Хто бореться за контроль над Рівненщиною?

Хто бореться за контроль над Рівненщиною?
1
Хто бореться за контроль над Рівненщиною?

Пам’ятаю той час, коли Рівненщина була маленькою провінційною областю, про яку дуже рідко згадували у телевізійних новинах. Навіть більше, ще будучи студентом і потрапляючи в інші регіони країни, на слова, що «я з Рівного» чув запитання «а це де?». Тепер ці часи у минулому. Інколи здається, що інтриги у політичних колах країни крутиться лише навколо Рівненської області. Ось і в останніх корупційних скандалах та знятті недоторканості з деяких нардепів не обійшлось без рівненського сліду.

Рівненщина, це бурштин і мільйонні доларові потоки. Боротьба за контроль над Рівненською областю  розпочалась відразу після Революції гідності і не припиняється ні на мить. Тоді керівником області було призначено свободівця Сергія Рибачка. А в міністерствах і відомствах пов’язаних з екологією і надрами з’явились близькі до свободи люди. Та втриматись «Свободі» не вдалось. В результаті дострокових парламентських виборів фракція ВО «Свободи» зникла у Верховній раді, а представники цієї партії так само зникли у виконавчих органах влади на рівні держави.

Piccy.info - Free Image Hosting

Сергій Рибачок (ВО "Свобода")

Рівненщина відійшла у сферу групи «УДАРу», яка влилась до лав БПП «Солідарність». Тоді головою облдержадміністрації став Віталій Чугунніков. Пізніше, Віталій Семенович попросився у відставку і замість нього призначили його давнього соратника і партнера Олексія Муляренка. Та посада голови Рівненської ОДА не єдина за яку відбувається боротьба.

Piccy.info - Free Image Hosting

Віталій Чугунніков (УДАР, БПП "Солідарність")

Відразу після місцевих виборів 2015 року в боротьбу включились радикали Олега Ляшка. Тоді в результаті домовленостей між «Батьківщиною», «Солідарністю» та Радикальною партією наша область відійшла соратникам Ляшка. Головою облради було обрано депутата облради від РПЛ Володимира Ковальчука. Та просидіти у кріслі йому вдалося менше року.

Місцеві політично-бізнесові еліти «взбрикнули», голові облради оголосили недовіру і обрали представника «Солідарності» Олександра Корнійчука. Який у минулому був депутатом від «Батьківщини». Але й він пробув на посаді не довго.

Після депутата з пропрезидентської партії головою облради став депутат від «Батьківщини» Микола Драганчук. Його заступниками став той же Олександр Корнійчук з «Солідарності» та свободівець Олексій Бучинський. В облраді нарешті встановився спокій.

Piccy.info - Free Image Hosting

Олексій Муляренко (УДАР, БПП "Солідарність")

Чого не скажеш про ситуацію навколо посади голови Рівненської облдержадміністрації. Олексія Муляренка час від часу відправляють у відставку. Не офіційно, а в чутках, розмовах і публікаціях. Інколи це інформаційні атаки на нинішнього голову адміністрації. Але часто – реальні загрози позбавитись посади. За нашу область не припиняється боротьба між групами і кланами ні на мить. Окрім посади керівника області, це стосується ще посад прокурора і керівника управління нацполіції.

Щоправда, якщо у випадку з посадою голови адміністрації боротьба йде під наглядом Адміністрації президента. То в боротьбі на силові посади головними є міністр МВС Арсен Аваков та генпрокурор Юрій Луценко. Ось така палітра у нашої картини. Та перейдемо до деталей і останніх подій.

Piccy.info - Free Image Hosting

Борислав Розенблат (БПП "Солідарність")

Близько півроку тому я писав, про ймовірність зміни на посаді голови Рівненської  облдержадміністрації. Тоді серед  ймовірних претендентів вперше прозвучало ім’я Борислава Розенблата. Та Олексій Муляренко тоді втримався на посаді. А от Розенблат вскочив у публічну халепу. І хоча я дуже сумніваюсь у тому, що пана Борислава заарештують і засудять (в гіршому для нього випадку – виїде за кордон). А от на амбіціях отримати під контроль Рівненщину, схоже доведеться попрощатись.

Та схоже удар в цій історії ціль не лише сам Розенблат. Як стверджують наші джерела, на умовах конфіденційності, у матеріалах, котрі є у слідчих «засвітились» і деякі представники нинішньої влади області та наближені до них люди. Як переконував один зі співрозмовників, ці люди, скоріш за все, втратять свої посади. І тоді Рівненщина може отримати нове керівництво.

Інший співрозмовник зі значком нардепа, розповів, що подання на зняття недоторканості з народного депутата від Радикальної партії Андрія Лозового теж частково пов’язане з боротьбою за Рівненщину. Удар по близькому соратнику Олега Ляшка мав на меті охолодити пил радикалів у боротьбі за область. Адже тепер вони мають наближеного до них начальника управління поліції області. Не даремно під час представлення головного поліцейського у президії із задоволеним виразом обличчя сидів радикальний нардеп Ігор Мосійчук. Хоча тут варто зауважити, що багато реальних важелів влади у поліції області знаходяться в раках людини Арсена Авакова – Єфтєнія.

Тепер щодо ймовірних претендентів на посаду голови Рівненської ОДА. Називають всього два прізвища, обидва нардепи від БПП «Солідарність»: Валерій Пацкан та Василь Яніцкий.

Piccy.info - Free Image Hosting

Валерій Пацкан (УДАР, БПП "Солідарність")

Валерій Пацкан народний депутат від Закарпаття. Член умовної групи УДАР в лавах пропрезидентської партії. Його кандидатура – це спроба цієї групи і заступника голови Адміністрації президента Ковальчука зберегти свою людину у кріслі голови ОДА. Власне Муляренко і Чугунніков теж є представниками цієї групи і людьми близькими до заступника голови президентської канцелярії.

Piccy.info - Free Image Hosting

Василь Яніцкий (БПП "Солідарність")

Василь Янніцкий – нардеп від БПП «Солідарність» обраний по мажоритарному округу куди входять Дурбровицький, Зарічнянський, Рокитнівський та Володимирецький райони. Його прізвище, в якості претендента на посаду, називалось ще півроку тому. Однак здебільшого наближеними до Яніцького людьми. Кажуть не проти цього призначення генеральний прокурор Юрій Луценко. І нібито зараз, саме Яніцкий має найбільші шанси у цих змаганнях.

Хоча якщо б букмекери приймали ставки, я б поставив на те що залишиться Муляренко, принаймні ще на кілька місяців. Не питайте «чому?». Логіки ніякої, просто інтуїція. 

1
Політика # Олексій Муляренко # Рівненська ОДА # влада
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі