Рівнян запрошують на літературний фестиваль до Луцька

Рівнян запрошують на літературний фестиваль до Луцька
0
Рівнян запрошують на літературний фестиваль до Луцька

17-18 листопада у Луцьку відбудеться І Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера», який поєднає 4 країни та розповідатиме про літературу цілого століття.

"Фронтера" виникла як проект міжнародної культурної взаємодії. В історії країн-учасниць цьогорічного фесту – Польщі, Білорусі, Латвії, України - є багато спільних сторінок. Вже у листопаді ми дізнаємося і про спільні літературні тенденції.

Фестиваль унікальний для Луцька, та й для України загалом, адже окрім традиційних книжкових презентацій і розмов буде представлено оригінальні мистецькі проекти, заходи для дітей та молоді, а також поряд із відомими авторами виступатимуть автори-початківці, які роблять перші кроки на літературній ниві.

Передфестивальні заходи стартують у п'ятницю, 16 листопада. Основні заходи фестивалю зосереджені в Палаці культури та Театрі ляльок та відбуватимуться протягом двох днів - 17 та 18 листопада.

 ПРО ФЕСТИВАЛЬ

"Одним із значень слова "фронтера" є "прикордоння". У нашому розумінні фронтера – це територія, яка перебуває під впливом кількох країн, культур, ментальностей. Це розмиття меж, взаємопроникнення народів, літератур, жанрів, бачень, тенденцій. Одним із завдань фестивалю є прагнення показати, як розвивались країни-учасниці протягом крайніх ста років, як співіснували нації, як це відобразилося на їх літературі сьогодні. Ми думаємо також про такі поняття як "межа" і "кордон", про те, хто їх створює і як їх подолати", - розповідає про дійство директорка Елла Яцута.

 

Цього року прикордонна Волинь прийматиме авторів із сусідніх Польщі та Білорусі, і також із Латвії. Літератури цих країн розглядатимуть в історичному розрізі останнього століття: від 1918 - до 2018 року.

 Фокус-тема фестивалю буде розкрита під час лекції Юрка Садловського про розвиток латвійської літератури, виступу Ігоря Логвинова, видавця та культурного менеджера з Білорусі, дискусії Олександра Бойченка та Кшиштофа Чижевського.

На гостей фестивалю чекають презентації новинок літератури, зокрема збірки есеїв Олександра Бойченка «Країна за Збручем», повісті "Чормет" Маркіяна Камиша, роману "Де немає Бога" Макса Кідрука, роману "Твій погляд, Чіо-Чіо-Сан" Андрія Любки.

Ще однією унікальною подією стане виступ відомої  в Україні та за кордоном письменниці та інтелектуалки Оксани Забужко.

Також під час фесту можна буде почути дуже різну поезію. Тут і поетичний слем-батл Павла Коробчука та Артема Полежаки, і читання за участі Кшиштофа Чижевського та Віолетти Ґжеґожевської (Польща), Маріса Салейса (Латвія). Ірина Загладько презентує виставку віршів-плакатів за мотивами творчості ВальжиниМорт. Спробувати свої сили зможуть автори-початківці, переможці всеукраїнського поетичного конкурсу "Ліхтар року".

Музичну частину фестивалю забезпечать Христина Халімонова, Мар’яна Савка із музично-поетичним перформансом «В саду зізнань» та поет з Білорусі УладзьЛянкевич із поетично-акустичною програмою.

Окрім того, на відвідувачів фесту чекає чуттєва музична вистава "Емі Вайнхауз. Тіло та душа" за мотивами біографії британської співачки. У ній візьмуть участь гурт TheVelvetSun та поет Павло Коробчук.

Безкошовним буде вхід на дитячу сцени. Дітей під час фесту дивуватимуть новими історіями Ореста Осійчук та Сашко Дерманський. Окрім того, на них чекають різноманітні розваги та конкурси.

Протягом усього фестивалю триватиме книжковий ярмарок, де кожен охочий зможе придбати новинки українських видавництв.

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ - https://www.stendal.com.ua/news/prohrama-mizhnarodnoho-literaturnoho-festyvaliu-frontera

КВИТКИ - https://bit.ly/2ACgSGx та в книгарні «Волинської обласної друкарні» (просп. Волі, 27).

ОРГАНІЗАТОРИ

 ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль», Департамент культури Луцької міської ради та меценат Роман Бондарук.

ПАРТНЕРИ

Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку, Волинська обласна рада, Волинська обласна друкарня, PassageInterdit,Ideil.

ОФІЦІЙНИЙ ХЕШТЕГ: #фронтерафест

Більше інформації шукайте на сайті: www.stendal.com.ua

За додатковою інформацією звертайтеся на пошту stendalutsk@gmail.com та за телефоном: +380639624259

 

0
Афіша # Рівненщина # Луцьк # Літературний вечір
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі