Аварійний ФАП на Рівненщині. Хто врятує заклад від завалення? [+ВІДЕО]

Аварійний ФАП на Рівненщині. Хто врятує заклад від завалення? [+ВІДЕО]
0
  • Аварійний ФАП на Рівненщині. Хто врятує заклад від завалення? [+ВІДЕО]
  • Аварійний ФАП на Рівненщині. Хто врятує заклад від завалення? [+ВІДЕО]
  • Аварійний ФАП на Рівненщині. Хто врятує заклад від завалення? [+ВІДЕО]

Всього за 10 км від обласного центру на Рівненщині, знаходиться "показовий" ФАП. Медичний заклад у Заборолі обслуговує 1420 мешканців двох сіл, але що хвилини може просто завалитися. Сільський голова рік оббиває пороги влади але "віз і нині там". Чому ж реформа медицини так повільно йде до села на Рівненщині - розбирались "ВСЕ".

Сільський голова Микола Шустов розповідає, що раніше у даному ФАПі не було навіть мінімальних ліків. Йому вдалося добитись необхідного, але проблема з аварійним станом будівлі так і лишилась:

 

Заборольський ФАП перебуває на балансі району, опікується ним відділ охорони здоров’я Рівненської райдержадміністрації. Працює у ФАПі три працівники (фельдшер, акушер, прибиральниця). Обслуговує населення с. Забороль (1300 осіб) та с. Боянівка (120 осіб) Заборольської сільської ради Рівненського району. За інформацією мешканців Забороля, ФАП був зліплений у 50-х роках з «фінського» будиночка. І до сьогоднішнього дня перебуває в оригінальному стані. Я сільським головою був обраний в жовтні 2015 року, і про його жахливий стан знав ще до виборів. Відразу після виборів я завітав до ФАПу, як з’ясувалося, крім зовнішнього жахіття, тут не було навіть медикаментів першої невідкладної допомоги, пустота. Ідучи з ФАПу до сільської ради спілкувався по телефону з начальником відділ охорони здоров’я Рівненської райдержадміністрації, за тиждень часу, мінімум ліків вже був у ФАПі. Однак, проблема з будівлею лишається нагальною. Спільно з керівництвом району вирішили, що необхідно будувати новий медичний заклад, оскільки ремонту існуючий ФАП не підлягає. Вирішили також, що потрібно будувати амбулаторію, що фельдшера недостатньо, треба сімейний лікар. На початку 2016 року з районного бюджету Рівненською районною радою виділено 50 тис. грн. на проектно-кошторисну документацію. Документація розроблено, ціна питання 4,4 млн. грн., також сільською радою виділено земельну ділянку під амбулаторію. 4 липня 2017 року за допомогою у вирішенні проблеми Заборольської громади, та врахувати її під час реалізації відомого спільного зі світовим банком проекту МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», метою якого є поліпшення якості та ефективності медичної допомоги та оптимізація і реструктуризація лікарень і амбулаторних послуг вторинного рівня, Заборольська сільська рада звернулася до начальника управління охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації Осіпчука Ю.Ю. Одним словом, шукаємо кошти, оскільки – проблема то району, а біда ж наша! - коментує голова Забороля Микола Шустов.

Натомість, начальник управління ОЗ ОДА Юрій Осіпчук говорить про те, що на жаль Заборольський ФАП коштів не отримає:

 

 

ФАП це комунальна власність. Вихід - звертатись у Центр ПМСД Рівненської районної ради. За проектом Світового банку ФАПи не ремонтуються, а переробляються при потребі в амбулаторії.Включити цей ФАП в проект - нереальна річ. Амбулаторія обслуговує близько 6000 людей. Якщо цей ФАП людям потрібний - варто шукати шляхи фінансування, але це питання треба добре аналізувати та вивчати в ньому потребу. Варто зазначити, що реформа передбачає розвиток сімейної медицини. Ми забезпечені сімейними лікарями, тому поки не знаю чи є доцільність там ФАПу,- коментує Юрій Осіпчук.

"Все в руках влади."

Рівненська РДА обмежилась повідомленням про те, що проблема їм відома та поступово вони ремонтують мед. заклади у Рівненському районі. Також ФАПи отримують велосипеди :

"...Щодо ФАПу у Заборолі, наразі там розроблена проектно-кошторисна документація на будівництво нової амбулаторії. Адже ремонтувати даний ФАП є просто недоцільним. На сьогодні вартість робіт становить більше чотирьох мільйонів гривень. Ми працюємо над тим аби медичні послуги були якісними та доступними,"- коментує голова Рівненської РДА Володимир Пилипчук

 

Безумовно, вартість у 4 з половиною мільйони є чималою. Після розголосу у мережі фейсбук, обурені люди почали цікавитись чи є альтернативні шляхи вирішення цієї проблеми. Сайт "ВСЕ" поцікавився у депутата обласної ради Михайла Кирилова (представляє даний округ) - чи існують шляхи і чи він лобіював ремонт ФАПу взагалі?

 

 

 

Ну ціна 4 з половиною мільйони безумовно космічна. Можливо вони готувались під гроші Світового банку, бо такої суми ніхто не виділить. Я говорю реальну річ. Я не знаю, можливо там вже прописані у ФАПі якесь обладнання але вартість ну просто дуже висока. Стосовно перспектив - варто почекати змін влади. Я звертався - питання просто ігноруються. Варто почекати і все буде добре,- коментує депутат обласної ради Михайло Кирилов.

Натомість у ОДА говорять про те, що звернень не надходило. Та і питання це відповідальних очільників села. 

Як вийти з ситуації, до чого тут госпітальна рада і реформа децентралізації, та хто винен, що ФАП у такому стані - у конструктивному інтерв`ю з заступником голови Рівненської ОДА Світланою Богатирчук-Кривко : 

 

Подібної думки щодо аварійності мед. закладів член Громадської Ради при МОЗ Юрій Поліщук:

 

 

Громада має брати відповідальність за те, що на її балансі. Це по- перше. По - друге сільські голови та депутати мають інформувати про стан таких критичних речей, та однозначно рішення мають прийматись на місцях. Аварійні ФАПи це системна проблема. Там де органи місцевого самоврядування ними не займались - така плачевна ситуація. Громадська рада буде звертатись до МОЗ про матеріально технічний стан мед. закладів але місцева влада повинна тут бути найактивнішим лобістом змін. Сільські голови та депутати мають вирішувати як діяти в таких ситуаціях.,- коментує Юрій Поліщук

 

Варто зазначити, що процес об'єднання в районі запущений, але поки за словами сільського голови, триватиме ще що найменше 3 місяці. Найпевніше, у такому випадку варто терміново обговорити доцільність ФАПу вцілому. Не зважаючи навіть на витрачені на проектно-кошторисну документацію кошти. Терміново вирішити саме місцевій владі - що робити далі? Адже це приміщення може забрати з собою життя селян. Та досі лишається питання - чому ж стільки часу ФАП у такому стані мовчки існував?

Фото Фейсбук, 4 влада, Ерве ЮА, 

0
Політика Наука і технології # Світлана Богатирчук-Кривко # медична реформа # Микола Шустов # Заборольський ФАП
Читайте також
4342
"Лайфхаки" успішного розвитку ОТГ на Рівненщині від популярного голови громади Миколи Шустова
0
Читати далі
7676
"Нереформовані": Лікарня у Вараші може лишитись статусу і грошей
0
Читати далі
6687
Найактивніший голова ОТГ на Рівненщині публічно відмовився підтримати Вознюка на виборах
2
Читати далі
4715
Чому 300 тисяч гривень на ремонт лікарні у Мізочі можуть стати фікцією. Рівненський нардеп від БПП вдався до популізму?
0
Читати далі
2087
Микола Шустов: " Хай все задумане збувається, а Господь допомагає у всіх добрих справах!"
0
Читати далі
2927
"Бої" за Олександрію: чому Шустов вважає стосунки з Рівненською РДА трішки плачевними?
2
Читати далі
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі