Відомий рівненський лікар на прохання пацієнтів поділився секретами лікування кашлю

Відомий рівненський лікар на прохання пацієнтів поділився секретами лікування кашлю
10
Відомий рівненський лікар на прохання пацієнтів поділився секретами лікування кашлю

Про кашель. Дуже спрощено. У зв'язку з численними однотипними запитаннями моїх пацієнтів. Кілька тез і пояснень:

- Кашель передусім слід розуміти не як хворобу, а як захисні властивості організму. Якщо в канатному парку забрати страховку, на сходових маршах прибрати перила, а в телефонах відключити функцію будильника, то швидше за все на виході отримаєш великі проблеми. Якщо в намаганні допомогти дитині, батьки борються з кашлем, з дуже великою долею ймовірності вийде гірше.

- Людина не кашляє, якщо в дихальних шляхах нічого немає, або якщо кашлеві рецептори не подразнюються. І навпаки, кашель найчастіше виникає для того, щоб викинути з дихальних шляхів усе непотрібне, що туди потрапило чи там утворилося. Якщо ми примусово поборемо кашель, можемо втратити можливість позбавитися від непотрібу, який чомусь появився у дихальних шляхах.

- Бацили не цікавляться тканиною бронхів чи легенів. Найперше, їх цікавить мокротиння, слиз, які утворюються в бронхах і саме це є найкращим поживним середовищем, на якому масово розмножуються мікроби. І саме це найчастіше призводить до ускладнень. Задача організму - якомога швидше і краще позбавитися від зайвого мокротиння. І саме тому він включає механізм очищення через кашель. І саме продуктивний кашель може стати найкращою профілактикою можливих ускладнень.

- Викашляти мокротиння з бронхів не так просто. І зовсім не тому, що слиз густий по консистенції. Анатомія бронхів складна і мокротиння виходить поступово, піднімаючись знизу доверху. Кашльові поштовхи трошки пришвидшують цей процес. В'язка консистенція мокротиння сприяє тому, що воно затримується на верхніх поверхах і не стікає знову донизу.

- Необгрунтоване захоплення відхаркуючими препаратами призводить до того, що мокротиння стає ріденьким і не може піднятися війчастим епітелієм бронхів. Рідкий слиз опускається донизу і там застоюється. Кашлеві поштовхи не можуть виштовхати його з нижніх відділів бронхів, а застій слизу легко може посприяти запаленню легенів. Саме тому доказова медицина забороняє розріджувальні засоби для дітей раннього віку.

- Кашель - це симптом, який виникає у відповідь на якийсь подразник. Задача лікаря - не лікувати кашель, а відшукати подразник, який цей кашель викликав. І боротися з ним. Кашель може бути через утворення надлишкового мокротиння внаслідок запального процесу. Кашляти можуть через стороннє тіло в дихальних шляхах, через спазми повітроносних шляхів. Кашель викликає алергія, ураження кашльових рецепторів, навіть деякі паразити. Саме тому порадьтеся з вашим лікарем, якщо у вас чи вашої дитини виник незрозумілий кашель.

- Якщо кашель викликаний мокротинням, то не варто з ним боротися. Варто дякувати Богу, що створив у нас такий прекрасний захисний рефлекс. І дати можливість організму зробити те, що він вміє: через кашель позбавитися від сміття в зазвичай чистих дихальних шляхах. Інколи, потрібно трошки допомогти. Важливо не переборщити. Бо буде гірше. Головне тут, мабуть, не кашляти на сусіда. Не робити паніку. А виходити на вулицю і викашлювати там усе на здоров'я. І воно дійсно відновиться швидше.

Будьте здоровими!

 

Павло Сільковський, лікар-анастезіолог, текст з сторінки автора на Facebook.

10
Суспільство Економіка # лідери громадської думки # Павло Сільковський
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі