Завтра рівненський "Верес" спробує перервати свою серію поразок

Завтра рівненський
0
Завтра рівненський "Верес" спробує перервати свою серію поразок

Перервати серію із трьох поразок та шести матчів без перемог поспіль. Із таким завданням рівненський «Верес» вирушив до Запоріжжя, на матч 29-го туру чемпіонату Української Прем’єр-ліги проти луганської «Зорі». Після відставки Юрія Свіркова, яку керівництво клубу прийняло цього тижня, у якості в.о. головного тренера у цій грі керуватиме командою Андрій Демченко.

У четвертому в нинішньому сезоні протистоянні із «Зорею» «Верес» не зможе розраховувати на травмованих Сергія Борзенка і Ростислава Волошиновича. Згідно з умовами орендної угоди не зіграє у Запоріжжі і Микита Каменюка. Натомість, повинні повернутися на поле Станіслав Куліш і Денис Кожанов, які через проблеми зі здоров’ям не зіграли проти «Динамо».

Історія протистоянь

Історія протистоянь «Вереса» («Авангарда») та «Зорі» налічує 15 поєдинків. Вперше суперники зустрілися у Другій лізі (6 зона) чемпіонату СРСР у 1986-му році. Після нічиєї у Рівному – 1:1, у Луганську (тоді – Ворошиловград) «Зоря» святкувала мінімальну перемогу – 2:1. Ще раз в епоху радянського періоду футбольної історії команди перетнулися за три роки – 1989-му. Цього разу нічия була зафіксована вже у Луганську – 1:1. На власному ж полі рівняни поступилися – 1:3.

Дещо більше матчів «Верес» і «Зоря» зіграли вже за доби Незалежності. У одинадцяти поєдинках луганчани святкували чотири перемоги (дві – вдома, у сезонах 1994-1995 та 1996-1997). У той час, як «Верес» святкував шість перемог у матчах Вищої та Першої ліги чемпіонату України.

Цікаво, що у нинішньому сезоні «Зоря» поки не може обіграти «Верес» на своєму полі. У той час як на «Арені Львів» луганчани святкували вже дві перемоги.

«Верес» - «Зоря» - 0:1 (0:0)

Чемпіонат УПЛ, 24 тур

18 березня 2018 року, Львів, «Арена Львів», 413 вболівальників

«Верес»: Бандура – Сімінін, Борзенко, Приймак, Лук’янчук, Каленчук, Карасюк, Кожанов (Пепі, 65), Западня (Мягков, 80), Куліш (Жуліо Сезар, 71), Степанюк

Головний тренер: Юрій Свірков

«Зоря»: Лунін – Сваток, Харатін (Прийма, 58), Луньов (Фаупала, 46), Караваєв (Гордієнко, 87), Тимчик, Громов, Чечер, Іурі, Сілас, Чеберко.

Головний тренер: Юрій Вернидуб

Гол: Іурі (51, з пенальті)

Попередження: Лук’янчук (57), Карасюк (64), Каленчук (87) – Харатін (19), Чечер (28), Луньов (45).

Наш суперник

Історія луганської «Зорі» бере свій початок майже сто років тому – у 1923-му. Тоді у Луганську з’явилася команда під назвою «Металіст». У 1937-му спортивний колектив змінив ім’я на суто комуністичне – «Дзержинець» і, навіть, встиг дебютувати у класі «Б» чемпіонату СРСР. Але згодом луганчани знову опустилися на регіональний рівень, змінивши назву на «Трудові Резерви».

У 1964-му команда отримала свою нинішню назву – «Зоря». І саме після цього розпочався період найбільшого успіху клубу із Луганська. За три роки команда дебютувала у Вищій лізі чемпіонату СРСР. Згодом, у 1972-му «Зорі» підкорилася справді визначна вершина – луганчани стали чемпіонами СРСР, оформивши «золото» достроково. Окрім «Зорі» з-поміж українських клубів таким може похизуватися лише «Динамо» та «Дніпро».

У сезоні 1973-1974 «Зоря» дебютувала у Кубку європейських чемпіонів. Пройшовши кіпрський «АПОЕЛ» - 1:0 і 2:0, луганчани в 1/8 розіграшу турніру спіткнулися на «Спартаку» із Трнави – 0:0, 0:1.

Після запаморочливого злету, як часто буває, настало падіння. Вже за сім років «Зоря» вилетіла до Першої ліги чемпіонату СРСР. За тим було нетривале занурення навіть до Другої ліги. Втім, навіть на такому рівні луганчани намагалися завойовувати трофеї – як от звання чемпіонів УРСР – 1986.

Після здобуття Україною Незалежності «Зоря» одержала приставку «МАЛС» і стартувала у Вищій лізі чемпіонату України. В еліті команда протрималася лише на сезон довше, аніж «Верес» і за підсумком чемпіонату 1995-1996 вилетіла до Першої ліги.

На периферії українського футболу «Зоря» перебувала довгі десять років. Аж поки у сезоні 2005-2006 не виграла чемпіонат Першої ліги, тріумфально повернувшись до еліти.

Там луганчани зі змінним успіхом виступають і дотепер. Найвизначніші перемоги прийшли до «Зорі» три роки тому і тісно пов’язані із головним тренером Юрієм Вернидубом. Так, за підсумком сезону 2013-2014 луганчани повернулися до Єврокубків, лише в останню мить поступившись за сумою двох матчів голландському «Фейєнорду» - 1:1, 3:4. У наступному сезоні на шляху команди Юрія Вернидуба стала вже варшавська «Легія» - 0:1, 2:3.

Ще за рік «Зоря» все ж пробилася до групового етапу Ліги Європи, зігравши із «Манчестер Юнайтед», «Фейєнордом» та «Фенербахче».

У минулому сезоні «Зоря» завоювала бронзові медалі чемпіонату України і знову автоматично пробилася до групового етапу Ліги Європи, де зустрілися із шведським «Естерсундом», іспанським «Атлетіком» та німецькою «Гертою». Протриматися там до весни луганці не зуміли. Натомість, після грудневої перемоги над «Шахтарем» та березневої над «Ворсклою» - «Зоря» повернулася у боротьбу за бронзові медалі чемпіонату України. Наразі луганчани програють третій «Ворсклі» чотири очки.

Кадровий потенціал

Взимку «Зорю» покинули одразу сім футболістів. Андрій Пилявський поїхав до російського «Рубіна», Дмитро Гречишкін – до «Шахтаря», Владислав Калітвінцев – вирішив спробувати свої сили у «Динамо», Артем Сухоцький – пішов до «Спартака» із Трнави, Пауліньо – до софійського «Левські». Статус вільного агента отримав Олексій Шевченко, а люди-легенда «Зорі», Микита Каменюка, нині на правах оренди виступає саме за «Верес».

Поповнили склад команди молоді вихованці друголігового «Дніпра-1» Владислав Супряга і Тимофій Сухар. Нині за «Зорю» виступають також Олександр Тимчик та Богдан Михайличенко, яких ми пам’ятаємо за виступами у «Сталі». Контракти із луганцями підписали і троє легіонерів. Це камерунець Гаель Ондуа, мароканець Мохамед Ель-Буаззаті та двадцятиоднорічний француз Давід Фаупала. Останній пройшов школу англійського «Манчестер Сіті» і, незважаючи на молодість, вже став у «Зорі» основним.

ДОСЬЄ:

ФК «Зоря» (Луганськ)

Дата заснування: 1923

Колишні назви: «Металіст», «Дзержинець», «Трудові Резерви», «Зоря-МАЛС»

Досягнення: чемпіон СРСР (1972), чемпіон УРСР (1938, 1962, 1986), чемпіон Першої ліги (2006), бронзовий призер чемпіонату УПЛ (2017), учасник КЄЧ (1973), Ліги Європи УЄФА (2014, 2015, 2016, 2017).

Найвища позиція у чемпіонатах України: 3 місце в чемпіонаті УПЛ (2017)

Історія протистояння «Зоря» - «Верес»:

15 матчів: +6, =3, -6

Різниця м’ячів: 16-17

Історія протистояння на полі «Зорі»:

7 матчів: +3, =2, -2

Різниця м’ячів: 9-7

Інформаційна служба НК «Верес» (Рівне)

0
Спорт # НК Верес # ФК Зоря
Читайте також
1979
Матч рівненського "Вереса" проти "Оболонь-Бровар" не покажуть по телебаченню
Поєдинок чергового туру в групі «А» Другої ліги не покажуть в ефірі телеканалу «Рівне 1». Згідно з Постановою Верховної Ради України від 18.12.2018 року перше вересня 2019 року оголошено днем жалоби. У зв’язку з 80-ю річницею початку Другої світової війни
0
Читати далі
2007
Юрій Вірт про нічию рівненського "Вереса" у Вінниці
Рівненський "Верес" не зумів обіграти "Ниву" у Вінниці. На гол Михайла Шестакова господарі відповіли точним ударом Дениса Долінського. "Нива" вперше у чемпіонаті не програла, а "Верес" вперше - не переміг.
1
Читати далі
2397
Рівненський "Верес" здобув нічию у Вінниці
Рівненський "Верес" не зумів обіграти "Ниву" у Вінниці. На гол Михайла Шестакова господарі відповіли точним ударом Дениса Долінського. "Нива" вперше у чемпіонаті не програла, а "Верес" вперше - не переміг.
0
Читати далі
1684
День Незалежності рівненський "Верес" проведе в Ужгороді
Матч 5-го туру чемпіонату України у Групі "А" Другої ліги проти ФК "Ужгород" рівненський "Верес" проведе на виїзді.
2
Читати далі
2378
Юрій Вірт про першу домашню перемогу рівненського "Вереса" в сезоні
Рівненський "Верес" здобув другу поспіль перемогу у чемпіонаті України серед команд Другої ліги. У стартовому домашньому матчі сезону рівняни обіграли "Чайку" завдяки голу Дмитра Ховбоші.
0
Читати далі
2304
Рівненський "Верес" здобув другу поспіль перемогу у чемпіонаті
Рівненський "Верес" здобув другу поспіль перемогу у чемпіонаті України серед команд Другої ліги. У стартовому домашньому матчі сезону рівняни обіграли "Чайку" завдяки голу Дмитра Ховбоші.
0
Читати далі
Найцікавіші матеріали
У Вараші внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст
0
Читати далі
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі
Спортсмен з Рівненщини здобув дві нагороди на чемпіонаті Європи.
0
Читати далі
На Рівненщині трирічний хлопчик випав із вікна
0
Читати далі
Чи будуть введені обмеження електропостачання в Україні
0
Читати далі