Відкритий конкурс на шматок рівненської влади

Відкритий конкурс на шматок рівненської влади
1
Відкритий конкурс на шматок рівненської влади

Як повідомляв раніше сайт «ВСЕ», сьогодні, у п’ятницю 12 травня, завершується прийом документів на відкритий конкурс щодо заміщення вакантної посади заступника голови Рівненської облдержадміністрації. Ні, ніхто з нинішніх замів Олексія Муляренка не звільнився. Шукають нового, який буде займатись питаннями соціального захисту. До нині, це відповідальність заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка. Який окрім того опікується ще й економікою області. Але чи то Ігорю Олександровичу стало важко чи то посада зама потрібна ще комусь новому.

Прийти назавжди?

Другий варіант виглядає більш реалістичним. Хоча б з огляду на те, що високопоставлені співрозмовники в обласній адміністрації та облраді не знали, що буде ще один заступник у голови. Схоже не знав про скорочення своїх повноважень й сам Ігор Олександрович. Та й сама техніка оголошення конкурсу може свідчити про те, що його організовувати так, щоб якомога менше людей про нього знали. Посудіть самі, на офіційному сайті Національного агентства з питань державної служби оголошення про початок прийому документів на конкурс було опубліковане 28 квітня. Це п’ятниця перед чотирма вихідними: 29 квітня – субота, 30 квітня – неділя, 1-2 травня – понеділок-вівторок вихідні. З суботи 6 травня по 9 травня включно – знову чотири дні вихідних. Документи приймаються до 12 травня. Тобто за два тижня з дати оголошення конкурсу, реально робочих днів аж п’ять. А вже 16 травня має бути оголошений переможець конкурсу. Можете мене вважати параноїком, але на мій суб’єктивний погляд – це було зроблено свідомо. А сам конкурс оголошений під конкретного кандидата ім’я якого вже відоме.

До речі, у Законі про державну службу, точніше у пункті 1 статті 23 сказано що: «інформація про вакантну посаду державної служби оприлюднюється на офіційних веб-сайтах державного органу, в якому проводиться конкурс, та центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державної служби». Але на офіційному сайті обласної адміністрації я цього оголошення не знайшов. Є й ще один «нюанс» щодо майбутнього нового заступника керівника області. Але про це пізніше, поки ж про деякі технічні параметри конкурсу. Наприклад посадовий оклад нового заступника буде на рівні 8850 гривень. Нібито не багато на нинішній час. Однак передбачені ще надбавка за вислугу років, надбавка за ранг державного службовця. І якщо новий голова матиме ранг і вислугу, то зарплатня буде значно вищою. А те що матиме -  навіть не сумніваюсь

Piccy.info - Free Image Hosting

Тепер щодо «нюансів» нового заступника. Чиновник, якого призначать за результатами конкурсу вже працюватиме за умовами прописаними у Законі про державну службу від 5 січня 2017 року. На відміну від всіх нинішніх заступників, котрі були призначені ще по старому закону про держслужбу. І на який дія деяких положень цього закону не поширюється. Однією з найцікавіших таких норм, є звільнення з посади.

За умовами минулого закону, при звільненні голови адміністрації звільняються й його заступники. Тобто в разі відставки Олексія Муляренка його заступники Юрій Приварський, Світлана Богатирчук-Кривко та Ігор Тимошенко підуть теж у відставку. Але не новий заступник.

В умовах конкурсу написано, що заступник голови з питань соціального захисту призначається «безстроково». Хоча за законом можливе призначення й на конкретний період. Та схоже у випадку з нашим конкурсом стоїть інша задача. У статті 83 нового Законі сказано: «зміна керівників або складу державних органів, керівників державної служби в державних органах та безпосередніх керівників не може бути підставою для припинення державним службовцем державної служби на займаній посаді з ініціативи новопризначених керівників». Простіше кажучи, новопризначений заступник працюватиме й при наступних керівниках області. І, як казав один мій знайомий, з кабінету його зможуть вивести за власним бажанням, у наручниках чи «вперед ногами».

Острозька група

Тепер щодо імені потенційного нового заступника голови Рівненської облдержадміністрації. Як стверджують поінформовані джерела, найімовірніше ним стане нинішній начальник управління соціального захисту Рівненської ОДА Віталій Ундір. У минулому заступник міського голови Острога, голова Острозької райдержадміністрації, а тепер - депутат обласної ради від БПП «Солідарність».

Його призначення на посаду заступника голови ОДА дає можливість провести ще деякі рокіровки в посадах. Але тут різні джерела дають різну інформацію. Одні стверджують, що звільнену посаду начальника обласного управління соцзахисту мають призначити колишнього «гуманітарного» заступника голови ОДА, депутата облради від ВО «Свобода» Олександра Савчука. З одного боку, це було б логічно. По-перше: досвід роботи на посаді заступника. Нехай короткий, але досвід, який дозволяє відповідати критеріям. По-друге: дає можливість посилювати коаліцію в обласній раді з «Свободи», «Солідарності» частини «Батьківщи» та УКРОПу, яка де-факто існує в облраді.

Piccy.info - Free Image Hosting

Олександр Качан, Ярослав Мазярчук, Олександр Корнійчук та Віталій Ундір

Щоправда, інші поінформовані джерела кажуть, що посаду в управлінні соцзахисту займе Олександр Качан. Нинішній радник голови Рівненської облдержадміністрації є таким собі «сірим кардиналом» в оточенні Олексія Муляренка. Його кабінет знаходиться навпроти кабінету керівника області. І як стверджують знаючі люди, щоб вирішити питання у «першому кабінеті» потрібно спочатку його вирішити в кабінеті Качана. Окрім того, його вважають ключовою фігурою в нинішній владній команді. Нібито в зону відповідальності цього радника входять питання будівництва, землі і підрядів. Щоправда кажуть пан Юрій прицілився на посаду директора департаменту з питань будівництва та архітектури. Але особисто я сумніваюсь в такій ймовірності. Оскільки на цій посаді нині працює Ярослав Мазярчук. І тут є ще один «нюанс»: і Віталій Ундір, і Олександр Качан, і Ярослав Мазярчук є вихідцями з Острога. І представниками так званої «острозької групи», до якої входить й перший зам облради Олександр Корнійчук.

Відкритий «секретний» конкурс

Публікація новини про конкурс на сайті «ВСЕ» викликала ажіотаж у навколо політичних колах. Бажаючих податись на конкурс виявилось значно більше ніж один. Та умови конкурсу прописані таким чином, що значна кількість бажаючих не підходила по тим чи іншим специфічним параметрам. У когось була економічна освіта рівня бакалавр, а у вимогах до претендентів значиться ступінь магістра. Хтось вирішив не подаватись в останній момент після розмов і інших пропозицій. Однак все ж конкурс буде конкурентним. Оскільки за нашою інформацією є й інші претенденти, окрім Віталія Ундіра, які подались на конкурс.

Та для початку вирішили з’ясувати офіційну інформацію і зателефонували заступнику начальника відділу кадрової роботи апарату облдержадміністрації Лариси Трифонюк. Саме вона значиться відповідальним працівником «яка надає додаткову інформацію з питань проведення конкурсу». Так значиться у повідомленні на офіційному сайті Національного агентства України з питань державної служби. Та надавати додаткову інформацію пані Лариса не поспішала.

– Для чого мені давати вам інформацію скільки є претендентів на конкурс? Якщо мені керівництво дасть таку вказівку тоді скажу. – сказала у телефонній розмові Лариса Трифонюк.

Та після запитання чому ця інформація секретна, адже йдеться лише про кількість претендентів, а не про їхні персональні дані? І чим керується пані Лариса у своїй роботі: законами України чи вказівкою керівництва? Після цих питань чиновниця додала:

– Ми приймаємо документи сьогодні до 17-ї години. Перетелефонуйте після цього часу і тоді я вам скажу кількість.

Логічно, аби знати повну інформацію варто дзвонити по завершенні конкурсу. Хоча які шанси, що у п’ятницю хтось відповість на дзвінок після 17:00 у державній установі? Перевіримо.

Та попри ревне оберігання числа претендентів на момент написання статі чиновницею, яка мала б надавати «інформацію з питань проведення конкурсу» все ж вдалось дізнатись дещо. Телефоном у керівника апарату Рівненської обласної державної адміністрації Олександра Бірюкова.

Він повідомив, що не на робочому місці, оскільки взяв відпустку на два дні та знаходиться поза межами міста. Та на момент середи претендент був лише один. І немає інформації чи ще хтось подавався.

Piccy.info - Free Image Hosting

Та за нашою інформацією інші претенденти є. Один з них, помічник голови Рівненської облради Андрій Лендел в розмові розповів, що подав документи на конкурс. За його словами, окрім його і Ундіра ймовірно є й інші претенденти.

Як би там не булло, але конкурс який схоже планувався без зайвого розголосу має всі шанси стати публічним. Принаймні, як стверджує оголошення, має бути відкритий. Тобто будь хто бажаючий може прийти 16 травня о 10 годині в кабінет 207 у будівлі Рівненської ОДА та подивитись на сам конкурс. А журналісти взагалі можуть транслювати це в он-лайні.

На завершення хотілось би зазначити ще один момент. Після революції Гідності влада декларувала необхідність скорочення державного апарату та зменшення кількості чиновників. Для цього скоротили одного заступника у голови обласної державної адміністрації. Але минуло всього три роки і про «скорочення апарату» схоже забули. І вже після 16 травня голова Рівненської ОДА матиме стільки ж заступників, як і його попередник часів Януковича, регіонал Василь Берташ. А якщо врахувати, що скоро може ще з’явитись заступник відповідальний за децентралізацію, то кількість «замів» буде найбільша за часів незалежності України.

Отака от реформа державного апарату.

1
Політика # Олексій Муляренко # Віталій Ундір # Олександр Качан # Андрій Лендел
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі