Підстав для обмеження виїзду військовозобов'язаних жінок за кордон наразі немає

Підстав для обмеження виїзду військовозобов'язаних жінок за кордон наразі немає
0
Підстав для обмеження виїзду військовозобов'язаних жінок за кордон наразі немає
Наразі немає законних підстав для обмеження виїзду жінок за кордон, також немає процедури перевірки прикордонниками, чи жінка військовозобов'язана.


Про це сказав начальник пресслужби командування Сухопутних військ Збройних Сил України Володимир Фітьо у коментарі «Суспільному».

 

«Є обмеження щодо чоловіків, щодо жінок не прописано. Немає зараз законних підстав для обмеження виїзду військовозобов'язаних жінок за кордон. Перевіряти дипломи усіх жінок на кордоні ніхто не буде. Немає такої бази. Напевно будуть вноситися якісь зміни», — зазначив він. 

 

Раніше речник Держприкордонслужби Андрій Демченко у коментарі hromadske повідомив, що наразі обмеження на виїзд з України діє щодо чоловіків призовного віку, а також окремих посад держслужби та визначених посадових осіб. Інформації про зміни з 1 жовтня щодо обмеження виїзду для жінок на військовому обліку прикордонники не мають.


Перед цим член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та представник президента в парламенті Федір Веніславський зазначив, що вже з 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, повинні стати на військовий облік.

 

У коментарі «РБК-Україна» Демченко наголосив, що те, що деякі жінки стануть військовозобовʼязаними з 1 жовтня, не означає, що для них автоматично буде заборонений виїзд з України, як військовозобов’язаним чоловікам.


Про військовий облік для жінок

У 2021 році Міноборони видало наказ, яким затвердило перелік спеціальностей та/або професій, які є спорідненими з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Представниці цих сфер беруться на військовий облік військовозобов'язаних.

 

У липні 2022-го Генштаб ЗСУ зазначав, що на військову службу призвали близько 1% жінок від загальної кількості мобілізованих. Більшість жінок призначено на посади медичного персоналу, підрозділів зв’язку, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів та кухарів.

 

Тоді пояснювали, що гострої потреби істотно збільшувати кількість жінок на військовому обліку в Україні немає. Міноборони передало до Верховної Ради пропозиції змін до закону про військову службу щодо добровільного взяття на військовий облік жінок. Завдяки цьому Генштаб мав розробити зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротити перелік до оптимальної потреби. Наприклад, для ЗСУ є потреба в спеціалістах та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Житель Рівненського району за образу співмешканки помстився ударом ножа у живіт
0
Читати далі
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі