Закулісся Феміди: як суддя з Рівненщини проходила кваліфікаційне оцінювання

Закулісся Феміди: як суддя з Рівненщини проходила кваліфікаційне оцінювання
0
Закулісся Феміди: як суддя з Рівненщини проходила кваліфікаційне оцінювання

Шановні мої читачі, я здала тести на підтвердження кваліфікації! Набрала 81 бал (з максимальних 90). Знаю, що можна було б краще.

Але не могла зірвати судові засідання, заплановані задовго до конкурсу, тому відпустку не брала. Готувалась по суті 3-4 дні. Так що для бліц-підготовки все супер! Вирок також написала. Задоволена. Мені здається, що бал за нього має бути непоганий. На помилки не встигла перевірити останні дві сторінки з усіх шести. Але то не біда) Вимоги щодо структури написання вироку витримані, обгрунтування є логічні і послідовні. Як оцінить Вища кваліфкомісія-час покаже!)

Другим етапом кваліфоцінювання є написання кінцевого рішення. Я обрала спеціалізацією кримінальне право, тому вирок.

Приймала участь у двох суддівських відборах і конкурсі на переведення. Цей іспит організовано краще. Але про підводні камені варто знати. Також буде корисно кандидатам в судді.

Відведено 5 годин. У приміщенні знаходиться близько 70 людей. Працюють кондиціонери. Але в другій половині стає душно. Столики невеличкі, розкласти речі і папери ніде. 1/3 займає ноутбук. Нарікати не буду) Це набагато краще, ніж писати від руки!

Є вихід в інтернет на сайти Верховної ради України і Hudoc (рішення ЄСПЛ), функціонує Ліга. За моїм робочим місцем сайт ВРУ «висів», відкрився лише за 50 хв до кінця. Не дуже засмутилась, бо часу там «сьорфити» не було. Краще мати із собою тексти кодексів і законів (можна коментовані), постанови пленумів, рішення ЄСПЛ (відібрали, бо взяла самодруковані, якими користуюсь на роботі, а дозволяють лише видавничі).

Між тестами і практичним буде близько 45 хв перерви, то обов’язково поїште. Навіть якщо шматок в горло не лізе. Мозку треба цукор (будь-яка їжа, але краще складні вуглеводи: кашу, горіхи-цього вистачить на 5 годин). Візьміть воду. Таблетки про всяк випадок.

Одяг і взуття мають бути зручним. В другій половині я зняла туфлі і працювала далі боса. Ну а що? Вони мене відволікали) В реальному житті маю в шафі м’які капці для режиму «нарадча кімната»)))

У Wordi відключено перевірку помилок. Це зроблено спеціально. Таким чином перевіряють наші знання української мови. Якщо маєте проблеми з орфографією і граматикою, то краще пишіть короткими простими реченнями. Не використовуйте звороти-не болітиме голова про коми, тире і двокрапку. Повторіть основні правила. (Банальне, що апостроф ставиться після «бпвмф» перед «яюєї», чи що префікс «с» пишеться перед літерами «кптфх», всі відтінки кольору через дефіс, окрім винятків «червоногарячий, жовтогарячий» ітд).

Також не забувайте, що Ви здаєте іспит під відеофіксацію-навколо безліч камер. Головне: ні з ким не спілкуйтесь. Навіть ручку просити не можна. Розбиратись не будуть-чого Ви відкрили рот. Акт і все. Є якась проблема: піднімаєте руку і працівник комісії підійде.

Ще за Вами слідкують в інтернеті. Перевіряється кожна зсилка, яка забивалась у стрічку пошуку. Не шукайте забороненого (узагальнення, практика ітд), бо потім вилізе боком.

А тепер основне: знаючи, що за Вами стежать звідусіль, що знаходитесь в кімнаті з десятками суддів без можливості порадитись,-відключіться від обстановки. Ніби на одинокому малесенькому островці посеред океану. Але якщо за 300 хв не видеретесь на найвищу пальму- потонете.

Треба зібратись і зосередитись на завданні. Як у нас перед Новим роком чи відпустками буває) Волю в кулак-відпочинете потім. Я не дивилась навіть по сторонам, 2-3 рази розігнула спину і потягнулась. На 5 год світ зменшився до однієї малесенької заваленої книгами парти з ноутбуком.

Пам‘ятати, що Ви не в реальному житті вирішуєте справу, а це уявна ситуація з пастками. Просто покажіть аналітичні здібності і вміння логічно, послідовно, грамотно викласти рішення за чіткою структурою. Добре вмотивованого кінцевого документу вистачить, щоб подолати прохідний бар‘єр в 50%+

Не забувайте: час обмежений і другої спроби не буде. Правильно розрахувати сили-вже половина успіху.

Модельну справу можна відкрити лише після сигналу про початок іспиту.
Як побачила зміст-одразу кинуло в піт: ч.1 ст.263 КК України (незаконне придбання, носіння і зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів). Юристам, які працюють в сфері кримінального права, специфіку пояснювати не треба. Можна сказати, що нам підкинули глобальне завдання, яке ще не вирішено в Україні! Одні за цією статтею засуджують, а інші-виправдовують через відсутність спецзакону про зброю. Вища інстанція поки свого слова не сказала. Тож цікаво було б на основі нашої групи зробити певний аналіз)))

Модельна справа складалась із видрукованих: 1) обвинувальний акт з додатками -реєстр і заява про отримання копії обвинуваченим та захисником; 2) підозра; 3) витяг з ЄРДР, відомості внесені на основі рапорту працівника СБУ до усіх слідчих дій, 4) рапорт, 5) протокол огляду місця події, 6) протокол огляду речдоків (геть позорний), 7) висновки двох балістичних експертиз по зброї і боєприпасам;

0
Політика Економіка # лідери громадської думки # Олександра Жуковська
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі