The Wall Street Journal написала про церковний конфлікт у Птичі на Рівненщині

The Wall Street Journal  написала про церковний конфлікт у Птичі на Рівненщині
0
The Wall Street Journal  написала про церковний конфлікт у Птичі на Рівненщині

The Wall Street Journal  написала про церковний конфлікт у Птичі на Рівненщині. Дана публікація у The Wall Street Journal вийшла ще 12 вересня. Автор намагається оцінити ситуацію зі створенням Української Помісної Православної Церкви через призму подій в Птичі.

Зокрема, у статті йдеться:

Православний лідер підтримує київський поштовх до нової церкви, щоб викорінити віковічний російський релігійний авторитет. 

Отець Ігор благословляє прихильників Української Православної Церкви Київського Патріархату, нещодавня служба в Птичі, Україна.
Птича, Україна - Одного разу вранці цього літа, тут, поза сільською церквою, православний священик провів молитву за воїнів, що борються з російським окупантом на сході України. Через кілька хвилин колона православних віруючих з боку суперника, пов'язана з Москвою, пройшла через середину його пастви.
"Окупанти будуть окупантами", - сказав священик отець Ігор після їх проходження.

Це село на заході України - одне з багатьох на фронтах суперечки, що переживає протистояння сусіда з сусідом та руйнує Східну Православну Церкву, другу по величині християнську конфесію в світі.
Це питання – чи існує багатовікова влада Росії над більшістю православних церков і монастирів в Україні? У справі, яку підтримав президент Петро Порошенко, Україна закликала в квітні офіційно заснувати власну незалежну в управлінні Церкву та звести нанівець претензії Росії щодо країни з 30-ти мільйонним населенням. Пан Порошенко, отець Ігор та його громада тепер мають потужного союзника. Провідний православний священнослужитель - Вселенський Константинопольський Патріарх Варфоломій I готується задовільнити прохання України, у якому буде йтися про найбільші зміни у Православній Церкві протягом століть. Кабінет Патріарха Варфоломія заявив у п'ятницю, що призначив двох єпископів у Київ, щоб організувати надання Церкві статусу незалежної в управлінні.
Пан Порошенко вважає, що це питання національної безпеки. "Питання ... виходить далеко за межі релігії", - заявив пан Порошенко у серпні на воєнному параді Дня Незалежності. "Це схоже на зміцнення армії, захист мови, боротьба за членство в Європейському Союзі та НАТО".

Впродовж багатьох років мало хто з 1000 жителів Птичі багато роздумував про приналежність їх столітньої синьої цегляної церкви. "Я не розумів, що вони були на боці Москви", - сказав 38-річний ветеран війни Валерій Ігнатенко, який зараз відвідує служби Київського патріархату, своєї домашньої церкви, до якої належить отець Ігор.
У свою чергу реакція Московського патріархату не змусила себе чекати. Адже прихильники МП вже давно позицінували себе як місцева зброя Російської православної Церкви, яка підняла завісу для нападу Кремля на Крим та Східну Україну в 2014 році. Коли деякі священики відмовлялися молитися за українських солдатів і звинувачували Україну в конфлікті, тоді вірні Церкви по всій країні повстали. Десятки сіл відкликали священиків та перейшли на вірність Київському Патріархату.
"Люди почали відкидати Росію і все, що з нею пов'язане", - сказала 28-річна журналістка з Птичі Аліна Дубовська. "Церква пропитує інформацією людські голови, щоб потягнути їх в напрямку Росії".
Московський Патріархат зберігає тут мільйони прихильників, незважаючи на більш ніж чотирирічний конфлікт з Росією і її колишнім імператорським керівником, хоча тепер, як показують опитування, у неї є менше прихильників, ніж у Київському Патріархаті. Крок Патріарха Варфоломія в тім, щоб задовольнити звернення України, дозволить священикам та громадам, у тому числі і від Московського Патріархату, приєднатися до нової церкви, яка не була порушена стигмою поклоніння в Церкві Київського Патріархату, яка не визнана світовою православною громадою .

Це також посилило розбрат з Російською православною церквою, чий лідер, патріарх Кирил, є близьким союзником президента Володимира Путіна.
Патріарх Кирил використав величину, багатство та політичну владу своєї Церкви, щоб кинути виклик провіднику Константинополя; в 2016 році він скасував саміт православних лідерів, саміт який відбувся б вперше за більш ніж тисячоліття та підкреслив би значні досягнення Патріарха Варфоломія.
Патріарх Варфоломій під час зустрічі зі своїми вищими священнослужителями 1 вересня розповів, що хоче вирішити "болісну ситуацію" в Україні, яка, за його словами, належала його юрисдикції, а не московській, - згідно посилання на його зауваження.
Російська Православна Церква сказала, що не визнає надання самоуправління церкві в Україні. "У нас не буде вибору, крім розірвання відносин з Константинополем", - заявив представник російської Церкви митрополит Іларіон в телевізійному інтерв'ю в суботу.
Пан Путін, зі свого боку, стверджує, що українська культурна спадщина є власністю Росії, і використовує посилання, щоб виправдати свої втручання тут. Він назвав місто в Криму, який він анексував у 2014 році, "Російська Храмова Гора", тому що правитель з Києва, якого Москва вважає своїм предком, хрестився там більше тисячоліття тому.
Представник Московського Патріархату заявив, що хоче спокою в Україні та залишається поза політикою.
Противники пана Порошенка, (який поставив поштовх до української церкви в центрі його заявки на переобрання у наступному році), кажуть, що він не повинен втручатися у церковні справи. "Уряд не може похвалитися ніякими економічними досягненнями, тому їм треба думати про щось інше, щоб відвернути людей", - сказав Олександр Вілкул, опозиційний депутат, який підтримує Московський Патріархат. "Це поглиблює конфлікт і розділяє суспільство".

У листопаді 2014 року жителі Птичі проголосували на референдумі на користь приналежності до Київського Патріархату. Московський патріархат стверджував, що володіє сільською церквою і не передає її.
Наступними були місяці аргументів і боїв. Київські прихильники заявили, що їхні суперники були вуличними бійцями, одягнені як клірики; московська сторона заявила, що її опонентів посилюють націоналістичні угрупування.
Суд наказав, щоб цегляна церква була закрита, і конкуруючі громади почали поклонятися в будівлях на протилежних сторонах церкви.

14 серпня - святковий день у який святкують медовий урожай, близько 30 прихильників Московського Патріархату молилися в невеликому гаражі неподалік. Конгрегації зіткнулися в тім моменті, коли вони пройшли через службу своїх суперників позаду хлопчика, що ніс велике дерев'яне розп'яття.
Паства каже, що їх вірність є релігійно вмотивованою, а не політичною, і що вони несправедливо сприймаються як непатріотичні.
"У нас є українські паспорти, - сказав Венедикт, 46-річний чернець. Він сказав, що Київський уряд просто хотів мати церкву "на повідку, яка може огризатися, коли це потрібно".
Отець Ігор зібрав Київську громаду, яка становила близько 100 чоловік, багато хто у традиційних вишиваних сорочках, для Богослужіння назовні, оскільки вони не змогли поміститися в їх звичайній будівлі.

Кілька днів тому суд дозволив Київському Патріархату скористатися будівлею церкви на похорон 21-річного селянина, який загинув під час війни.
"Росія веде війну з нами і вбиває наших дітей", - сказав 71-річний Микола Новосад. "Як ми можемо молитися за [Російського Патріарха] Кирила?"
Ветеран війни пан Ігнатенко сказав, що Московський патріарх став ворогом більш підступним, ніж будь-який що на фронтах.
"Ось вам такі сусіди та родичі" - сказав він.
Столітня церква Святої Успіння в Птичі. З моменту ухвалення рішення суду у 2014 році була зачинена.
Джеймс Марсон"

 

0
Політика # птича
Найцікавіші матеріали
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
0
Читати далі
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі