«Детектор» на залишки совісті

«Детектор» на залишки совісті
0
«Детектор» на залишки совісті

Минулого тижня стартував проект «Детектор» на телеканалі «Рівне 1». Це стало результатом кілька місячної роботи цілого колективу, зовсім різних людей. Зізнаюсь, на початку я слабо вірив у те, що з цієї ідеї вийде щось путнє. Однак вже перший випуск програми показав, що Рівне потребує якісного інформаційного продукту, а рівненський політикум майже готовий до відкритої та гострої дискусії.

Чому «майже»? То тому, що на сьогодні відзнято десять випусків програми, з них одна, з Дмитром Якимцем, вже вийшла в ефір (її переглянути можете внизу тексту – авт).

Хочу назвати тих, хто вже пройшов детектор, відзнято інтерв’ю у студії і програма чекає свого виходу на екрани:

- Сергій Кондрачук, голова Здолбунівської райдержадміністрації;

- Богдан Файфура, депутат Рівненської обласної ради;

- Сергій Штурхецький, журналіст, викладач «Острозької академії», екс-депутат Рівненської облради;

- Адрій Токарський, керівник Громадянської мережі «ОПОРА»;

- Роман Стасюк, депутат Рівненської міської ради;

- Зураб Канталія, громадський активіст, політик;

- Сергій Свисталюк, депутат Рівненської обласної ради;

- Любов Романюк, депутат Рівненської міської ради;

- Олександр Довжаниця, депутат Рівненської міської ради;

- Іванна Смачило, начальник Рівненського територіального управління юстиції.

Десять програм, десять тих, хто погодився пройти детектор. Хоча запрошень було вручено близько трьох десятків. Двоє – відразу відмовились: начальник міського відділу культури, екс-депутат міськради Тарас Максименко та прес-секретар БПП «Солідарність» і радник голови Рівненської облдержадміністрації Андрій Андрощук. Решта, говорячи на сленгу – «морозяться». Часто видумуючи просто таки неймовірні виправдання.

Вже після виходу першої програми, гостем якої був Дмитро Якимець, довелось чути, що «Детектор», це його проект. Котрий має повернути двічі програвшого вибори Якимця в активну політику. Спочатку мене таке припущення здивувало. Перегляньте програму і вас теж здивує. Однак я пригадав, як після виходу першого випуску ток-шоу «Стіна» на «Рівне 1» начальник обласного управління охорони здоров’я, депутат Рівнеради Юрій Осіпчук розказував колегам: програма «Стіна», це проект Інни Білецької. Вона нібито виграла грант на створення програми і найняла мене бути ведучим.

До речі, коли запитав про це в Осіпчука напряму (ми знайомі багато років) він «включив задню» спочатку пробуючи переконати, що такого не казав, а потім, що чув це від інших. З досвіду знаю, всілякі подібні версії виникають тоді, коли люди бояться приходити на ефіри. І приходять лише на ті, за як самі платять і питання для ведучого готують самі заздалегідь. На «Детекторі» і на «Стіні» все інакше. Тут потрібно бути собою і бути готовим до гострих запитань.

«До вас приходять ті, у кого залишилась ще хоч якась совість» - так мені сказав один з колег журналістів. І думаю він в цьому правий. Сподіваюсь лише на те, що глядач розбереться, відчує, розгледить… А головне замислиться: «Що приховують ті, хто боїться прийти на програму і відповідати на актуальні запитання? Чому шукаються виправдання, відмазки і відморозки?». А може мине час і ті, хто вже має запрошення на «Детектор» дозріють до нормальної, відкритої і гострої дискусії. Я на це дуже сподіваюсь.

Так от, щодо того, чий це проект. У мене була ідея створення на телеканалі програми, яка б була площадкою для гострого і цікавого інтерв'ю. До того я передивився купу подібних форматів, тиму Познера, Неєвзорова, Соні Кошкіної, ще раніше - Мустафи Наєма. Мені хотілось, щось подібне реалізувати на рівненському телебаченні. Але у поліграфолога Олена Трачук та Юліани Тет виникла ідея зробити для політиків телевізійний формат детектора брехні. Щось подібне існувало на телеканалі СТБ. У дискусіях і навіть сварках щодо формату пройшов не один день. Аж поки виконавчий директор телеканалу Оксана Власюк не всадила всіх за один стіл і запропонувала об'єднати дві ідеї в одну програму. 

Почавши працювати над створенням програми ще наприкінці грудня, вийшли на розуміння кінцевого телевізійного продукту лише наприкінці лютого. Пілотну програму записували з головним відеооператором "Рівне 1" Ігорем Пастушенком. Який по справжньому пройшов поліграф і ми серйозно писали студію. До речі, ідея облаштування студії - теж його. А от "трешовий" монтаж програми і відеоанонсів, це вже Євген Фіськович. Без цієї команди, а ще відеооператорів, звукорежисерів і гримерів, програми не було б. Та  на щастя вона з'явилась. Перший випуск жваво обговорюється в рівненській політтичній тусовці. Значить ми потрапили в ціль!

Так було насправді, а все решта, це інформаційний шум і відмазки-виправдання слабаків. Думаю, що програма стала детектором на політичну зрілість. Індикатором того, як розвивається місцева політика і чи готова вона вилазити з провінційних коротких штанців та виростати до сучасного європейського рівня.

Якщо вам цікаво, то дивіться вже сьогодні, о 21:30 новий випуск програми «Детектор». Цього разу з головою Здолбунівської райдержадміністрації Сергієм Кондрачуком.

P.S. Вже скоро, туна сайті "ВСЕ" відновить свою роботу студія програми "Тіньовий сектор". Нові випуски програми ви зможете побачити вже найближчим часом.

0
Політика # Сергій Кондрачук # Дмитро Якимець # програма Детектор # Олексій Кривошеєв
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі