Територіальна оборона на Рівненщині: що варто знати та як записатися

Територіальна оборона на Рівненщині: що варто знати та як записатися
0
Територіальна оборона на Рівненщині: що варто знати та як записатися

Територіальна оборона (ТрО) — система загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються у мирний час та в особливий період з метою протидії військовим загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

«Головна перевага територіальної оборони – це поєднання масовості і здатності швидко розгорнутися на певній території для виконання поставлених завдань. Місія таких заходів проста – не підпустити біду до свого дому», – розповів заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

З 1 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про основи національного спротиву», за яким організовувати та виконувати завдання територіальної оборони мають спеціальні Сили територіальної оборони ЗСУ.

Щоб увійти до складу територіальної оборони, варто звертатися до центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), до яких людина приписана.

Для вступу до лав тероборони потрібно підготувати такі документи:

– заява про бажання добровільно вступити на службу у територіальному резерві;

– висновок військово-лікарської комісії;

– копії всіх сторінок паспорта громадянина України;

– копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

– копії свідоцтв про укладення шлюбу та народження дітей (за наявності);

– характеристика з місця роботи\навчання;

– копії документів про освіту;

– кольорова фотокартка розміром 9х12.

Перед укладанням контракту на службу в резерві тероборони кандидати мають пройти медичне обстеження. Особи віком від 40 років повинні пройти військово-лікарську комісію, адже участь у резерві передбачає інтенсивну підготовку. Після медичної комісії людині мають надати висновок, чи можна її брати у війська тероборони.

Сили ТрО формуються за адміністративно-територіальним принципом. А тому усі, хто виявить бажання проходити службу у військовому резерві сил ТрО, будуть служити у підрозділі за місцем проживання.

Розгортатимуть систему тероборони у три етапи:

– перший етап — в мирний період розгортаються бригади і батальйони, основою яких є військовослужбовці ЗСУ. До їхніх завдань входить командування, навчання та злагодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві територіальної оборони і захищатимуть територію за місцем свого проживання. Відтак кожен батальйон налічуватиме до 600 осіб.

– другий етап — формування резерву тероборони в особливий період. На цьому етапі за тими, хто укладе контракт і служитиме в резерві тероборони, закріплять зброю. Її видаватимуть під час навчань або в разі виникнення окремих ситуацій.

– третій етап — буде розглядатися питання про створення у невеликих населених пунктах добровольчих формувань у територіальних громадах. Це відбуватиметься лише після формування штату мирного часу і резерву для особливого періоду.

Як стати до лав Територіальної оборони, можна знайти на сайті https://sprotyv.in.ua/ або зателефонувати на гарячу лінію 0 800 507 028.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі