Літо час відпочинку, пікніків, шашликів та довгих вечірніх прогулянок. Смакувати ласощами з вуличних кафе, купувати продукти на ринку та у супермаркеті потрібно з особливою уважністю, щоб уникнути небезпечних наслідків для здоров'я.
Вулична їжа. Шаурма, пиріжки та інші смаколики, куплені з рук, - цю їжу в будь-який час року не назвеш корисною та безпечною. Але влітку ризик отримати серйозне отруєння збільшується в рази. Така їжа продається, а іноді і готується прямо на вулиці, часто під палючим сонцем, без особливих санітарних умов. Пильнуйте і купуйте їжу в перевірених й охайних місцях.
Фрукти. Літо - сезон фруктів. Але, на жаль, у продажу нерідко виявляються фрукти і ягоди, які можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю. Звичайно, важливо відмовитися від зіпсованих та немитих фруктів, але набагато складніше розпізнати продукт, нашпигований нітратами. Будьте уважні, іноді краще дочекатися сезону і не поспішати з дегустацією імпортованих фруктів.
М'ясо та риба. Тут усе просто. Висока температура сприяє швидкому розмноженню бактерій у цих продуктах. Зокрема, варто відмовитися від свинини, адже вона найбільш схильна до цього. Деякі види риби - зокрема, осетрові - стають смертельно отруйними, якщо відразу після улову вони не були оброблені за технологією. Точніше - якщо у них не був вирізаний хребет зі спинним мозком. Саме він є найнебезпечнішою частиною риби, в якій швидко розмножуються бактерії, здатні призвести до важкого отруєння.
Суші. Точніше - суші і сашимі, а також інші страви, до складу яких входить сира або слабосолена риба і морепродукти. Суші - це так звана «ранкова їжа», яку подають з 6 ранку до 15 годин дня, протягом декількох годин після того, як риба була спіймана. Це означає, що риба, яка зберігалася довше доби, не може бути безпечною. На жаль, в Україні для суші «з сирою рибою» використовується все, що завгодно, адже свіжої морської риби нам взяти ніде. Вихід із ситуації простий: замовляти вегетаріанські суші і роли, вони значно безпечніше.
Молочні продукти. Цей тип продукції потребує зберігання лише в холодильнику. Не хочете отримати харчове отруєння – відправляйте молоко та іншу продукцію в холодильник одразу після того, як прийдете додому з магазину. Перевіряйте свіжість "молочки" особливо уважно, якщо маєте намір приготувати страву для дитини.
Фрукти. Літо - сезон фруктів. Але, на жаль, у продажу нерідко виявляються фрукти і ягоди, які можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю. Звичайно, важливо відмовитися від зіпсованих та немитих фруктів, але набагато складніше розпізнати продукт, нашпигований нітратами. Будьте уважні, іноді краще дочекатися сезону і не поспішати з дегустацією імпортованих фруктів.
М'ясо та риба. Тут усе просто. Висока температура сприяє швидкому розмноженню бактерій у цих продуктах. Зокрема, варто відмовитися від свинини, адже вона найбільш схильна до цього. Деякі види риби - зокрема, осетрові - стають смертельно отруйними, якщо відразу після улову вони не були оброблені за технологією. Точніше - якщо у них не був вирізаний хребет зі спинним мозком. Саме він є найнебезпечнішою частиною риби, в якій швидко розмножуються бактерії, здатні призвести до важкого отруєння.
Суші. Точніше - суші і сашимі, а також інші страви, до складу яких входить сира або слабосолена риба і морепродукти. Суші - це так звана «ранкова їжа», яку подають з 6 ранку до 15 годин дня, протягом декількох годин після того, як риба була спіймана. Це означає, що риба, яка зберігалася довше доби, не може бути безпечною. На жаль, в Україні для суші «з сирою рибою» використовується все, що завгодно, адже свіжої морської риби нам взяти ніде. Вихід із ситуації простий: замовляти вегетаріанські суші і роли, вони значно безпечніше.
Молочні продукти. Цей тип продукції потребує зберігання лише в холодильнику. Не хочете отримати харчове отруєння – відправляйте молоко та іншу продукцію в холодильник одразу після того, як прийдете додому з магазину. Перевіряйте свіжість "молочки" особливо уважно, якщо маєте намір приготувати страву для дитини.