Квартира в кредит – які умови за іпотекою пропонують банки 

Квартира в кредит – які умови за іпотекою пропонують банки 
0
Квартира в кредит – які умови за іпотекою пропонують банки 
Зростання доходів домогосподарств позитивно впливає на ринок нерухомості та іпотечне кредитування. Статистичні дані за минулий рік говорять про те, що в експлуатацію було введено на 5% більше квадратних метрів нового житла, пише Financer.com.
 
За роки української економічної кризи ціни на нерухомість знизились, але вартість нової квартири залишається занадто високою відносно рівня заробітних плат. Власне житло для багатьох українців залишається далекою мрією через нестачу коштів. Кредит на квартиру під іпотеку міг би допомогти у розв'язанні проблеми з житлом, але українські банки майже припинили іпотечне кредитування.  
 
Як змінилась вартість іпотеки
 
Ставки за іпотечними кредитами останні 6 років були занадто високими – 21-23% річних, що негативно вплинуло на ринок нерухомості. За минулий рік інфляція помітно сповільнилась і з’явилась тенденція до зниження кредитних ставок. На кінець року вони знаходились на рівні 19%-20% річних (з терміном погашення 15-20 років). Надалі слід очікувати поступового зниження вартості іпотеки до 18% і, можливо, навіть до 16% річних.
 
Вже зараз іпотечний кредит на нову квартиру з виплатою до 15 років можна оформити під 18%. Подальшому здешевленню іпотеки сприятимуть подальше зниження індексу інфляції (4,1% на початок року) та облікової ставки Нацбанку (13,5%). Найбільші банки відновили свої іпотечні програми і у наступному році можуть сподіватись на збільшення обсягів виданих кредитів.  
 
Кредити на нові квартири
 
Найвигідніші умови на купівлю квартири можна отримати від фінансових установ, які мають партнерські відносини з забудовниками. Найнижча ставка 0,01% доступна за умови, що банк позичає не більше 70% від вартості квартири, а борг буде виплачений протягом одного року.
Іпотечний кредит на два-три роки надається під 5% - 12% річних (іпотечні програми Укргазбанку, Ощадбанку). В залежності від терміну виплати та розміру першого внеску вартість іпотеки поступово зростає і може досягати 24% (банк Південний). До збільшення вартості іпотечного кредиту призводить необхідність страхування життя та нерухомості. Також банки можуть нараховувати додаткову комісію 0,5-1% від розміру кредиту.
 
Для купівлі квартири на вторинному ринку кредити дорожчі на 1%-1,5% (якщо термін 15-20 років). Додаткова застава нерухомості може знизити авансовий внесок до 10%. В іпотечному кредитуванні майже завжди застосовується нефіксована (плаваюча) ставка. Її зміна відбувається раз на рік і прив’язується до індексу ставок за депозитами фізичних осіб. Ставка за іпотекою приблизно на 5% вища, ніж за депозитами.  
 
Цільові іпотечні кредити
 
Заощадити на відсотках можливо, якщо придбати квартиру від забудовника на етапі проектування, але існує деякий ризик, що будівельна компанія не завершить будівництво. Кращим рішенням буде купівля готової квартири в будинку, який вже завершений, від забудовника, що співпрацює з банком. Найбільший перелік таких програм мають банки Глобус, Укргазбанк.
Досить непогані умови придбання житла з виплатою протягом 2-3 років під 5%-14%, на більш тривалий термін – від 16% до 24% річних. ПриватБанк пропонує нерухомість, що юридично заходиться у власності банку і надає кредити для її придбання під 14,32% річних.
 
Максимальна сума кредиту на квартиру встановлюється індивідуально в залежності від кредитного рейтингу. На рейтинг впливають ряд чинників, таких як вік, стаж роботи, щомісячні доходи. Банк так розраховує допустиму суму, щоб не було надмірного навантаження на бюджет позичальника і підвищеного ризику його банкрутства.
 
Виплачувати іпотечний кредит на квартиру доводиться довго, тому важливо врахувати всі можливі ризики, продумати і оптимізувати власні витрати, розрахувати допустимий щомісячний платіж. Після сплати кредитних внесків повинно залишатись достатньо грошей на життя – бажано на 25% більше, ніж прожитковий мінімум сім’ї.
 
0
Наука і технології # Рівне # Рівненщина # квартира # хороша квартира # кредит # нова квартира # ексклюзивна програма кредитування без переплат # іпотека # взяти # Financer.com.
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі