У Рівненському районі батьки "воювали" за школу, а отримали ще й автобус та дорогу

У Рівненському районі батьки
1
  • У Рівненському районі батьки "воювали" за школу, а отримали ще й автобус та дорогу
  • У Рівненському районі батьки "воювали" за школу, а отримали ще й автобус та дорогу

Школа, дорога, оптимізація і діти. Все це "трусило" органи влади Рівненського району наприкінці літа. Домовленості між депутатами й виконавчою владою подекуди доходили точок кипіння і виливались в тривалі дискусії в сесійних залах. Минув час і ми нагадаємо чим завершився скандал з оптимізацією Заріцької та Іваницької ЗОШ в Малошпаківський ліцей. 

Не з першого разу

Двічі в сесійній залі Рівнерайради вирували напружені емоції. Люди виступали проти реформування їх шкіл у філії одного закладу. 

 

Жодні переконання економістів, щодо недоцільності утримувати заклади в тому ж стані - їх не задовільняли. Варто нагадати, що приміром у Заріцькій ЗОШ 34 учні навчалися в школі, на яких приходиться 17 працівників. В певних класах навіть навчалося по 1 учню. Згідно з розрахунками витрати на одного школяра становили 40 000 гривень. Однак, батьки вважали, що їх діти не зможуться після оптимізації отримувати взагалі будь-яку освіту. 

Головною умовою на яку ладні були погодитись батьки, це шкільний автобус та відремонтована дорога. Лиш тоді вони були б готові до реорганізації. Втім, все це можна було отримати спочатку зробивши оптимізацію шкіл. Ба більше, як зазначали тоді в ОДА - отримання коштів на закупівлю автобусу з обласного бюджету можлива лише і виключно після приведення хоч частково у відповідність освітню мережу у районі.

24 липня депутати не проголосували за оптимізацію й таким чином підтримали людей, що прийшли до сесійної зали відстоювати школу. Однак, отримали шанс лишитись коштів на ремонт дороги Заріцьк - Малий Шпаків й грошей на новий автобус з обласної казни. Це тоді підтвердив очільник РДА Володимир Пилипчук:

 

Сьогодні район мав можливість залучити додаткові кошти. Нажаль, цього не відбулось, тому що депутати вирішили, що районний бюджет зможе фінансувати абсолютно все, що заманеться. Проте, це покаже лише час. Все ж вважаю доцільнішим, аби діти навчались в повноцінних класах і соціально розвивались, адже школа це не лише знання, а і адаптація в суспільстві. В перспективі адміністрація робитиме все, що в наших силах аби громада Рівненщини розвивалась," - коментує голова Рівненської РДА Володимир Пилипчук.

Читати: Школа або гроші: Як рівненські депутати оптимізовували освіту?

Однак, 18 вересня після тривалих перемовин, депутати підтримали рішення піти на непопулярні кроки й прийняли Іваницький НВК з комунальної власності Малошпаківської ради у власність Рівненського району. Та реорганізували Малошпаківську ЗОШ в опорний заклад з філіями у Заріцьку та Іваничах.

Було і стало

Наразі, у школах не відбулось суттєвих змін. Іваничі як були, так і лишаються початковою школою. Заріцьк допрацьовує цей рік у звичному режимі, а от вже з наступного року теж стане початковою школою. 

Та є і приємні моменти прийнятого рішення. Автобус вже придбали й узгодили маршрут:

 

Також, ведуться остаточні роботи по ремонту дороги Заріцьк - Малий Шпаків. Очікувалось отримати 5 мільйонів гривень, однак звітують в РДА - отримали з дорожнього фонду цілих 12 мільйонів. Відтак близько 4 кілометрів новенького покриття з`єднуватиме 2 села:

 

 

Наразі, всі причетні навперебій звітують людям про виконану роботу і доводять, що спільними зусиллями, довірі людей і податками - можна приймати корисні рішення. Остаточний результат зможемо оцінити вже з наступного навчального року.

 

 

Фото сайт "ВСЕ", прес служба РРДА.

1
Політика Наука і технології # Володимир Пилипчук # Микола Сальчук # Рівненська адміністрація # Малий Шпаків # Заріцьк # Іваничі # реформа освіти
Найцікавіші матеріали
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі