«Своїм людям»: реальна чи формальна конкуренція під час закупівель дорожніх ремонтів у Рівному?

«Своїм людям»: реальна чи формальна конкуренція під час закупівель дорожніх ремонтів у Рівному?
0
«Своїм людям»: реальна чи формальна конкуренція під час закупівель дорожніх ремонтів у Рівному?

Вже не один рік сніг у Рівному сходить разом із асфальтом. Найближчим часом погодні умови дозволять проводити чергові поточні ремонти, які вкотре є дуже потрібними після зими.

До сьогодні більшість рівнян обурює якість доріг у місті. Одна з головних причин такого їх плачевного стану – неякісні ремонтні послуги комунальників. І справа в тому, що альтернативи поки що немає. Все через те, що міське Управління житлово-комунального господарства (УЖКГ) не дуже хоче проводити закупівлі ремонтів на конкурентній основі.

Рік тому ми вже публікували статтю про те, що вулиці Рівного ремонтують вкрай рідко проводячи конкурентні закупівлі в системі ProZorro. Більшість контрактів на поточний ремонт отримувало Комунальне Рівненське шляхово-експлуатаційне управління автомобільних доріг (РШЕУ). При цьому якість його ремонтних послуг часто залишала бажати кращого.

Цьогоріч ми вирішили здійснити повторний моніторинг закупівель поточного ремонту рівненських вулиць. Адже конкуренція у цій сфері є передумовою якісних послуг.

Хто фінансує і хто виконує ремонтні послуги у Рівному?

Замовником послуг із проведення поточних ремонтів у м. Рівне є УЖКГ. Левова частина коштів, виділена на ремонти рівненських вулиць, дістається РШЕУ. Воно ремонтує вулиці обласного центру вже не перший рік.

У 2018 році УЖКГ проводило тендери на ремонт доріг за трьома основними кодами:

1) ДК 021:2015: 45000000-7 – Будівельні роботи та поточний ремонт;

2) ДК 021:2015: 45230000-8 – Будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь.

3) ДК 021:2015: 45453000-7 – Капітальний ремонт і реставрація.

Перший та другий коди – це послуги. Тобто у цьому випадку УЖКГ було зобов’язане проводити аукціон тоді, коли очікувана вартість закупівлі складала 200 тис. гривень і більше.

Третій код – це роботи. У цьому випадку конкурентний аукціон є обов’язковим для замовника, коли очікувана вартість закупівлі сягає 1,5 мільйона. Значно більше, ніж для послуг.

Порівняльний аналіз укладених договорів між УЖКГ та ШЕУ за 2017–2018 роки

Проаналізувавши всі закупівлі на поточний ремонт вулиць Рівного у 2018 р., ми з’ясували, що ШЕУ брало участь лише у 6-ти конкурентних процедурах. Загальна вартість договорів за їх результатами склала 7 169 142,74 гривень.

Це значно більше ніж у 2017 р. Тоді ШЕУ отримало 3 216 868,46 гривень за конкурентними процедурами.

Але у 2018 році суттєво збільшилася й вартість договорів, отриманих ШЕУ через неконкурентні процедури. Вона сягнула 19 з половиною мільйонів гривень. Для порівняння, у 2017 році ця сума дорівнювала понад 16 мільйонам гривень.

У 2018 р. ШЕУ отримало від УЖКГ 26 666 720,99 грн. на поточний ремонт вулиць. Ця сума перевищує попередній показник за 2017 р. дещо більше ніж на 7 млн. грн.

З одного боку, УЖКГ стало виділяти ШЕУ значно більше коштів. З іншого, сума отримана під час участі у конкурентних процедурах закупівель також значно зросла. Чи може це означати, що у ШЕУ з’явились конкуренти на проведення поточних ремонтів на Рівненських вулицях? Спробуємо встановити це.

Закупівлі поточного ремонту вулиць Рівного: взаємодія УЖКГ та ШЕУ

Критерії порівняння 2017 р. 2018 р.
1 Загальна кількість договорів між УЖКГ та ШЕУ, укладених через неконкурентні процедури 141 141
2 Загальна сума договорів, укладених через неконкурентні процедури 16 304 092,70 19 497 578,25
3 Загальна кількість договорів між УЖКГ та ШЕУ, укладених через конкурентні процедури 4 6
4 Загальна сума договорів укладених через конкурентні процедури 3 216 868,46 7 169 142,74
5 Загальна кількість укладених договорів між УЖКГ та ШЕУ 145 147
6 Загальна сума коштів отриманих ШЕУ від УЖКГ на поточні ремонти вулиць 19 520 961,20 26 666 720,99

Реальні чи формальні конкуренти ШЕУ?

Під час проведення відкритих торгів у 2017 році, конкуренція ШЕУ обмежувалась лише 1 учасником – ТзОВ «НВП Шляхбуд».

У 2018 р. число конкурентів ШЕУ виросло з одного до п’яти. Зокрема, під час трьох закупівель (1, 2, 3) із ШЕУ конкурували ДП «Рівненський облавтодор» та ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України». У інших закупівлях конкуренцію ШЕУ склали такі компанії: ТзОВ «Західметтрейд», ПрАТ «Рівнеавтошляхбуд», ТОВ «Енергодар-Сервіс», ТзОВ «Будівельно-монтажна компанія «Містобуд». При цьому лише в 1 закупівлі число учасників сягало більше двох.

У 5 із 6 закупівель ШЕУ його конкуренти жодного разу не понизили цінову пропозицію. А це вже фактор ризику при здійсненні публічних закупівель (див. докладніше за посиланнями 1, 2, 3, 4, 5). Якщо конкуренти не торгуються, це може свідчити про імітацію конкуренції – змовницьку поведінку, заборонену українським законодавством.

Під час ще однієї закупівлі мала місце конкуренція між ШЕУ та ПрАТ «Рівнеавтошляхбуд». РШЕУ навіть нібито програвало цю боротьбу за пониження ціни. Проте в 3 раунді ПрАТ «Рівнеавтошляхбуд» припинив конкурувати, дозволивши РШЕУ перемогти із різницею лише у 500 гривень.

Рівнеоблавтодор продовжує підігрувати РШЕУ під час тендерів

Найцікавіші взаємозв’язки під час проведення конкурентних процедур налагодилися між ШЕУ та Рівненським облавтодором. За декілька останніх років вони суперничали між собою 21 раз. При цьому вигравали як одні так і інші.

Конкуренція ШЕУ та Рівнеоблавтодору. Скріншот із clarity-project

Проте в такій конкуренції наявні підводні камені. У трьох конкурентних закупівлях, організованих УЖКГ, перемогу здобувало ШЕУ. Загальна сума укладених договорів за їх результатами склала понад 3 млн. гривень.

Ще 6 тендерів, в яких брали участь обидва учасника, закінчились перемогою Рівнеоблавтодору. Замовником цих послуг була Служба автомобільних доріг у Рівненський області. Отже, ШЕУ традиційно перемагає під час тендерів УЖКГ, а Рівнеоблавтодор – Служби автомобільних доріг.

Обидва учасника закупівель змогли із взаємною вигодою імітувати конкуренцію (див. докладніше за посиланнями 6, 7, 8, 9, 10, 11).

Без проведення тендерів

Майже 19 з половиною мільйонів гривень – саме стільки коштів УЖКГ «віддало» РШЕУ через неконкурентні процедури для здійснення поточних ремонтів вулиць Рівного у 2018 році.

Звісно управління не мало права віддавати таку значну суму без проведення аукціонів. Тому вони розбили її на 141 закупівлю. Це дозволило уникнути проведення конкурентних процедур.

Звіт про укладений договір – саме ця процедура є найбільш популярною у Рівненського УЖКГ. Минулого року між ним та РШЕУ було укладено 141 договір через цю неконкурентну процедуру. Всі вони були однотипними: закупівля «будівельних робіт та поточного ремонту».

На деяких вулицях поточні ремонти проводились по кілька разів на рік. Як наприклад, вулиці Крейдяна (199 951,33 та 149 540,66 грн.), Київська (198 780,00 та 179 886,00 грн.), Курчатова (198 810,00 та 77 404,27  грн.) тощо.

Можливо – ці вулиці потребують настільки частого ремонту, а можливо замовник просто намагається уникнути конкурентних закупівель, щоб «віддати» кошти комунальному підприємству без тендерів.

У 2019 році нічого не змінилося

У 2019 році ситуація із закупівлею послуг поточного ремонту вулиць Рівного виглядає аналогічно. Вже близько 20 тендерів УЖГК «віддало своїм людям» із ШЕУ без проведення аукціонів. Загальна сума неконкурентних закупівель вже сягає більше 3 млн. гривень. Судячи із цієї динаміки, вона буде тільки зростати (див. докладніше за посиланнями 12, 13, 14).

Якість дорожніх робіт цього комунального підприємства і надалі залишає бажати кращого. Вже на початку 2019 року активісти все тої ж ГО «Авто Євро Сила-Рівне» підловили РШЕУ на «халтурі» під час ямкового ремонту.

Висновки

Підсумовуючи викладену інформацію, визначимо такі ключові аспекти:

– Кількість конкурентних процедур під час закупівель поточних ремонтів рівненських вулиць зросла у 2018 році. Проте, той факт що ні ШЕУ ні його конкуренти у 5 із 6 тендерів жодного разу не понижували ціну під час аукціону, відносимо до факторів ризику.

– Загальна сума, отримана ШЕУ від УЖКГ через неконкурентні процедури зросла майже на 3 млн. грн. У цілому РШЕУ за останніх кілька років отримало 26 з половиною мільйонів гривень на поточні ремонти рівненських вулиць.

Але чомусь збільшення фінансування не призводить до такого ж зростання якості ремонтних послуг комунальників. Відсутність прозорості у здійснені неконкурентних закупівель є головним фактором ризику.

Адже десятки мільйонів гривень платників податків перераховуються від УЖКГ до ШЕУ без участі у торгах, що не сприяє формуванню конкурентного ринку. А без цього важко досягти належної якості ремонтних послуг.

Довідково: Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Експерти з питань публічних закупівель ГО «Центр суспільних дій «СІВІТАС» Петро Долганов, Олександр Конончук. Головне фото: Рівне 1

 

0
Наука і технології # Рівне # Рівненське ШЕУ # УЖКГ Рівне # Рівнеавтошляхбуд
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі