У Вараші успішно пройшли збори, аби відкликати 6 депутатів

У Вараші успішно пройшли збори, аби відкликати 6 депутатів
0
  • У Вараші успішно пройшли збори, аби відкликати 6 депутатів
  • У Вараші успішно пройшли збори, аби відкликати 6 депутатів

16 серпня у Вараші відбулися збори виборців під час яких ухвалено рішення про відкликання шістьох депутатів Вараської міської ради сьомого скликання.

Відкликання депутатів місцевих рад за народною ініціативою в Україні засовується вкрай рідко. Пов’язано це із складною і довготривалою процедурою, яка прописана у ст. 38 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад». А, ще з тим, що остаточне рішення про відкликання депутата ухвалює не лише народ. Навіть якщо процедура досконало дотримана, останнє слово за керівним органом партії, від якої висувався депутат.

Аби відкликати депутата міської ради ініціатори за 2 дні до проведення повинні повідомити про це в ЗМІ, чітко вказавши місце й час. Збори вважатимуться чинними у тому випадку, якщо для участі зареєструється не менше 300 виборців. Під час народних зборів  ухвалюються пропозиції щодо відкликання депутата за народною ініціативою із зазначенням підстав відкликання, затверджується склад ініціативної групи, визначається офіційний представник та форма підписних листів виборців про відкликання депутатів.

Саме за такою процедурою відбулися збори у Вараші. Для участі зареєструвалося 488 виборців. Кількість людей свідчить лише про одне – людям небайдужа доля міста. Свою позицію громада висловила під час голосування. Найбільшою кількістю голосів – 460 підтримано рішення про відкликання депутата Катерини Конопелько, за відкликання Анатолія Рожка проголосувало 413 виборців, за Ірину Шумру – 402, Сергія Присяжнюка – 396, Олександра Стояновського – 394, Наталію Лаврук – 377. Серед озвучених причин відкликання неодноразові порушення законодавства та Конституції України – адміністративні та кримінальні судові справи, невідповідність практичної діяльності депутатів основним принципам і положенням їх передвиборної програми, створення передумов для руйнування комунальної сфери. 

Але це лише початок. Далі, відповідно до Закону представник ініціативної групи у триденний термін повідомляє територіальну виборчу комісію про факт проведення зборів і надає письмовий протокол цих зборів. Після цього починається процес збору підписів, на який передбачено 20 днів. За цей проміжок часу необхідно зібрати щонайменше 318 підписів мешканців Вараша. Після перевірки ТВК правильності, підписні листи разом із протоколом та інформацією про тих, хто займався їх збором перевіряються ТВК та правоохоронними органами на достовірність даних. І нарешті, керівний орган партії розглядає звернення ТВК щодо відкликання депутатів місцевої ради та ухвалює рішення про відкликання за народною ініціативою.

Проте, один з депутатів Олександр Стояновський, якого відкликають виборці, вважає таку ініціативу - політичною розправою:


Олександр Стояновський, Фото ФБ

"Вважаю, що це є політичною помстою мені за вихід з партії, адже я досить впізнаваний депутат, успішно застосовую свої повноваження на окрузі, люди мене знають і звертаються щодня за допомогою з різних питань. Я не боюся йти до людей на зустрічі, сприймаю критику від виборців і допоміг успішно подолати партії прохідний відсотковий бар'єр, активно працюючи з виборцями. Мене, як депутата міської ради, ГО "Дія" не впустила до зали засідання цих зборів, що є порушенням чинного законодавства. Спостерігаючи за процесом реєстрації цього засідання по відкликанню я помітив безліч порушень вимог законодавства, адміністративний тиск на присутніх працівників підприємств та установ, недопуск журналістів, депутатів та невгодних громадян до зали засідань. Маю намір оскаржувати усі порушення в судовому порядку, а тому не буду розкривати усіх подробиць, щоб не озброїти опонента. Так, це політична помста та переслідування за депутатську активність й непохитну громадську думку!" - коментує Олександр Стояновський.

 

0
Політика # Вараш # перевибори вараш # відкликання депутатів
Найцікавіші матеріали
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі