"Лайфхаки" успішного розвитку ОТГ на Рівненщині від популярного голови громади Миколи Шустова

0
"Лайфхаки" успішного розвитку ОТГ на Рівненщині від популярного голови громади Миколи Шустова

В Олександрійській об’єднаній територіальній громаді на Рівненщині, яка трохи більше року тому розпочала працювати, вже освітлені фактично всі населені пункти. У той час, коли багато хто нарікає на відтік молоді з сільської місцевості, тут планують ремонтувати заклади дозвілля та створювати комфортні умови для відпочинку.

Голова Олександрійської ОТГ, а також відомий активний користувач Facebook Микола Шустов. Його дописи читають та коментують сотні людей, у своєму блозі він висвітлює проблеми своєї громади, піднімає активні питання сьогодення та просто показує свою діяльність. Саме тому його називають найактивнішим головою ОТГ. Про роботу в громаді, її перспективи та діяльність, власний блог, а також як керівник "гарячої лінії" Рівненській ОДА вирішив піти на посаду сільського голови, ексклюзивно тільки на "ВСЕ":

Розкажіть з чого починали роботу в громаді. Які перші кроки?

Першими кроками було саме об`єднання. До цього я працював Заборольським сільським головою і хоча об`єднуватись ми не планували, але так сталось, що до мене особисто звернулась попередня Олександрійська голова Михасюк Тетяна, з пропозицією об`єднання у форматі: Олександрійська, Заборольська та Кустинська сільські ради. З цим погодився й сільський голова Кустина.

В мене й раніше виникало бажання, об`єднання, але водночас вистачало справ у Заборольській сільській раді, адже на той час ми з нуля розробили генеральні плани двох населених пунктів Забороля і Боянівки. Так, як співпали наші інтереси й Тетяна Михасюк сказала, що вона не притендує на посаду голови, а буде підтримувати та агітувати за мою кандидатуру, відповідно така позиція була у Кустинського сільського голови, тому почали працювати в цьому напрямку. Але сталось так, що пані Тетяна не дотримала свого слова й в останній день подала свою кандидатуру на голову ОТГ, але всерівно більшість людей підтримали мене. З вісьмох кандидатів, 48% голосів набрав я, до речі, це вдвічі більше ніж пані Тетяна, яка була головою в Олександрії. Саме перше, що потрібно було для ОТГ - вивчити ситуацію та проблеми, які потрібно першочергово вирішувати.

Перша проблема була та, що ми об`єднались у травні минулого року, але в прямі міжбюджетні відносини з державою вступили лише з 1 січня 2019 року. До Нового року було та - я один голова, а також три головних бухгалтера тому що було три бюджети: Олександрійський, Заборольський та Кустинський. Але питання в тому, що відповідно до нового законодавства, щось капітальне робити не можна до того часу, поки немає генеральних планів, адже це основий містобудівний документ будь-якого населеного пункту. Про те, що я згадував в Заборолі та Боянівці ми зробили, тобто там площадка була готова повністю, тому було легше провести освітлення на масив Південний після генерального плану. Також було простіше збудувати амбулаторію адже генеральний план та територія у нас був. Відповідно проаналізували ситуацію з генеральними планами по всій ОТГ і з`ясувалося, що такий документ був лише в Олександрії та селі Пухова, всі інші населені пункти їх не мали.

В Святі та Волошках була початкова робота, але надійшли від 5 установ всі негативні висновки, тобто потрібно було робити все спочатку. У Решуцьку, Сергіївці та Кустині до нового року ми зовсім не могли проводити роботи, бо це окремий бюджет, який був просто нульовий. А з інших бюджетів тобто з Олександрії, не можна було направляти кошти. Відтак від початку року ми активно почали працювати над розробкою генеральних планів. Ми написали проекти на вуличне освітлення по населених пунктах бувшої Олександрійської сільської ради та на капітальний ремонт будинку культури. На сьогодні там вже зроблений дах та залучені кошти з інфраструктурної субвенції та проведене повністю вуличне освітлення у селі Свяття, доробили й у Волошках, з нуля зробили в селі Пухова та Три копцях. Це те, що потребувало першочергової роботи.

 

А що сьогодні хвилює людей найбільше, знаєте? 

В нас ситуація майже така сама, як і по всій Україні - гостро стоїть питання доріг. Є населенні пункти, у яких дороги потрібно лишень підлатати, однак у деякіх селах просто катастрофічна ситуація. Я такі проблеми постійно озвучую, враховуючи те, що у нас є 4 асфальтні заводи, а також вапняно-силікатний завод, і немає хороших доріг. На мою думку - не логічно, хоча вони самі власними вантажівками розбивають асфальтне покриття. Окрім доріг, повинні бути заклади дозвілля.

Далі нам потрібно дороблювати заклади культури (клуби, бібліотеки), ми в цьому році залучили кошти з інфраструктурної субвенції на капітальний ремонт будинку культури в Олександрії, наразі у нас ще розроблений проект на капітальний ремонт клубу в Заборолі. Далі ми розробляємо документи по Кустинській території.

Але це все можна буде зробити, коли буде завершений генеральний план. Далі потрібно активніше працювати у напрямку освіти, зокрема, забузпечувати школи хорошим інвентарем аби дітям було комфортно навчатись. Осторонь також і не лишатимуться дитячі садочки.

 

Розкажіть більше про Вашу роботу в ОДА? 

В першу чергу дуже добре, коли є однодумці, я це казав і буду казати. Мені довелось працювати з Берташом Василем Михайловичем, не знаю, яке в інших людей було до нього відношення, але мені особисто було з ним дуже комфортно працювати в напрямку реалізації громадянами своїх прав на звернення. Коли я прийшов в 2011 році працювати у відділ звернень громадян керівником, то там не було попереднього запису. Люди приходили до голови на прийом ще о 4 годині ранку, щоб хоч після обіду спробувати потрапити у кабінет голови ОДА. Ми змінили правила гри, затвердили попередній запис, щоб люди знали приблизний час прийому.

Спочатку ми чули від них обурення, але потім всі були задоволені й впевнені в тому, що потраплять до голови ОДА. Також ми одна з перших областей, які запровали гарячу лінію обласної адміністрації. Це взагалі була спрощена процедура, сюди люди телефонували безкоштовно за функцією "калбек". Тобто до нас телефонували, а у шлюзах програмно-апаратного комплексу були картки всіх мобільних операторів, і програма автоматично визначала з якої сім - карти телефонувати для людини.

Це було дешево для обласного бюджету і комфортно для людей. У нас повністю вівся аудіозапис всіх розмов без обмеження пам`яті, це давало можливість прослуховувати розмову, як онлайн так і в записі. Іноді люди говорили, що щось не казали, наговорюючи на когось або говорили, що з ними неввічливо спілкувались, тому в таких випадках аудіозапис нам допомагав. Згодом облдержадміністрація започаткувала відео-конференцзв`язок з райдержадміністраціями. І ми подумали, чому б нам так не спілкуватись з районами і з громадянами.І це круто вийшло, в громадській приймальній поставили такий телевізор та працювали онлайн.

Це було зручно людям - не потрібно було витрачати час і кошти на дорогу. І проблеми людей вирішувалися відразу, під час прямого включення.

 

Чим багата громада, які перспективи має? 

Як на мене, це така універсальна громада, яка має велику рекреаційну площу: ліси, ставки, лише протяжність річки Горинь по ОТГ близько 40 км, в тому числі є промислова зона - Любомирка. Цю всю красу можна використовувати під туризм, наразі ми беремо участь у державній програмі спільно з нашими колегами ОТГ і Рівним по велодоріжкам. У нас є така база сімейного відпочинку "Сен- Тропе" саме тут ми хочемо зробити місце локацій для прокату велосипедів, щоб можна було доїхати по визначеному маршруту.

Але якщо хтось захоче просто прокататись по нашій території, то можна було б взяти напрокат велотранспорт. Це саме основне, чим багата ОТГ територіально. Окрім того, наша площа - 171 км. квадратний, це фактично вдвічі більше за територію Рівного. І дуже багато можна реалізовувати тут планів.

 

Яке найважче рішення доводилось приймати на посаді голови ОТГ? 

Як таких проблемних рішень не було. Зрозуміло, що завжди були окремі депутати, в яких була зовсім інша мета: у нас один думав, що буде розпоряджатись бюджетом так, як йому наказують керівники з районів. Інший думав, що буде "дерибанити" землю, але цього всього немає, ніхто землю не роздає, якщо вона є, кожен громадянин може звернутись й реалізувати своє право відповідно до закону. За аналогією завжди порівнюю діяльність із Заборолем.

Можу впевнено сказати, що легше працювати із командою однодумців, так легше приймати рішення, коли всі налаштовані на позитивний для громади результат. Коли я йшов на посаду голови Заборольської сільської ради, зі мною в команді йшли 15 кандидатів у депутати. Я пройшов з результатом 82% голосів, і всі як один, депутати пройшли у сільську раду. Наша команда була 100%, як депутатський корпус, так і виконком. Командна робота була також і в самому апараті сільської ради.

Тому так швидко розробили генеральні плани, провели вуличне освітлення, світло на масив Південний, збудували першу в області амбулаторію, та й багато чого іншого. Все за рахунок єдинства команди. В Олександрійську ОТГ я також думав йти командою, але я не мав інформації по кандидатах, і тоді подумав, нехай все вирішують виборці, кого люди виберуть, і якщо дасть Бог виберуть мене - я буду працювати зі всіма депутатами.

Але виявилось трішки не так, є 2-3 депутати , які не розділяють мою думку та не працюють на розвиток громади. У кожного з них є свої власні питання, які слугують іншим посадовим особам, зокрема, це розхитувати ситуацію в ОТГ, і в кожних 5% правди додумувати 95%, говорити своє додумане людям на кштал : "Шустов хоче закрити районну лікарню", хоча до цього я не маю жодного відношення, адже цим займається район. Або "Шустов забрав зі шкіл кошти собі на премії" - це абсурд, адже фінансування апарату ОТГ, і премії зокрема, затверджувалося ще на перших сесіях ради. І тут доводиться боротись з "повітряними вітряками", але краще було б ці всі сили та старання витрачати саме на вирішення проблем громади.

Вас називають найактивнішим головою ОТГ у мережі Facebook, що для Вас соцмережі? 

Насамперед це - комунікація з людьми, я підтримую такий розвиток, адже вся молодь та й старші люди мають свою сторінку у Фейсбук, тому так значно легше донести інформацію. Звісно, так само можна висвітлити ту чи іншу інформацію, до слова, я ніколи не приховував проблеми, я говорю про це й висвітлюю на своїй сторінці.

Це значно полегшує життя, адже таким чином підключаються люди та журналісти й разом починається певне вирішення висвітленого. Через силу Фейсбуку була побудована амбулаторія. Я постійно виставляв фото розваленого ФАПу, таким чином на це місце не раз приїжджали журналісти, останній раз приїхали з телеканалу Інтер й побачили картину, коли одна із стін розсунулась, тудою з вулиці могли заходити навіть собаки.

Чи задумувались Ви над тим, аби сторінку перетворити у справжній блог? 

Взагалі була така думка, але завжди у всьому потрібно почати. Це часом буває важко й хвилююче, якщо ж старт буде вдалий, тоді можна почати й практикувати. Думав над цим, але ця думка розвіювалась, і після Вашого питанння я ще раз подумаю і можливо попрацюю у даному напрямку. Можливо, щось з цього й справді вийде.
Я ніколи особисто не виходив у прямий ефір сам, але такі спроби були, наприклад, як виступав дитячий оркекстр, але прямої комунікації з глядачами у мене ще не було, а лишень просто демонстрація того, що відбувається. Гадаю, що все ж варто мені це спробувати :) 

Чим Ви ще займаєтесь у вільний час, окрім соцмереж? 

Буду відвертим, що й вільного часу як такого немає. Тут доводиться чекати відпустку, аби хоч на декілька днів поїхати, відпочити, бажано кудись, де немає зв`язку, щоб можна було відключитись повністю від роботи. Це дуже корисно - вміти відключатись від буденних проблем, які виснажують. Раніше вільний час проводив у спортзалі, люблю сходити у лазню, але на жаль зараз часу на це все просто невистачає.

 

Як вирішили стати сільським головою? 

Ми не знаємо, що буде завтра. І якби мені ще у 2014 році сказали, що я буду сільським головою, я б сказав, що бути такого не може. Раніше я був керівником гарячої лінії обласної адміністрації, координував урядову гарячу лінію в області, а також був керівником громадської приймальні ОДА. Дуже багато скарг надходило саме від жителів міста, якщо порівнювати з областю, близько 70% - мешканці Рівного.

Дуже багато людей, коли спілкувались зі мною то казали "Вас би у мери Рівного, то було б нам дуже добре". Так сталось, що у певний час я повідомив у фейсбуці, що за проханням мешканців Рівного іду в мери. Хотілось спробувати свої сили та побачити, як проголосують люди, але я хотів сам контактувати з виборцями, особисто спілкуватись і не хотів лише рекламуватись по телевізору, бігбордах та листівках. Але на жаль для цього було дуже мало часу. Порадився з друзями-колегами, які мені порадили спробувати свої сили у населеному пункті поблизу Рівного.

Я задумався над цим, і так склалось, що обрав Забороль. 25 жовтня 2015 року відбулись вибори, а вперше поспілкуватись з людьми я приїхав 1 вересня. Більшість з них погодились підтримати мою кандидатуру, можливо, це було не на стільки перемога моя, як кредит довіри, адже мешканці хотіли замінити попереднього сільського голову. Всього було двоє кандидатів, мене підтримало 82%. Я йшов, і не знав чи сподобається мені на цій посаді, хоча за мною зберігалось місце в обласній адміністрації. Йшов на вибори, коли був перспективний план ОТГ, думав, якщо все буде добре, сподобається буду учасником виборів у Олександрійську ОТГ. В мене завжди колеги з ОДА запитували де краще працюється, я однозначно казав, що добре скрізь, але у сільській раді - цікавіше, тут жива робота і основна частина залежить від тебе, адже якщо є бажання то можна багато хорошого зробити. Я аналізував, за 3 роки у Заборольську сільську раду вдалось залучити 10 мільйонів гривень: на дороги, світло, амбулаторію тощо.

Що можете побажати читачам? 

Саме основне, що для нас потрібно - мудрості та терпіння. Хочу всім цього побажати, терпіння, бо навіть бачу на прикладі мешканців нашої громади - що настільки пропіарили позитив ОТГ, що всі думали, що проблеми вирішаться швидко. Цього всього немає, відверто кажучи я й сам думав, що все буде краще ніж зараз. Є люди, які ставляться до ситуацій з розумінням, а є ті, які завжди гніваються. Тому терпіння та віра - це те, що нам зараз необхідно.

 

 

 

 

0
i-серфінг # Рівне # Рівненщина # Микола Шустов # Олександрійська ОТГ # Інтерв`ю
Найцікавіші матеріали
На Рівненщині чоловік вкрав у співмешканки 38 тисяч гривень
0
Читати далі
Для Рівненської СБУ треба нова машина: розповіли, для чого
0
Читати далі
На Рівненщині зʼявиться нова послуга - ліки Укрпоштою
0
Читати далі
СБУ затримала співорганізатора псевдожурналістських курсів
0
Читати далі
У Рівному затримали рецидивіста, який на замовлення фсб підпалив службовий пікап ЗСУ
0
Читати далі
31-річна державна реєстраторка підробила документи щодо реєстрації кіосків у Рівному
0
Читати далі
Більшість українців виступають проти територіальних поступок попри наступи окупантів — опитування
0
Читати далі
У Рівненському районі загинув водій скутера
0
Читати далі
Смерть жінки через спеку в поїзді: в «Укрзалізниці» прокоментували
0
Читати далі