Середня зарплата у 10 тис. грн: чи реально це?

Середня зарплата у 10 тис. грн: чи реально це?
0
Середня зарплата у 10 тис. грн: чи реально це?

За даними Державної служби статистики, середня номінальна заробітна плата працівників в Україні у квітні становила 6659 гривень, що на 1,4% менше порівняно з березнем цього року і на 36% більше, ніж у квітні 2016 року. Ця сума у 2,1 раза вища від мінімальної заробітної плати, що становить 3200 гривень.

Як заявляють в Уряді, середня зарплата вже до кінця цього року зросте до 7,1 тис. грн. Прем’єр В.Гройсман обіцяє, що у середньостроковій перспективі, до 2020 року, вона становитиме не менше як 10 тис. грн. За рахунок чого зросте цей показник, урядовці не пояснюють.

Чи демонструє українська економіка розвиток, чи зросте загальний добробут українців? Думки експертів з цього приводу дещо розбіглися. Аналітики переконані: до рівня середньої зарплати у 10 тис. грн економіка не дотягує.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вважає: зростання середньої зарплати до 7 тис. грн до кінця 2017 року цілком реалістичне, а от говорити про зростання до 10 тис. грн наразі немає підстав.

«У таких випадках варто, щоб сам Прем’єр називав, за рахунок чого він хоче отримати таке зростання, – пояснює В.Юрчишин. – Справа у тому, що Уряд планує зростання ВВП на 2%, інфляцію на рівні 10-12%. З урахуванням таких показників до середньої зарплати у 10 тис. грн ми явно не дотягуємо. Якщо ж мова йде про адміністративні втручання, то це, звичайно, абсолютний нонсенс. Він ніякого економічного сенсу не має. В його основі лежать лише популістичні рішення. Я думаю, що це, радше, дуже оптимістичні очікування Прем’єра, аніж реально збалансовані економічні показники».

Зростання середньої зарплати до 7 тис. грн, на думку експерта, цілком реалістичне, але це не позначиться на добробуті українців.

«Із 6,6 тис. грн до 7 тис. грн – це не таке велике зростання, враховуючи динаміку цін, яка сьогодні є. Але тут говорити про суттєве підвищення добробуту людей я б не став. Це лише на рівні 10%. Ми просто покриємо різницю, яка може виникати за рахунок інфляції, – пояснює В.Юрчишин.

Економіст Андрій Новак переконує: об’єктивних підстав для зростання середньої зарплати немає, тому може йтися про статистичні маніпуляції або ж про необґрунтовану емісію грошей.

«В умовах, коли Кабмін прогнозує ріст ВВП України у 2017 році на рівні 1,8%, збільшити середню заробітну плату на 37% (порівняно з 2016 роком, – ZIK) до 7 тис. грн – цього можна досягнути тільки комбінацією двох методів: статистичної маніпуляції цим узагальнюючим середнім показником та активним запуском друкарського станка, – каже А.Новак. – Середньої зарплати можна досягти 7 тис., 17 тис. і 77 тис. на місяць. Ми вже подібне проходили на початку 90-х, коли майже усі українці були мільйонерами у карбованцях, але від цього купівельна спроможність не зростала, а тільки падала. Якщо економіка зростає менше ніж на 2%, то середня зарплата зрости на 37% об’єктивно ніяк не може, окрім як через друкарський верстат».

Саме тому, припускає А.Новак, НБУ активно анонсує вихід в обіг купюри номіналом 1 тис. грн, потреби у чому, на його думку, на даний момент немає. Це якщо врахувати нинішні зарплати та доходи українців.

Заяви урядовців про зростання зарплат, на думку А.Новака, можуть свідчити про намагання сподобатися виборцям. «Те, що вони так галопом гонять показники мінімальної та середньої зарплати, напевно, говорить лише про наближення якоїсь виборчої кампанії. Саме тому Кабмін з регулярністю раз на тиждень видає в інформаційний простір чергову казку про те, як нам гарно живеться. На цьому тижні – казка про середню зарплату у 7 тис. грн», – пояснює А.Новак.

Екс-міністр економіки України, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий теж критикує заяви Уряду.

«Лише непрофесійна та нефахова людина думає, що маніпулятивним способом можна витягти з рукава іграшку і показати фокус усій громаді, бо ніхто інший такого не може, тільки він, – каже В.Лановий. – Насправді зараз розкручується інфляція. І вона вже вища, ніж минулого року. При високій інфляції можна накручувати зарплати, які фактично у реальному обчисленні не змінять стану речей. Ми матимемо у результаті хазяйнування такого керівництва високу динаміку цін і відносне зростання заробітної плати. І що з того, що це будуть десятки тисяч? Можна і мільйонами виплачувати зарплату. Ми таке пережили. Наслідок такої політики відомий».

На його думку, такі заяви пахнуть популізмом. «Такі дії, щоби забити голови більшості громадян, які не знають дійсного стану речей. Люди мислять категоріями свого власного вжитку і побуту: сьогодні отримали трошки більше і вже на душі радість», – зауважує В.Лановий.

Окрім того, додає він, зараз складно передбачити, за рахунок чого виросте середня зарплата. «Можливо, за рахунок поліцейських, прокурорів, суддів та іншої частини, яким ненормальними темпами підвищують доходи, щоби вони вірно служили владі. Ми бачимо, що деякі керівники державних підприємств отримують сотні тисяч гривень, тому середній показник зросте. Хоча, для більшості людей залишатиметься на тому ж рівні. Тобто, є структурні моменти, які можуть підвищити середню зарплату, хоча для більшості людей вона не зміниться», – пояснює економіст.

На думку В.Ланового, в Україні слід очікувати подальшої інфляції та зростання тарифів.

Експерт з питань місцевого економічного розвитку Асоціації міст України Ігор Пітцик погоджується, що до 7 тис. грн середня заробітна плата в Україні може піднятися.

«До 7 тис. грн зростання – це цілком реально, – вважає І.Пітцик. – Якщо переглянути динаміку за даними Держстату, зростання відбувається приблизно 150-200 грн щоквартально. Якщо зараз червень, то до кінця року це цілком можливий показник. Тут немає ніяких проблем. Економіка дещо зростає, зростає ВВП, ситуація поліпшується, плюс є відчутне недофінансування робочої сили, що пов’язано зі спадом економічного розвитку у попередньому році і тим, що зарплата тоді не зростала, а зараз починає зростати ціна товарів, комунальних послуг, відповідно, робоча сила теж вимагає чи ініціює зростання зарплат. Усе йде в комплексі».

А от обіцяну середню зарплату у 10 тис. грн експерт вважає «оптимістичним сценарієм». «Тут є певна прив’язка до ВВП. Якщо буде зростати ВВП, буде зростати середній рівень зарплати, – деталізує І.Пітцик. – А це, своєю чергою, пов’язано із великою кількістю факторів. Оскільки Україна є, на жаль, сировинною країною, це залежить від цін на метали, продукцію сільського господарства. Якщо ціни на світових ринках будуть зростати, відповідно збільшуються доходи, ВВП. Тоді буде додатковий фінансовий ресурс, щоб на підприємствах могла зростати зарплата».

На думку І.Пітцика, у найближчі три роки можна говорити про показник середньої зарплати українців на рівні 8-9 тис. грн. «А от 10 тис. грн я би назвав оптимістичним сценарієм», – зауважує він. 

0
Наука і технології # Уряд # зарплата
Найцікавіші матеріали
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
0
Читати далі
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі