Неприховано неконкурентні: фірми-сестри розігрували торги Рівненського ШЕУ

Неприховано неконкурентні: фірми-сестри розігрували торги Рівненського ШЕУ
1
Неприховано неконкурентні: фірми-сестри розігрували торги Рівненського ШЕУ

За останній рік Антимонопольний комітет України звинуватив шість підприємств на Рівненщині в антиконкурентності на тендерах. Нещодавно до переліку порушників внесли дві фірми з Рівного, які йшли на торги, навіть не приховуючи свою спорідненість.

Наприкінці березня Антимонопольний комітет України на 68 тисяч гривень оштрафував два товариства – «Інвесттрансбуд-М» та «Бетонекс Плюс», які у листопаді 2017 році брали участь у торгах, оголошених Рівненським ШЕУ, на закупівлю піску, гравію та щебеню.

ШЕУ на «Prozorro» виставило бажану ціну у 980 тис. грн. Згадані товариства опустили її до 588 тис. грн. З меншою на одну гривню сумою перемогло «Інвесттрансбуд-М», з яким ШЕУ і підписало договір.

Громадська ініціатива «За чесний тендер» та депутатка Рівненської облради Діана Гордійчук подали на згадані фірми скаргу до Антимонопольного комітету України, запідозривши змову між ними. Адмінколегія рівненського відділення АМКУ підтвердила, що товариства вчинили антиконкурентні узгоджені дії під час торгів.

Хоча участь у тендері брали п’ять учасників, «Інвесттрансбуд-М» та «Бетонекс Плюс» мають спільних засновників.Так, «Інвесттрансбуд-М» зареєстроване на вулиці Гетьмана Мазепи, 31 на братів Олександра та Романа Маркових. «Бетонекс Плюс» зареєстрований вдома в Олександра Маркова та належить йому, братові Роману та Олександру Кундеусу.

Про спорідненість фірм, як зазначає ГІ «За чесний тендер», свідчить також те, що тендерні пропозиції учасників є схожими в оформленні (наприклад, довідки про застосування заходів захисту довкілля є ідентичними за змістом та навіть за форматуванням тексту), способі завантаження (документи завантажувалися і об’єднувалися в групи однаково). Окрім того, документи було подано одна за одною (того ж дня та близькими за часом).

-Відповідно до ст. 5 закону України «Про захист економічної конкуренції», узгодженими діями є укладення суб'єктами господарювання угод у будь-якій формі, прийняття об'єднаннями рішень у будь-якій формі, а також будь-яка інша погоджена конкурентна поведінка (діяльність, бездіяльність) суб'єктів господарювання, - написало ГІ «За чесний тендер» у скарзі до Антимонопольного комітету. -Узгодженими діями є також створення суб'єкта господарювання, об'єднання, метою чи наслідком створення якого є координація конкурентної поведінки між суб'єктами господарювання, що створили зазначений суб'єкт господарювання, об'єднання, або між ними та новоствореним суб'єктом господарювання, або вступ до такого об'єднання.

Рівненське відділення АМКУ погодилося з міркуваннями ГІ «За чесний тендер» і ухвалило не лише оштрафувати кожну з цих фірм на 68 тисяч гривень, а й на три роки заборонив їм брати участь у публічних закупівлях.

- Наш досвід показує, що наразі органи АМКУ найефективніше борються зі зловживаннями на тендерах. Але ми досі чекаємона рішення у справі, де фігурують ПВКФ "Фіалка", ТзОВ "Укрбудреммонтаж інжиніринг", «Елікон» та ТзОВ "Стиль-Декор", - додає голова правління ГІ «За чесний тендер» Святослав Клічук. – Скаргу ми надіслали ще наприкінці 2017 року, АМКУ відкрило провадження, проте рішення так і немає. Згадані фірми часто конкурують між собою на різноманітних тендерах. Якби АМКУ зреагував вчасно, «Фіалка», наприклад, не змогла б виграти торги на реконструкцію «Авангарду».

Юрій Фалко на стадіоні «Авангард». Фото – видання «Рівне вечірнє»

Скарги, які написали активісти на фірми, які пов’язують з Юрієм Фалком, стосувалися закупівель ще 2016 року, зокрема реконструкції очисних споруд у Березному, вартістю 20 млн грн, та добудови приміщення на вулиці Драгоманова, 7 у Рівному, яке оцінили у понад 17 млн грн. У Березному виграла «Фіалка» Юрія Фалка, а ось у Рівному – фірма «Елікон», яка належить Сергію Приварському, братові на той час першого заступника голови Рівненської ОДА Юрія Приварського. Обидві фірми, що цікаво, мали вищі ціни, аніж конкуренти, проте дешевші підприємства або самі відмовилися від підписання контрактів, або тендерні комітети їхні пропозиції відхилили, посилаючись на невідповідність їхніх документів вимогам законодавства.

ПВКФ "Фіалка", ТзОВ "Укрбудреммонтаж інжиніринг", ТзОВ "Стиль-Декор" та «Елікон» спільно брали участь не лише у цих обох тендерах, а й у багатьох інших.  Претензії до них спершу виникли в активістів, а згодом і в правоохоронних органів, які запідозрили, що фірми пов’язані між собою, хоч формально і мають різних співзасновників.

Так, «Укрбудреммонтаж інжиніринг» на сьогодні належить лучанину Вадиму Саку, його сестра – дружина Юрія Фалка, раніше серед співзасновників був і сам Юрій Фалко. «Стиль-Декор» - у власності Віри Рожчук, матері  Олександра Рожчука.

якого називають бізнес-партнером Фалка (сам Юрій Фалко заперечує, що йому підпорядковується «Стиль-Декор», як йшлося, зокрема, у розслідуваннях правоохоронців).

А «Елікон» пов’язували з трьома іншими через Юрія Приварського, який свого часу працював на родину Фалків як юрист. Вину Юрія Фалка у судах доведено не було, проте АМКУ днями має оприлюднити своє рішення. Найімовірніше, воно буде не на користь згаданих фірм.

-До нас були листи щодо цих закупівель і від Генеральної прокуратури, і від управління СБУ у Рівненській області, - коментуєВіктор Боденчук, голова Рівненського територіального відділення АМКУ. - За ознаками вчинення антиконкурентних узгоджених дій ми спершу відкрили дві справи, а потім об’єднали ці два тендери в одну справу. Закінчили розгляд цих справ ми б швидко, проте інформація дійшла до АМКУ, і Антимонопольний запропонував ці справи як цікаві забрати на розгляді адміністративної колегії у Києві. Ми довго готували доказову базу: як фірми домовлялися, як узгоджували свою поведінку при підготовці документації на торги і під час визначення переможців. Ми малювали навіть схеми їхніх взаємовідносин: хто кому передавав гроші, хто в яких родинних зв’язках. Департамент Антимонопольного дуже скрупульозно відпрацьовує доказову базу, щоб потім у судах рішення не могли оскаржити. З дня на день чекаємо на кінцеве подання АМКУ з попередніми висновками, яке ми розішлемо відповідачам, аби протягом десяти днів вони надали свої заперечення та зауваження. Якщо звинувачення не спростують, ми підготуємо проект рішення, який затвердить Антимонопольний і в якому вже будуть мільйонні штрафні санкції. А опісля буде довгий процес по судових інстанціях. А впевнений, що фірми будуть намагатися довести, що нічого не узгоджували.

Але, як зазначає п.Боденчук, фірмам, якщо їхню вину буде доведено, заборонять брати участь у тендерах, тільки після того, як будуть пройдені всі судові етапи. Штраф вони також оплачуватимуть після судів.

Алла САДОВНИК.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні, що реалізовується ГО «РЦСП», за фінансової підтримки NED.

1
Наука і технології # Рівне # стадіон Авангард
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі