Рівненська ОДА замовила проектування "амбулаторій Президента" у пов'язаних між собою фірм

Рівненська ОДА замовила проектування
2
Рівненська ОДА замовила проектування "амбулаторій Президента" у пов'язаних між собою фірм

За останніх два роки на Рівненщині почали активно будувати нові амбулаторії. Частину з них за кредит світового банку, а частину за кошти українських платників податків. Там де вже були готова проектно-кошторисна документація, проводили тендери на вибір виконавця. А ще 38 проектів тільки замовили. При чому, схоже, усі в одній «конторі», - як так трапилось розбирались "ВСЕ" з активістами ГІ "За чесний тендер".

За даними Модулю аналітики bi.prozorro.org на виготовлення проектної документації для будівництва лікарських амбулаторій загальної практики сімейної медицини Департаментом з питань архітектури та будівництва Рівненської ОДА витрачено 6,126 млн. на 38 договорів.

Вказані кошти «розділені» між чотирма виконавцями, усе по допороговим сумам, тобто без проведення тендерів:

  • ФОП Табаровець Едуард Леонідович (2781802176) – 1,177 млн.
  • ФОП Кошин Андрій Миколайович (3422016174) – 2,080 млн.
  • ФОП Алексієвець Валентин Іванович (3087116577) – 2,061 млн.
  • ТзОВ «Орбіта Будпроект» (36121191) – 0,806 млн.

 Однак, схоже, усі підприємці тісно пов`язані з фірмою «Орбіта Будпроект»:

 

 

За даними Бази жителів України, вдалося простежити родинні зв’язки між ФОП Таборовцем Е.Л. та Таборовцем Ю.Й. (власником фірми «Орбіта Будпроект»), - вказані особи можуть виявитися двоюрідними братами (Таборовець Йосип Несторович, батько власника фірми «Орбіта Будпроект», згаданий в Декларації внука, може бути рідним братом Таборовця Леоніда Йосиповича з села Колки Дубровицького району – батька Едуарда Леонідовича з села Колки.

 

Однак, в коментарі журналістам даний зв`язок Таборовець Едуар не підтвердив.

ФОП Кошин Андрій Миколайович випускник кафедри промислового, цивільного будівництва та інженерних споруд НУВГП. Його викладач та, за суміцництвом, директор фірми "Орбіта Будпроект" Олександр Матвіюк одночасно працює архітектором у проектах Андрія Кошина.

 

 

ФОП Аліксієвець Валентин представляє фірму "Орбіта Будпроект" в системі Прозорро.

 

Ну а контактною особою фірми «Орбіта Будпроект» є Алексієвець Іван Іванович, чиє ім’я ми теж знайшли на сайті вишу – Викладач НУВГП.

Таким чином, виходить, що всі угоди на виготовлення проектної документації для будівництва амбулаторій укладені з пов’язаними між собою особами.

Хочеш проектувати - вмій:

Аби взагалі мати право проектувати амбулаторії усі проектанти повинні володіти відповідним сертифікатом. Проектувальник -  це юридична особа, яка має у своєму складі відповідних виконавців, що згідно із законодавством одержали кваліфікаційний сертифікат, який підтверджує спроможність виконання робіт щодо об’єктів відповідного класу наслідків (відповідальності), або фізична особа, яка згідно з законодавством має такий кваліфікаційний сертифікат.

Втім, в Реєстрі атестованих осіб такими виявилися лише ФОП Аліксієвець Валентин та представник "Орбіта Будпроект" Аліксієвець Іван, що отримав сертифікат експерта лише у жовтні цього року:

 

Таким чином, існує ймовірність, що Андрій Кошин та Едуард Таборовець не мають сертифікату проектувальника, а отже, не можуть виготовляти проектну документацію на будівництво амбулаторій. За них це роблять спільні працівники.

Як запевнив нас Едуард Таборовець у нього цим займаються люди, що мають відповідні сертифікати, але виконують роботи за цивільно - правовою угодою:

У нас працюють найняті працівники, що мають відповідний сертифікат. Ми не рабовласники і за цивільно-правовою угодою працівники можуть працювати де бажають," - коментує Едуард Таборовець.

Фактично представники обласного департаменту кошти платять так званим «прокладкам», які самостійно не виконують вказані роботи, а виступають посередником, який має знайомство із замовником. Чому так? Розмови на цю тему роздратували чиновників і вони включили вже звичну платівку – журналістів хтось замовив.

У Департаменті з питань будівництва та архітектури відмовились коментувати дану інформацію посилаючись на ймовірну замовність журналістів й брак часу:

 

«Моя задача аби ми почали будівництво. В Україні ми одні із перших почали будувати. Для того аби робити розслідування є спецслужби. Я хочу аби коли пройде рік в Рівненській області щось було. Я дам вказівку для себе зрозуміти цю ситуацію, раз вам її хтось замовив», - прокоментував Ярослав Мазярчук, директор департаменту Рівненської ОДА.

Саме через відмову коментувати, лишається невідомо чому чиновники через показову конкурентність уникають тендерну процедуру витрачаючи мільйони. 

«Завдяки децентралізації та фінансовій підтримці міжнародних партнерів в Україні останнім часом будується, ремонтується, проектується значно більше ніж раніше – коментує цю ситуації керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук. – Але цих коштів все одно недостатньо, і їх потрібно використовувати максимально ефективно. Схоже, в даному випадку замовники знайшли «надійних хлопців» і через них, без тендерів, без конкуренції, і без економії витратили більше 6 млн.грн.»

Згаданих шість мільйонів це лише на проектування нових амбулаторій. На жаль, ці кошти освоюються не зовсім прозоро, і не до кінця ефективно. На будівництво ж цих об’єктів суми витрачаються значно більші. Хто і як їх отримує спробуємо розібратися у наступному матеріалі.

Ольга Ферар

***

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості публічних закупівель у Західній Україні» що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED.

 

Головне фото-колаж з особистої сторінки у фб Олексій Муляренко

2
Наука і технології # Рівненська ОДА # Ярослав Мазярчук # проект # амбулаторії
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі