради 2013 році Ольга Бояр.

– Тобто по всіх актах, копії яких ми отримали у вас, – по всіх них ви проводили оплату? – журналістка.

– Так. 

Пояснення голови тендерного комітету щодо повторюваних неоплачених актів виглядає щонайменше дивно. Адже, якщо у документацію торгів вносять нібито неоплачені роботи, то це може свідчити про те, що тендер був «заточений» саме під цього учасника, який і став переможцем. 

– Виходить, департамент НАПЕРЕД знав, що виграє «Укрбудреммонтаж інжиніринг», бо якби виграла би інша фірма, то ЧОМУ їм мали б платити за роботи, які зробив «Укрбудреммонтаж інжиніринг»?!! – дивується юристка громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак. – Що заважало «Укрбудреммонтаж інжиніринг» в суд звертатися з позовом до сільради, щоб стягнути за свою роботу? Нічого не заважало, але, певно, легше з Департаментом «працювати», ніж у суді.

На уточнюючі запитання щодо переваги фірми-підрядника пан Бобріков стверджує, що такої переваги не було, і всі учасники були в однакових умовах. Однак не виключає, що у технічному завданні торгів є помилки:

– Я вже пояснював, що нам надали документацію, відкориговану з врахуванням виконаних робіт. Якщо там проектанти помилилися, то...  Я так поняв ви переживаєте, що ми другий раз заплатим то, шо вже було заплачено один раз. Я не виключаю, що там дійсно є помилки, але наш тендерний комітет міг об`явить тендер лише по тому технічному завданню згідно цієї документації. Зараз, коли ми визначили підрядника, технагляд проведе на об`єкті звірку виконаних робіт, визначить що заплачено, відкоригуємо, і те, що було заплачено, не буде включено.

Водночас голова тендерного комітету запевнює, що про неоплачені акти їм стало відомо вже після проведеного тендеру, мовляв, тоді представник підрядника сказав про це на особистій зустріч у департаменті. Насамкінець голова тендерного комітету запевнив, що технагляд візьме всі акти у сільській раді і проведе перевірку.

Втім, важко зрозуміти, що заважало провести цю перевірку до тендеру, коли робилося технічне завдання?

Звертає на себе увагу розділ в технічному завданні тендеру, проведеному департаментом ОДА, в якому йдеться про те, що забудовнику, окрім власне будівельних робіт, замовляють і постачання меблів, сантехніки у садок та їх встановлення. Юристка ГІ «За чесний тендер» Мирослава Примак переконана, що це – порушення. Адже закупівля робіт з будівництва навчального закладу та придбання меблів, обладнання (невмонтованого), комп’ютерної техніки – це різні видатки за кодами економічного класифікатора.

Piccy.info - Free Image Hosting

Юристка ГІ «За чесний тендер» Мирослава Примак переконана, що поєднувати в одному тендеру будівельні роботи і придбання меблів – це порушення. Фото "4 влади"

– А тому якщо за рахунок коштів, передбачених на здійснення одного виду видатків, здійснити оплату вартості іншого виду видатків, то це може бути розцінено як нецільове використання бюджетних коштів, тобто порушення, – каже юристка. –Тендер проводився по закупівлі саме РОБІТ, а не товарів, кваліфікаційні вимоги та інші вимоги Тенедрної документації стосувались саме виконання робіт по будівництву, а не постачання меблів, техніки чи нішого обладнання. Досвід переможця тендеру підтверджував на роботи, а не постачання товарів. А тому «ховати» в роботи ще і меблі, техніку є необгрунтованим та безпідставним зі сторони Замовника. Повноважним органом, який може встановити нецільове використання бюджетних коштів, є аудиторська служба, до якої ми звернулись з відповідною скаргою. 

Окрім того, що це ймовірне порушення, звертає на себе увагу ціна, за якою забудовник планує «впихнути» департаменту товар за кошти платників податків. А департамент, вочевидь, і не проти.

Ліжечко дитяче. Таких забудовник пообіцяв придбати для садка 74 штуки. За кожне хоче по 1638,56 гривень. Подібні можна придбати в межах вісімсот гривень за одне. Ймовірна переплата тільки за цим товаром – більше 60-ти тисяч гривень.

Piccy.info - Free Image Hosting

Шафа 3-х місна. Таких забудовник планує придбати 28 штук по 2 тисячі 681 гривню.  Подібні можна придбати за 1 386 грн. Ймовірна переплата на цьому товарі – понад 30 тисяч гривень.

Тож якщо сплюсувати ймовірні переплати за іншими групами товарів, а це ще стільці, стінки, лави тощо, то можна нарахувати переплату до 200 тисяч гривень. Сума, можливо, не така й значна у порівнянні з усією вартістю будівництва. Але за зекономлені кошти можна було б, наприклад, придбати додатково для садка десяток пружинних гойдалок, які коштують близько 5-ти тисяч за одну, обладнати майданчики каруселями, а в дитячі групи накупити різноманітних іграшок.

Начальник департаменту будівництва та архітектури ОДА Ярослав Мазярчук вважає, що жодного порушення в поєднанні тендеру на роботи та постачання товару немає. Каже, що роблять так постійно.

– Можна це робити окремими тендерами: тендер на будівництво і тендер на придбання меблів, – каже Ярослав Мазярчук. – І ми що робимо? Тільки граємося в тендери. А ми беремо один об`єкт – садочок. І повний комплект виконавець має зробити. Всі знаходяться в рівних умовах. Виконавець має все зробити в нуль. Він чітко орієнтується де що стоїть, де що робиться, вони по кресленнях це дивляться. Це вже десятиліття так робиться. Можна, звісно, розділити. Можна окремо тендер на кладку провести, окремо – на покрівлю. То й що це буде?

– Одна справа, що це будівельні роботи об`єднані, а тут мова йде про об`єднання будівельних робіт і постачання товарів. І ми бачимо, що ціни на товар, які пропонує забудовник, суттєво вищі за ціни, за якими цей товар можна придбати на ринку, –журналістка.

– Ви зрозумійте одне. Нам потрібен об`єкт. Я розумію, що можна десь супердешево купити меблі. Згоден. Але ми виставляємо на торги просто окремий об`єкт. От, наприклад, ми можемо сказати, що давайте не будемо купувати кухонне обладнання, його можна привезти окремо. Але ж до нього треба підвести воду, каналізацію. До одного обладнання 220 приходить, до другого – 380.

– А якщо мова про такі меблі як ліжечка, столи, стільці?

– Його привозять в розібраному вигляді і монтують на місці.  Що в цьому погано?

– Просто є тендер на роботи, а є на товари. А тут об`єднують і проводять разом – в результаті переплата.

– А ми беремо тендер на одиницю – об`єкт. І воно так добре. Бо, наприклад, ми з вами здали садок, а потім почали заносити меблі. Поки несли меблі, пооббивали кутки. А будівельники вже поїхали. Що робимо? А є таке, що меблі не просто на перший поверх подати. От ми лікарню в Рокитному будували, то на 5-ий носили меблі. Хто його має туди тягнути? То вони як поб`ють сходи, то мають шпаклювальника і самі заробили. А так мені ламай голову – як зробити ремонт тих сходів.

– Так питання в тому, чи є тут порушення закону, як то вбачають юристи ініціативи «За чесний тендер».

– Я вас умаляю. Ми що хочемо з вами в житті? Ми хочемо закон чи ми хочемо зробити щось хороше? Скажіть, з якого району ваші юристи, я в їхньому районі здам садок без меблів. Бачте, в нас такі закони, що на них можна дивитися з різних сторін. 

Я так вихований. Я якщо беруся за об`єкт, то хочу, щоб він був готовий повністю. Я заставляю, коли здають садок, вішати наглядну агітацію. Я заставляю їх, щоб якісь вазони приносилися. В тендері його немає, але об`єкт має починати жити. Коли починають заходити дітки, вони не повинні бачити порожнечу, як в конюшні. А вони заходять у садок. Воно все посміхається, на них дивиться. Отак треба підходити. Ми якщо здамо садок без меблів, то поки завезуть меблі... Ми вже здали один об`єкт без меблів, то вже скоро півроку буде, як він стоїть без меблів.

Координатор ГІ «За чесний тендер» Святослав Клічук такими поясненнями, м`яко кажучи, здивований.

– Не розумію, це говорять представники департаменту чи фірми виконавця, бо виглядає ніби єдине ціле, –каже Святослав Клічук. – Чиновники «дбають» про вазони і плакати на стінах, а повторення робіт на тисячі гривень в документації, схоже, недобачили. Ну а ставлення до закону як до дишла, особливо коли це призводить до переплати за ті ж меблі 100-200 тисяч гривень з кишень платників податків неприпустимо.

Невловимий важковаговик рівненських тендерів

За даними сайту закупівель Прозорро цьогоріч Укрбудреммонтаж інжиніринг освоює бюджетні кошти на понад десятку об’єктів Рівненщини, а сума укладених договорів складає понад 20 мільйонів гривень. 

Почути позицію директора генпідрядника Сергія Іванчука, який вже котрий рік будує садочок в Обарові, нам не вдалося – робочий телефон фірми, зазначений в реєстраційних документах, не відповідає. Інший контактний номер відшукали у тендерних пропозиціях цієї фірми на сайті Прозорро, але і він не відповідає. Впродовж кількох тижнів за цими номерами чути лише короткі гудки. В департамені Рівненської ОДА кажуть, що керівник часто змінює номери мобільного.

«Укрбудреммонтаж інжиніринг» досить часто бере участь у будівельних тендерах. «Четверта влада» вже писала про те, як фірма, пов’язана із заступником голови Рівненської ОДА виграла тендер із найвищою ціною. Раніше інтереси фірми у судах представляв нинішній заступник голови РОДА Юрій Приварський, який тоді працював адвокатом. Він розповідав «Четвертій владі» про зв’язок з цією фірмою.

– У свій час я, на скільки пам`ятаю, представляв їхні інтереси в судах, – згадував про «Укрбудреммонтаж інжиніринг» Юрій Приварський. – Це було більше трьох років тому. Я відверто не можу згадати скільки було справ. Може, дві, а може три. З директором Сергієм Іванчуком знайомий, він підписував довіреність на представництво інтересів. По справі в основному спілкувався з бухгалтерією чи технічними працівниками. То могли бути, або податкові, або господарські справи.

Засновником фірми є Вадим Сак, однак він теж не виходить на зв`язок. Водночас Рівне вечірнє припускає, що він є лише формальним власником «Укрбудреммонтаж інжиніринг». Про це каже один з колишніх власників цієї фірми Гордій Гордійчук, який теж виконував формальні функції засновника. До того ж на сайті Work.ua міститься інформація про те, що Сак Вадим Миколайович у 2012 році шукав роботу водія – для цього він розмістив резюме

Реальним власником цього товариства, за припущенням Рівне вечірнє, є Юрій Фалко. Він, разом з Гордієм Гордійчуком, за даними аналітичної системи Youcontrol, був засновником фірми «Укрбудреммонтаж інжиніринг» з 2008 до 2010 року. Сам Юрій Фалко, при попередніх розмовах з журналісткою «Четвертої влади» спочатку всіляко заперечував родинні зв`язки з Вадимом Саком (дружина бізнесмена – сестра Вадима Сака – авт.), потім змушений був їх визнати, однак продовжував заперечувати бізнесові зв`язки.

За адресою реєстрації фірми, Рівне, Князя Володимира, 112 М, присутні працівники поділитися контактами з кимось із керівництва фірми з нами категорично відмовилися і наполегливо «порадили» більше сюди не приходити.

Piccy.info - Free Image Hosting

Тут ховається фірма, яка тендерить мільйони бюджетних коштів Рівненщини. Керівника журналістам почути нереально. Усі номери телефонів, наявні в офіційних реєстрах – не працюють. 

* * * 

Розслідування проведено в межах проекту «Сприяння прозорості державних закупівель у Західній Україні» що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED. Над публікацією працювали Валентина Куць, Антоніна Торбіч, Євгеній Гапич.

3
Наука і технології # Обарів # Юрій Приварський # дитячий садок # тендери # Ярослав Мазярчук # Юрій Фалко
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі