Новостворені ОТГ Рівненщини вчили публічності

Новостворені ОТГ Рівненщини вчили публічності
0
Новостворені ОТГ Рівненщини вчили публічності

У вівторок, 11 квітня у  інформаційно-освітньому просторі  ІnfoHUB (вул. Словацького, 3-А) громадська організація «Антикорупційний моніторинг» презентувала дослідження «Публічність і відкритість об’єднаних територіальних громад на Рівненщині та Закарпатті».

- Роботу новостворених об'єднаних територіальних громад у публічному просторі часто супроводжують не повідомлення про успішні напрацювання, а корупційні скандали навколо непрозорого витрачання бюджетних коштів. Наприклад, закупівлі Бабинської ОТГ Гощанського району Рівненської області шокували не тільки Рівненщину, а й всю Україну. Такі інформаційні підсумки роботи ОТГ підривають довіру до ефективності реформи. Разом із тим інструменти громадського контролю за роботою рад ОТГ не використовують повною мірою ні громадські активісти, ні місцева влада. Натомість їх  впровадження зможе зробити роботу місцевих рад не тільки прозорішою,  а й результативнішою.  Ми з’ясували чому  так відбувається, які найнагальніші проблеми у публічності роботи новостворених ОТГ, вивчала громадська організація «Антикорупційний моніторинг», ,  - розповів керівник ГО «Антикорупційний моніторинг» Юрій Дюг.

У рамках дослідження «Публічність і відкритість об'єднаних територіальних громад на Рівненщині та Закарпатті», «Антикорупційний моніторинг» спільного з ГО «Центр закарпатських розслідувань» проаналізувала роботу 9 ОТГ.  Для оцінки відібрали громади, які відрізняються за часом створення, чисельністю населення, загальною кількістю населених пунктів, рівнем доходу бюджету, що дозволило зробити широкий зріз проблематики щодо прозорості та публічності роботи ОТГ.

- Ми проаналізували роботу Бабинської, Клесівської, Млинівської, Смизької, Радивилівської, Деражненської ОТГ на Рівненщині,  Вільховецької, Полянської, Тячівської ОТГ  у Закарпатті. Роботу об'єднаних територіальних громад оцінювали за 27 критеріями, у кожному з них ОТГ отримала оцінку – «відмінно»,  «задовільно», «незадовільно». Крім того кожна громада отримала загальну оцінку прозорості та публічності.  Дослідження дозволило виявити типові проблеми та недоопрацювання у публічній роботі громад та окреслити шляхи їх вирішення,  - зауважив  Юрій Дюг.

 

 

Ефективні кроки для збільшення публічності ОТГ

За результатами дослідження громадська організація «Антикорупційний моніторинг» сформувала перелік рекомендацій для збільшення прозорості роботи об’єднаних територіальних громад :

  1. Необхідно проводити регулярні навчання відповідальних працівників ОТГ щодо ефективного виконання норм Закону України «Про доступ до публічної інформації». Також керівникам треба відпрацьовувати дієві методи обліку, обробки та надання відповідей на запити на доступ до публічної інформації у всіх передбачених законом формах – усній, електронній та письмовій.
  2. Державні інтернет-ресурси, які займаються підтримкою реформи, дають змогу ОТГ безкоштовно створити власний сайт на піддомені. Це не коштує грошей для ОТГ, але дозволяє у стислі терміни забезпечити функціонування сайту. Значна частина ОТГ вже скористалась такою можливістю, це мають зробити і інші громади. Тим часом абсолютній більшості громад варто приділити увагу наповненню сайту та закріпити ці обов'язки за відповідальними працівниками. Ефективна робота сайту, актуальність даних на них допоможе в подальшому уникнути неприємних моментів у публічній діяльності.
  3. Необхідно налагодити систему публікації рішень ОТГ на офіційних сайтах, формування електронного архіву. Технічні можливості для постійного оприлюднення рішень, ведення електронних архівів є.
  4. Керівники ОТГ мають взяти за головний пріоритет налагодження співпраці з сервісами електронних петицій, «Порталом публічних фінансів»,«Розумним містом» та системою електронних послуг.

 

 

0
# ОТГ # Юрій Дюг # ГО АКМ # Антикорупційний моніторинг
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі