Сьогодні вночі SpaceX вперше відправить астронавтів на МКС (ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ)

Сьогодні вночі SpaceX вперше відправить астронавтів на МКС (ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ)
0
Сьогодні вночі SpaceX вперше відправить астронавтів на МКС (ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ)

Сьогодні пізно ввечері відбудеться запуск пілотованого корабля компанії SpaceX до МКС з території США – подія, на яку американська космічна галузь чекала майже 10 років.

Пряма трансляція запуску SpaseX

UPD: за сімнадцять хвилин до старту запуск скасували через погодні умови. Наступну спробу повторять 30 травня.

Розповідаємо, що варто знати про цю місію і чому це так важливо для космічної індустрії – і не лише американської.

Приблизно о 23:30 за київським часом зі стартового майданчика у штаті Флорида в небо здійметься ракета Falcon 9, яка має вивести на орбіту пілотований корабель SpaceX Crew Dragon.

На борту перебуватимуть двоє американських астронавтів – 49-річний Роберт Бенкен і 53-річний Дуглас Хьорлі.
Два тижні тому обох відправили на карантин – хоча коронавірусу в них не виявили, в NASA побоюються, що астронавти занесуть хворобу на МКС.

Запуск корабля планує особисто відвідати президент США Дональд Трамп, тоді як звичайні глядачі матимуть змогу спостерігати за запуском лише у прямому ефірі.

Через пандемію коронавірусу NASA вирішило не пускати глядачів на оглядовий майданчик Космічного центру імені Кеннеді.

Прощавай, Росіє

З 2011 року, коли США закрили програму Space Shuttle, країна опинилася без власних пілотованих кораблів. Американські астронавти, фактично, могли потрапити на борт МКС лише в один спосіб – на російських кораблях «Союз».

Проблема не лише в тому, що це било по міжнародному престижу США, а й у тому, що російські послуги коштували NASA недешево: за відправку доводилося платити чималі гроші.

При цьому Росія постійно підвищувала ціни: наразі вартість відправки лише одного астронавта складає близько 90 мільйонів доларів - приблизно у 4 рази більше, ніж 10 років тому.

Тривалий час американських астронавтів доставляли на МКС лише на російських кораблях «Союз»

Натомість використання кораблів SpaceX, за оцінками, коштуватиме американцям всього $55 мільйонів за місце.

Відмова американців від використання «Союзів», фактично, стане новою сторінкою в американській космічній галузі і кінцем залежності від Росії. А от для РФ фахівці вже пророкують проблеми: державна корпорація «Роскосмос» може втратити суттєву частку своїх доходів.

Очільник «Роскосмосу» Дмитро Рогозін
вже звинуватив NASA і SpaceX в демпінгу і у відповідь анонсував зниження вартості російських запусків на 30%.

Як виглядає Crew Dragon

Втім, відмінність Crew Dragon від «Союзу» полягає не лише у вартості перельоту. Корабель створювали таким чином, аби політ у ньому був максимально комфортним для астронавтів.

У капсулі є чотири ілюмінатори, через які екіпаж матиме змогу спостерігати за Землею та іншими об'єктами, не встаючи зі своїх місць. Сидіння виготовленні з карбону та алькантари – текстильного матеріалу, схожого на замшу.

Управління кораблем частково здійснюватиметься за допомогою сенсорних екранів: на них астронавти бачитимуть інформацію про положення корабля, відстань до пункту призначення, умови за бортом тощо.

Корабель також оснащений клімат-контролем, аби екіпаж зміг виставити комфортну для себе температуру.

Керувати Crew Dragon можна як із самого корабля, так і з пункту управління польотами на Землі.

Як відбуватиметься політ

Очікується, що вже за 12 хвилин після запуску Crew Dragon вийде на орбіту, відділиться від ракети-носія Falcon 9 і продовжить рух до МКС, тоді як перша ступінь Falcon 9 повернеться на Землю.

Якщо все піде за планом, то 28 травня, приблизно о 22 вечора за Києвом, корабель пристикується до Міжнародної космічної станції, астронавти відкриють люки і потрапляють на борт МКС, де орієнтовно перебуватимуть від 30 до 110 днів – остаточне рішення ухвалять згодом.

Як довго на МКС перебуватиме сам корабель Crew Dragon, поки що незрозуміло, але за планами, повертатися назад корабель буде вже з кількома іншими астронавтами.

Якщо ж у ході запуску щось піде не так, то екіпаж одразу ж запустить аварійне відділення від ракети - Crew Dragon від'єднає капсулу з астронавтами і та на парашутах приземлиться в одній із визначених зон в Атлантичному океані, звідки екіпаж евакуюють.

Аби інтернет-користувачі змогли зрозуміти, як відбуватиметься процес стикування Crew Dragon до МКС, SpaceX випустила онлайн-симулятор: спробувати себе в ролі члена екіпажу мають змогу всі охочі.

Космічні плани Ілона Маска

Важливо, що за відправку астронавтів на МКС відповідатиме саме приватна структура, а NASA, за великим рахунком, виступатиме її клієнтом.

Упродовж останніх 10 років NASA фінансувала два проекти – окрім SpaceX, гроші від держави також отримувала компанія Boeing. Проте спритнішою виявилася саме SpaceX - запуск своєї ракети Boeing проведе не раніше весни наступного року.

Загальні витрати NASA на обидва проекти вже склали понад 6 мільярдів доларів, проте в агентстві переконані: у довгостроковій перспективі економія складатиме десятки мільярдів.

Засновник SpaceX Ілон Маск йшов до цього етапу – відправки людей у космос – відтоді, як заснував компанію у 2002 році. Тепер ця мрія має всі шанси втілитися в життя.

В разі, якщо запуск Crew Dragon буде успішним, NASA затвердить його використання для регулярної доставки астронавтів на МКС. До цього SpaceX довіряли лише доставку вантажів.

Подальші ж плани SpaceX ще масштабніші - найближчими роками компанія планує відправляти на орбіту туристів, в перспективі - транспортувати людей і вантажі на Марс.

18 років тому, засновуючи SpaceX, саме колонізацію Марсу Ілон Маск назвав головною метою нової компанії.

За матеріалами ВВС

Читайте також: Ілон Маск розробляє програму, яка дозволить людям спілкуватись будь-якою мовою

Читайте також: В червні українці матимуть додаткові вихідні

Читайте також: Як «під шумок» пандемії в Дубні медиків звільняють

0
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі